Σάββατο, 29 Ιουν.
31oC Αθήνα

Ρόμπερτ Φίτσο: Οι παγκόσμιοι ηγέτες καταδικάζουν την «βάναυση» επίθεση κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού

Ρόμπερτ Φίτσο: Οι παγκόσμιοι ηγέτες καταδικάζουν την «βάναυση» επίθεση κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού

Συγκλονισμένοι δήλωσαν πως είναι οι πολιτικοί ηγέτες και αξιωματούχοι μετά την είδηση ​​της επίθεσης που δέχτηκε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε.

Το μεσημέρι της Τετάρτης (15.05.2024), έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας από έναν 71χρονο Σλοβάκο πολίτη. Ο δράστης πυροβόλησε κατά του Ρόμπερτ Φίτσο 4 φορές και κατάφερε να τον τραυματίσει, με τον πολιτικό να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Πολιτικοί αρχηγοί και υπουργοί άλλων κρατών καταδίκασαν την πράξη αυτή, χαρακτηρίζοντάς την «βάναυση».

Η πρόεδρος της Σλοβακίας, Ζουζάνα Καπουτόβα έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο X: «Απόλυτα συγκλονισμένη από τη σημερινή βάναυση επίθεση στον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Robert Fico, την οποία καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο.

Του εύχομαι πολλή δύναμη σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και έγκαιρη ανάρρωση. Η σκέψη μου είναι επίσης με την οικογένειά του και τους οικείους του».

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας δήλωσε σε ανάρτησή του στο X:«Συγκλονίζουν τα νέα για τον πυροβολισμό του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Εύχομαι στον πρωθυπουργό να γίνει καλά το συντομότερο δυνατό. Δεν πρέπει να ανεχόμαστε τη βία, δεν πρέπει να έχει θέση στην κοινωνία».

Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσιολάκου δήλωσε επίσης ότι είναι «βαθιά συγκλονισμένος» από την είδηση.

Σε ανάρτησή του στο X, ο Τσιολάκου είπε ότι οι υπεύθυνοι για τον πυροβολισμό «πρέπει να λογοδοτήσουν».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ αντέδρασε και αυτός στα “σοκαριστικά” νέα στα social media: «Συγκλονιστικά νέα από τη Σλοβακία. Ρόμπερτ, οι σκέψεις μου είναι μαζί σου σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή».

Και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ καταδίκασε το συμβάν στο X: «Σοκαρισμένος που άκουσα αυτά τα φρικτά νέα. Όλες μας οι σκέψεις είναι στον πρωθυπουργό Φίτσο και την οικογένειά του».

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αποκάλεσε την πράξη «άνανδρη» γράφοντας με την σειρά του: «Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από την είδηση ​​της άνανδρης επίθεσης στον Σλοβάκο πρωθυπουργό Φίτσο. Η βία δεν πρέπει να υπάρχει στην ευρωπαϊκή πολιτική. Αυτές τις ώρες, οι σκέψεις μου είναι με τον Robert Fico, την οικογένειά του και τους πολίτες της Σλοβακίας».

Ακόμη και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε την απόπειρα δολοφονίας αναφέροντας στο X: «Η επίθεση στον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο είναι φρικτή. Καταδικάζουμε σθεναρά αυτήν την πράξη βίας κατά του αρχηγού της κυβέρνησης του γειτονικού μας κράτους-εταίρου. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι η βία δεν θα γίνει ο κανόνας σε καμία χώρα, μορφή ή σφαίρα.

Ελπίζουμε ειλικρινά ο Robert Fico να αναρρώσει σύντομα και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Σλοβακίας».

H Τζόρτζια Μελόνι, η πρωθυπουργός της Ιταλίας σχολίασε την αποτρόπαια επίθεση ακολουθώντας τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες, γράφοντας: «Βαθιά σοκαρισμένη έμαθα  την είδηση ​​της άνανδρης επίθεσης στον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο. Όλες μου οι σκέψεις είναι μαζί του, την οικογένειά του και τον φιλικό σλοβάκικο λαό.
Επίσης, εξ ονόματος της ιταλικής κυβέρνησης, θα ήθελα να εκφράσω την πιο σθεναρή καταδίκη κάθε μορφής βίας και επίθεσης στις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

Ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ καταδίκασε την επίθεση με τον πιο έντονο τρόπο και είπε ότι: «Οποιαδήποτε επίθεση εναντίον ενός εκλεγμένου πολιτικού είναι επίθεση κατά της δημοκρατίας».

Εν τω μεταξύ, και ο Νορβηγός πρωθυπουργός Τζόνας Γκαρ Στορ δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος» από τον πυροβολισμό.

«Καταδικάζω έντονα αυτή τη φρικτή πράξη βίας. Οι σκέψεις μου είναι με τον Φίκο, την οικογένειά του και τον λαό της Σλοβακίας», είπε.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο είναι λαϊκιστής και γνωστός για τις αδικίες εναντίον δημοσιογράφων καθώς και τη δολοφονία ενός το 2018, που αποτέλεσε τον λόγο της παραίτησής του από την πρωθυπουργία την ίδια χρονιά. Έχει επίσης αγωνιστεί κατά της μετανάστευσης και των δικαιωμάτων LGBTQ+.

Ο πρωθυπουργός είχε προηγουμένως αντιταχθεί στις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία και ήταν κατά της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, υποστήριζε ότι οι ΗΠΑ και άλλα έθνη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να αναγκάσουν τη Ρωσία και την Ουκρανία να συνάψουν μια συμβιβαστική ειρηνευτική συμφωνία, ενώ ο ίδιος δηλώνει θαυμαστής του Ρώσου προέδρου, Βλανιμίρ Πούτιν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις