Τρίτη, 30 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για «Γαλάζια Πατρίδα»: Η Τουρκία δεν θα κάνει ούτε σπιθαμή πίσω

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για «Γαλάζια Πατρίδα»: Η Τουρκία δεν θα κάνει ούτε σπιθαμή πίσω
ΦΩΤΟ Reuters

Αναφορά στη «γαλάζια πατρίδα» έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην διευρυμένη συνεδρίαση των νομαρχιακών επιτροπών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας.

«Από τη γαλάζια πατρίδα η Τουρκία δεν θα κάνει ούτε σπιθαμή πίσω», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της εκδήλωσης του ΑΚΡ την Τρίτη 30 Ιουλίου.

Αφορμή για τη δήλωση του Τούρκου προέδρου στάθηκε η αναφορά στις 27 Ιουλίου στην Εθνοσυνέλευση, του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έμπειρου βετεράνου διπλωμάτη Ναμίκ Ταν ότι η «θεωρία της γαλάζιας πατρίδας» είναι ένα «παραμύθι», το οποίο υπό την πίεση της οικονομικής δυσπραγίας η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εγκαταλείψει.

Αναφερόμενος στη δήλωση του βουλευτή του CHP και πρώην πρέσβη της χώρας του στην Ουάσιγκτον, Ναμίκ Ταν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε:

«Από τις γεωτρήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την ισορροπημένη στάση μας στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, έχουμε γίνει μάρτυρες της ίδιας ταλάντευσης (σ.σ. του CHP) σε κάθε θέμα. Τώρα βλέπουμε μια παρόμοια κοντόφθαλμη στάση στο θέμα της γαλάζιας πατρίδας. Αντί να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Τουρκίας, τη χαρακτηρίζουν «παραμύθι» και κατηγορούν τη χώρα μας για επεκτατισμό, κλείνοντας το μάτι σε κάποιους. Χρησιμοποιούν την εξουσία που τους έδωσε ο λαός όχι για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας, αλλά για να σταθούν προσοχή απέναντι στους αντιπάλους της Τουρκίας. Αυτό λέγεται ανευθυνότητα, άγνοια και επιπολαιότητα».

Τόνισε ακόμη ότι «δεν θα κάνουμε το παραμικρό βήμα πίσω στην προστασία της γαλάζιας πατρίδας μας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της πατρίδας μας. Να το γνωρίζουν όλοι αυτό. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους».

«Η δική μας γραμμή, ο δικός μας χαρακτήρας είναι σαφής. Δεν είμαστε μια χώρα από την οποία θα της πάρεις το ψωμί όταν την χτυπήσεις στο κεφάλι», συμπλήρωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, ολοκληρώνοντας την αναφορά του στη «γαλάζια πατρίδα».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις