Μέρκελ και Ολάντ αναζητούν σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι κοινούς δρόμους για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη. Τα επιτελεία τους έχουν προετοιμάσει σχετικούς φακέλους, τους οποίους οι δύο ηγέτες προτίθενται σήμερα να συζητήσουν.
Στην συνάντηση θα μετάσχουν επίσης δύο εκπρόσωποι του γαλλικού και του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου: ο επικεφαλής του γαλλικού ομίλου Saint –Gobain Ζαν-Λουί Μπεφά και ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Siemens Γκέρχαρντ Κρόμε.
Η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος θα αξιοποιήσουν τη συνάντησή τους προκειμένου να συντονίσουν τις θέσεις τους ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου. Κεντρικά θέματα θα είναι η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, με στόχο την ανάληψη μιας κοινής πρωτοβουλίας για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ. Ο Φρανσουά Ολάντ φέρεται να επιμένει στην προώθηση της «οικονομικής διακυβέρνησης» στην ευρωζώνη, την οποία καλείται να συγκεκριμενοποιήσει, καθώς παραμένει ασαφές ποια πεδία θα αφορά. Συζητείται πάντως το ενδεχόμενο δεσμευτικών συμφωνιών μεταξύ των χωρών-μελών της ευρωζώνης και της Κομισιόν για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Η «νεανική ανεργία» που προκαλεί έντονες ανησυχίες στην Ευρώπη, καθώς πλήττει περίπου 6 εκατομμύρια νέους κάτω των 25 ετών θα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα της συνάντησης, ενόψει μάλιστα και της διάσκεψης που διοργανώνει για το ζήτημα αυτό η καγκελάριος στις αρχές Ιουλίου στο Βερολίνο. Η συνέχιση των διαδικασιών για την «σύσταση της τραπεζικής ένωσης» και η «ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής εξυγίανσης και ανάπτυξης» θα απασχολήσουν σήμερα τους δύο ηγέτες, που φιλοδοξούν να καταλήξουν σε κάποιες κοινές θέσεις, τις οποίες και αναμένεται να υπογραμμίσουν. Η παραχώρηση περισσότερου χρόνου στο Παρίσι για την εξυγίανση των δημοσιονομικών του και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων έχει βελτιώσει σαφώς το γαλλογερμανικό κλίμα.
Άγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ θα αξιοποιήσουν την συνάντησή τους προκειμένου να κάνουν επίδειξη φιλίας και ομοψυχίας, μετά από μερικούς μήνες ταλαιπωρίας των γαλλογερμανικών σχέσεων εξαιτίας κυρίως των διαφωνιών Παρισιού και Βερολίνου στο πεδίο της αντιμετώπισης της «ευρωκρίσης».
Από την ημέρα που εξελέγη, ο γάλλος πρόεδρος δεν έπαψε να ζητά την χαλάρωση της πολιτικής των περικοπών, την οποία η γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί απολύτως αναγκαία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη.
Παρά τις διαφορές τους Γερμανία και Γαλλία γνωρίζουν ότι η έξοδος της Ευρώπης από την κρίση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την «γαλλογερμανική ατμομηχανή», την οποία ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε χαρακτήρισε για πολλοστή φορά προχθές «υγιέστατη».
Διαβάστε επίσης:
Τράπεζα Ελλάδας: Στα 360 ευρώ οι συντάξεις – Κάντε ιδιωτική ασφάλιση
Πηγή Deutsche Welle