Παρασκευή, 5 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Ρίσι Σούνακ: Άκουσα την οργή, θα παραιτηθώ – Η τελευταία δήλωση ως πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ρίσι Σούνακ: Άκουσα την οργή, θα παραιτηθώ – Η τελευταία δήλωση ως πρωθυπουργός της Βρετανίας
Φωτογραφία Reuters

Έξω από το Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ, θλιμμένος για την ιστορική και βαρύτατη ήττα των Συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, ο Ρίσι Σούνακ έκανε την τελευταία του δήλωση ως πρωθυπουργός. Και ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από επικεφαλής των Τόρις.

Ήταν δεδομένη η πολιτική αλλαγή στη Βρετανία. Αλλά οι εκλογές της Πέμπτης (04.07.2024) αποδείχθηκαν όλεθρος για τους Συντηρητικούς του Ρίσι Σούνακ, με τους Τόρις να εκδιώχνονται από την εξουσία ύστερα από 14 χρόνια.  

Ένας όλεθρος που… «έσκασε» στα χέρια του πρώτου ασιατικής καταγωγής πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Χωρίς βροχή αυτή τη φορά (σ.σ. έβρεχε καταρρακτωδώς όταν πριν από σχεδόν έναν μήνα ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές), ο Ρίσι Σούνακ έκανε γνωστό ότι θα επισκεφτεί τον βασιλιά της Βρετανίας, Κάρολο, για να υποβάλει την παραίτησή του από πρωθυπουργός.

«Έδωσα τα πάντα σε αυτή τη αποστολή, αλλά στείλατε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να αλλάξει και η δική σας κρίση είναι η μοναδική που μετρά», δήλωσε ο Σούνακ.

«Άκουσα την οργή σας, την απογοήτευσή σας και αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτή την ήττα», τόνισε.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας ευχαρίστησε όλους τους υποψήφιους των Συντηρητικών για τις προσπάθειές τους και σημείωσε ότι «τον πονά» το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοί του δεν θα είναι πλέον στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Όσο για το δικό του μέλλον; Θα παραιτηθεί από την ηγεσία των Συντηρητικών, αλλά όχι αμέσως, μόνο αφού γίνουν οι επίσημες διαδικασίες για να αναλάβει ο νέος ηγέτης των Τόρις.

Ο Σούνακ μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για τον αντίπαλό του, τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, τον θριαμβευτή των εκλογών και νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας. Μίλησεε για έναν «σεμνό και ανιδιοτελή πολιτικό».

«Όποιες κι αν ήταν οι διαφωνίες μας κατά την προεκλογική περίοδο, είναι ένας άνδρας που σέβομαι. Ο σερ Στάρμερ και η οικογένειά του αξίζουν κάθε κατανόησής μας καθώς θα κάνουν αυτή τη μεγάλη μετάβαση στις ζωές τους» είπε ο Σούνακ. Που από τις δηλώσεις του δεν ξέχασε και τη δική του οικογένεια και ευχαρίστησε τη σύζυγο και τα παιδιά τους «για τις θυσίες που έκαναν ώστε εγώ να υπηρετήσω τη χώρα».

«Αποχωρώ με αίσθημα τιμής που διετέλεσα πρωθυπουργός σας. Αυτή είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο και αυτό χάρη σε εσάς, τους Βρετανούς, την πραγματική πηγή των επιτυχιών μας. Σας ευχαριστώ πολύ» έκλεισε την ομιλία του ο Ρίσι Σούνακ, πριν πάρει τη γυναίκα του από το χέρι και αποχωρήσουν από το Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ με προορισμό το παλάτι του Μπάκιγχαμ για την τελευταία συνάντηση με τον βασιλιά Κάρολο και την υποβολή της παραίτησης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις