Site icon NewsIT
20:39 | 10.10.23

Ρωσία: Δεν εκλέχθηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ – Eίχε αποπεμφθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Ρωσία: Δεν εκλέχθηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ – Eίχε αποπεμφθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία
Newsit Newsroom

Η Ρωσία δεν κατάφερε σήμερα (10.10.2023) να ανακτήσει την έδρα που είχε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καθώς… έφαγε πόρτα στη σχετική ψηφοφορία.

Η Ρωσία είχε εξοστρακιστεί από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Ζήτησε να ανακτήσει την έδρα της, αλλά… έπεσε σε τοίχο αν και στη ψηφοφορία που έγινε σήμερα συγκέντρωσε υπέρ της 83 ψήφους, σε σύνολο 193 χωρών.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επρόκειτο να ανανεώσει σήμερα τις 15 από τις 47 έδρες του Συμβουλίου αυτού, που εδρεύει στη Γενεύη, για την περίοδο 2024-26. Την μια έδρα διεκδικούσε η Ρωσία. 

Οι χώρες κατανέμονται ανά γεωγραφική περιοχή και συνήθως η κάθε ομάδα προεπιλέγει τις υποψήφιες για τις έδρες. Η Γενική Συνέλευση εγκρίνει τις υποψηφιότητες χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Φέτος όμως, σε δύο ομάδες χωρών οι υποψήφιες ήταν περισσότερες από τις έδρες που έπρεπε να καλυφθούν: στη Λατινική Αμερική (Βραζιλία, Κούβα, Δομινικανή Δημοκρατία και Περού, τέσσερις υποψήφιες για 3 έδρες) και στην Ανατολική Ευρώπη (Αλβανία, Βουλγαρία, Ρωσία, τρεις υποψήφιες για 2 έδρες).

Λίγες ημέρες μετά το ρωσικό πλήγμα στο ουκρανικό χωριό Χρόζα, όπου σκοτώθηκαν 52 άνθρωποι, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη ρωσική υποψηφιότητα στο Συμβούλιο του ΟΗΕ εν μέσω ανησυχιών εκ μέρους της Δύσης, δεδομένου ότι η ψηφοφορία είναι μυστική και πολλές αναπτυσσόμενες χώρες εκφράζουν δυσαρέσκεια γιατί όλη η προσοχή είναι στραμμένη το τελευταίο διάστημα στην Ουκρανία.

Εκλέχθηκαν Αλβανία και Βουλγαρία

Η Βουλγαρία και η Αλβανία εξελέγησαν με 160 και 123 ψήφους, η Ρωσία συγκέντρωσε μόνο 83.

«Οι χώρες μέλη του ΟΗΕ έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στις ρωσικές αρχές: μια κυβέρνηση, υπεύθυνη για αμέτρητα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν έχει θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» σχολίασε ο Λουί Σαρμπονό, της μη κυβερνητικής οργάνωσης Human Rights Watch.

Πολλοί Δυτικοί διπλωμάτες προειδοποιούσαν τις τελευταίες ημέρες να μην επανεκλεγεί η Ρωσία στο Συμβούλιο του ΟΗΕ. Η Γενική Συνέλευση «πρέπει να κάνει μια σημαντική επιλογή για να αποδείξει ότι δεν συγχέει τον πυρομανή με τον πυροσβέστη», σχολίασε την Δευτέρα ο πρεσβευτής της Αλβανίας στον ΟΗΕ Φερίτ Χότζα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη σφαγή στη Χρόζα.

«Φριχτή κηλίδα»

 «Εκείνοι που επιτίθενται στους γείτονές τους, που σκοτώνουν αθώους, που καταστρέφουν σκοπίμως τις πολιτικές υποδομές, τις γέφυρες, τις αποθήκες σιτηρών, που εκτοπίζουν παιδιά και είναι υπερήφανοι για αυτό, εκείνοι που χρησιμοποιούν βασανιστήρια και σεξουαλική βία ως όπλο, που παραβιάζουν ασύστολα το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιμάτων», τόνισε.

«Η επανεκλογή της Ρωσίας σε αυτό το όργανο, ενώ εξακολουθεί να διαπράττει εγκλήματα πολέμου και άλλες ακρότητες, θα ήταν μια φρικτή κηλίδα που θα υπονόμευε την αξιοπιστία του ΟΗΕ», είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γουντ.

Τον Οκτώβριο του 2020 η Ρωσία εξελέγη στο Συμβούλιο για τρία χρόνια, με 158 ψήφους υπέρ – την άλλη έδρα της Ανατολικής Ευρώπης κατέλαβε η Ουκρανία, με 166 ψήφους. Όπως τον Απρίλιο του 2022 η Γενική Συνέλευση ανέστειλε τη συμμετοχή της Μόσχας σε αυτό το όργανο, με 93 ψήφους υπέρ, 24 κατά και 58 αποχές.

Τα άλλα μέλη του Συμβουλίου που εξελέγησαν ή επανεξελέγησαν σήμερα για την περίοδο 2024-26 είναι η Κίνα, το Μπουρούντι, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γκάνα, το Μαλάουι, η Ινδονησία, η Ιαπωνία, το Κουβέιτ, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Βραζιλία, η Κούβα και η Δομινικανή Δημοκρατία.

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version