Κόσμος

Ριουίτσι Σακαμότο: Πέθανε ο συνθέτης του soundtrack της ταινίας «Ο τελευταίος αυτοκράτορας»

Σε ηλικία 71 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο συνθέτης Ριουίτσι Σακαμότο από την Ιαπωνία, ο οποίος έπασχε από καρκίνο του εντέρου.

Ο Ριουίτσι Σακαμότο είχε γεννηθεί στην Ιαπωνία και ήταν συνθέτης, πιανίστας, μουσικός παραγωγός και ηθοποιός. Είχε βραβευτεί με Όσκαρ για το soundtrack της ταινίας «Ο τελευταίος αυτοκράτορας». Ο Σακαμότο πέθανε στις 28 Μαρτίου του 2023.

«Έζησε με τη μουσική μέχρι το τέλος», ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή (2.4.2023) η ομάδα του στην επίσημη ιστοσελίδα του, όπου εξηγεί πως ο καλλιτέχνης είχε εκφράσει την επιθυμία η κηδεία του να πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Έχοντας ξεκινήσει μαθήματα πιάνου από πολύ μικρή ηλικία, ο Σακαμότο ζούσε για τη μουσική. Ως μαθητής λυκείου, ανέβαινε στα κατάμεστα από κόσμο βαγόνια και διασκέδαζε μετρώντας όλους τους διαφορετικούς ήχους που έκανε το τρένο καθώς προχωρούσε.

Ο Σακαμότο, που είχε ως ίνδαλμά του τον συνθέτη κλασικής μουσικής Κλοντ Ντεμπισί, σπούδασε εθνομουσικολογία στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών και Μουσικής του Τόκιο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παραδοσιακή μουσική της επαρχίας Οκινάουα της Ιαπωνίας καθώς και στην ινδική και την αφρικανική μουσική παράδοση.

«Η ασιατική μουσική επηρέασε πολύ τον Ντεμπισί και ο Ντεμπισί με επηρέασε πολύ. Άρα η μουσική πηγαίνει σε όλο τον κόσμο και επιστρέφει κλείνοντας πλήρη κύκλο», είχε πει στον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό WNYC το 2010.

Ο Ριουίτσι Σακαμότο είχε ασχοληθεί με πολλά διαφορετικά είδη ως σόλο καλλιτέχνης και ως μέλος του συγκροτήματος ηλεκτρονικής μουσικής Yellow Magic Orchestra (YMO). 

Ο Σακαμότο ξεκίνησε την καριέρα του ενώ ήταν στο πανεπιστήμιο τη δεκαετία του 1970 ως μουσικός, παραγωγός και ενορχηστρωτής. Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1978 ως συνιδρυτής του συγκροτήματος YMO. Ταυτόχρονα ακολούθησε σόλο καριέρα, κυκλοφορώντας το πειραματικό ηλεκτρονικό fusion άλμπουμ Thousand Knives το 1978. Δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε το άλμπουμ B-2 Unit, το οποίο περιλάμβανε το κομμάτι Riot in Lagos, που ήταν σημαντικό για την ανάπτυξη της electro και της χιπ χοπ μουσικής.

Ο Σακαμότο συνέχισε να παράγει σόλο δίσκους και συνεργάστηκε με πολλούς διεθνείς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Ντέιβιντ Σίλβιαν, Κάρστεν Νικολάι, Γιουσου Ν’ Ντουρ και Fennesz. Ο Σακαμότο συνέθεσε μουσική για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης το 1992 και η σύνθεσή του Energy Flow (1999) ήταν το πρώτο νούμερο ένα σινγκλ στην ιστορία των τσαρτ Oricon της Ιαπωνίας.

Ως συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής, ο Σακαμότο έχει κερδίσει ένα Όσκαρ, ένα BAFTA, ένα Grammy και 2 Χρυσές Σφαίρες. Η ταινία «Καλά Χριστούγεννα, κύριε Λόρενς» (1983) σηματοδότησε το ντεμπούτο του τόσο ως ηθοποιού όσο και ως συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής. Εκείνο το μουσικό θέμα προσαρμόστηκε στο σινγκλ «Forbidden Colours» που έγινε διεθνής επιτυχία.

Η πιο επιτυχημένη δουλειά του ως κινηματογραφικού συνθέτη ήταν για την ταινία «Ο τελευταίος αυτοκράτορας» (1987), μετά την οποία συνέχισε να κερδίζει διακρίσεις συνθέτοντας μουσική για ταινίες όπως «Τσάι στη Σαχάρα» (1990), «Ο μικρός Βούδας» (1993) και «Η επιστροφή» (2015).

Ο Σακαμότο είχε επίσης εργαστεί ως συνθέτης και σεναριογράφος σε anime και βιντεοπαιχνίδια. Το 2009 τιμήθηκε με το μετάλλιο Τεχνών και Γραμμάτων από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας για τη συνεισφορά του στη μουσική.

Ο Σακαμότο, που ήταν ακτιβιστής κατά της πυρηνικής ενέργειας και υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος, έκανε διάλειμμα περίπου ενός χρόνου από τη δουλειά του το 2014 για να ακολουθήσει θεραπεία για καρκίνο στον λαιμό. Παρότι θεραπεύτηκε από αυτόν έπειτα από χρόνια θεραπείας, ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του τον Ιανουάριο του 2021 ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο του εντέρου.

Τον Δεκέμβριο του 2022 ο Σακαμότο έδωσε αυτό που προοριζόταν σαφώς να είναι η αποχαρετιστήρια συναυλία για τους λάτρεις της μουσικής του, η οποία μεταδόθηκε διαδικτυακά.

«Οι δυνάμεις μου είναι πραγματικά πεσμένες, άρα μια κανονική συναυλία περίπου μιας ώρας και ενενήντα λεπτών θα ήταν πολύ δύσκολη», είπε σε ένα διαδικτυακό μήνυμα αρκετές ημέρες νωρίτερα.

«Ως αποτέλεσμα, την έχω ηχογραφήσει τραγούδι το τραγούδι και την έχω επιμεληθεί ώστε να μπορεί να παρουσιαστεί σαν μια συνηθισμένη συναυλία – η οποία πιστεύω πως μπορεί να είναι ευχάριστη με τον κανονικό τρόπο. Σας εύχομαι καλή ακρόαση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Wikipedia.org

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα