- Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για την εγκληματική αμέλεια στο εμπορικό κέντρο του Κεμέροβο στη Σιβηρία - Χαλασμένο από τις 19 Μαρτίου το σύστημα συναγερμού - Φρουρός ασφαλείας δεν ενεργοποίησε ποτέ το σύστημα για εκκένωση του κτιρίου - Θρήνος και οργή σε όλη τη Ρωσία για τις παραλείψεις που οδήγησαν στο θάνατο 64 ανθρώπων - Στον τόπο της τραγωδίας ο Βλαντιμίρ Πούτιν, φόρεσε… λευκή ποδιά και επισκέφτηκε τραυματίες - Οργισμένο πλήθος ζητά παραιτήσεις, ακόμα και τη φυλάκιση του Πούτιν
Τους καταδίκασαν σε μαρτυρικό θάνατο. Τώρα, καταδικάζουν σε αγωνία και τους συγγενείς τους. Η φωτιά στο εμπορικό κέντρο του Κεμέροβο στη Σιβηρία κόστισε τη ζωή σε 64 ανθρώπους. Οι 41 από τους νεκρούς ήταν παιδιά. Η Ρωσία, συγκλονισμένη, παρακολουθεί να έρχονται στο φως οι εγκληματικές αποφάσεις που οδήγησαν στην τραγωδία. Και εκτός από το πένθος και τα δάκρυα, σε όλη τη χώρα, ξεχειλίζει η οργή.
Είναι πολλοί οι κάτοικοι του Κεμέροβο δεν πιστεύουν τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων. Υποπτεύονται πως οι νεκροί δεν είναι 64 αλλά εκατοντάδες. Πιστεύουν πως υπάρχει συγκάλυψη. Δεν τους νοιάζει αν το διαψεύδει ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Συγγενείς των θυμάτων υποστηρίζουν ότι έχουν συντάξει μια λίστα με 85 ονόματα, κυρίως παιδιών, που εξακολουθούν να αγνοούνται.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες μέρες μετά την επανεκλογή του, βρέθηκε το πρωί της Τρίτης (27.03.2018) στο Κεμέροβο. Άφησε λίγα λουλούδια στο σημείο της τραγωδίας.
https://youtu.be/LV1sdiONvPA
Ζήτησε ευθύνες από τους υπουργούς για την τραγωδία. Μίλησε για κάποιους που θα υπέγραφαν τα πάντα για τα λεφτά. Και μετά, φόρεσε τη λευκή ποδιά για να επισκεφτεί τους τραυματίες.
«Το πρώτο συναίσθημα όταν μιλάς για τον αριθμό των νεκρών και των νεκρών παιδιών… θέλεις, όχι να κλάψεις αλλά να ουρλιάξεις» είπε ο Πούτιν. Ένας από τους τραυματίες, ο 18χρονος Ιβάν Ζαβάρζιν είναι από εκείνους που πήδηξαν από παράθυρα για να σωθούν. Είπε στον Πούτιν ότι κανείς δεν είχε καταλάβει τι γινόταν. Σκέφτηκαν πως ίσως επρόκειτο για άσκηση.
Ο Ρώσος πρόεδρος κήρυξε την 28η Μαρτίου ημέρα εθνικού πένθους. Υποσχέθηκε ότι θα αποδοθούν ευθύνες, πως 100 ερευνητές εργάζονται για την υπόθεση. Τίποτα δεν θα φέρει πίσω τις 64 ζωές που χάθηκαν.
Τίποτα δεν θα απαλύνει τον πόνο των συγγενών που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Των γονιών που δεν θα ξαναδούν τα παιδιά τους. Ή των παιδιών που δεν θα ξαναδούν τους γονείς τους.
Θα τους αναγνωρίσουν μέσω DNA
Το video ντοκουμέντο που δείχνει τη στιγμή του πανικού που προκάλεσε η φωτιά αποτυπώνει τραγικά τα όσα συνέβησαν στο εμπορικό κέντρο Zimnyaya Vishnya το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής (25.03.2018).
https://youtu.be/gegEW2zOk74
Η φωτιά στο Κεμέροβο ήταν μια από τις φονικότερες στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η πυρκαγιά ξεκίνησε τον τρίτο όροφο του εμπορικού κέντρου, όπου βρίσκονται κινηματογραφικές αίθουσες, ένας παιδότοπος κι ένας μικρός ζωολογικός κήπος. Επειδή οι έξοδοι κινδύνου ήταν κλειστές και ποτέ δεν ήχησε συναγερμός, εκατοντάδες πολίτες παγιδεύτηκαν.
Κάποιοι πρόλαβαν να φύγουν από τύχη. Άλλοι, όπως ένα 11χρονο αγόρι, έπεσαν από τα παράθυρα στο κενό. Άλλοι, δεν τα κατάφεραν. Από τα 64 θύματα, τα 37 έχουν εγκαύματα που απαγορεύουν την αναγνώρισή τους.
Οι συγγενείς δεν μπορούν να τους αναγνωρίσουν και θα πρέπει να γίνει εξέταση DNA. Μια εξέταση που θα πάρει δυο εβδομάδες. Δυο εβδομάδες αγωνίας και θρήνου για εκείνους που έμειναν πίσω.
Ο επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής Αλεξάντερ Μπαστρίκιν αποκάλυψε πως “υπάρχουν 37 πτώματα που χρειάζονται ανάλυση DNA”.
Ο χαλασμένος συναγερμός και ο φρουρός
Η οργή ξεχειλίζει και για ακόμη έναν λόγο. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik, επικαλούμενο τον υπουργό Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πουτσκόφ, κανείς δεν ειδοποίησε έγκαιρα την Πυροσβεστική!
Οι πυροσβέστες κλήθηκαν πολύ αργά, όταν είχαν ήδη τυλιχθεί στις φλόγες τρεις κινηματογραφικές αίθουσες και ο μίνι ζωολογικός κήπος που βρίσκονταν στον τρίτο όροφο, απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά.
Τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά παραμένουν, δυο 24ωρα μετά, ακόμα αδιευκρίνιστα. Οι ερευνητές γνωρίζουν μόνο ότι οι έξοδοι κινδύνου του εμπορικού κέντρου ήταν παράνομα κλειστές. Το σύστημα συναγερμού δεν λειτούργησε. Ήταν χαλασμένο από τις 19 Μαρτίου και κανείς δεν ασχολήθηκε.
Το επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής, ο οποίος διαχειρίζεται υποθέσεις σοβαρών εγκλημάτων. «Από τις 19 Μαρτίου το σύστημα συναγερμού ήταν χαλασμένο αλλά κανένας δεν ασχολήθηκε με το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να δώσουμε κάποια λογική εξήγηση για αυτό», τόνισε ο Αλεξάντερ Μπαστρίκιν.
Το είπε και στον Πούτιν. Κι όταν ο Ρώσος πρόεδρος τον ρώτησε γιατί οι πόρτες των τριών κινηματογραφικών αιθουσών ήταν κλειδωμένες με τον κόσμο να βρίσκεται μέσα, ο Μπαστρίκιν απάντησε ότι οι αρχές το ερευνούν ακόμη, αλλά ένα σενάριο λέει ότι αυτό έγινε ώστε να μην εισέλθουν στην αίθουσα κάποιοι που δεν είχαν εισιτήριο.
Και δεν έφτανε μόνο αυτό. Ο φρουρός ασφαλείας δεν ενεργοποίησε το σύστημα ειδοποίησης που καλεί το κοινό να εγκαταλείψει το κτίριο παρότι αυτό λειτουργούσε.
Ο πυροσβεστήρας που δεν λειτουργούσε!
Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο πολιτικός του Κεμέροβο Άντον Γκορέλκιν αναφέρει ότι «οι έξοδοι κινδύνου ήταν κλειστές καθιστώντας το συγκρότημα παγίδα και δεν υπήρξε οργανωμένη επιχείρηση εκκένωσης».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι ένας πυροσβεστήρας που υπήρχε στον χώρο και θα μπορούσε να περιορίσει την εξάπλωση της φωτιάς μόλις αυτή ξέσπασε, δεν λειτουργούσε.
Η Ερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να οδηγήσει για ανάκριση τον ιδιοκτήτη του εμπορικού κέντρου. Τέσσερις άνθρωποι έχουν ήδη τεθεί υπό κράτηση, περιλαμβανομένων δύο υπαλλήλων της εταιρείας συντήρησης του συστήματος συναγερμού.
Οργή λαού στη Ρωσία
Στο κέντρο του Κεμέροβο, έξω από το κυβερνείο σχεδόν 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν. Ζήτησαν να αποδοθούν ευθύνες. Ζήτησαν και να παραιτηθεί η τοπική κυβέρνηση.
https://youtu.be/BDQDmQkw65c
Ανάμεσά τους ήταν και συγγενείς θυμάτων. Όπως ο Ιγκόρ Βοστρίκοφ. Έχασε τα τρία του παιδιά, τη γυναίκα του, την αδερφή του. «Δεν διψάμε για αίμα. Τα παιδιά μας πέθαναν, δεν μπορούμε να τα φέρουμε πίσω. Αλλά θέλουμε απόλυτη δικαιοσύνη», είπε. Και ζήτησε να βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι και όχι αποδιοπομπαίοι τράγοι.
«Αλήθεια» και «δολοφόνοι» ήταν οι λέξεις που έβγαιναν από τα χείλη των οργισμένων πολιτών.
Πολλοί από τους διαδηλωτές έκλαιγαν. Ο δήμαρχος της πόλης Ιλια Σερεντίουκ επιχείρησε να μιλήσει, αλλά το πλήθος τον διέκοπτε ζητώντας του να παραιτηθεί. «Γιατί δεν μας λένε την αλήθεια;», φώναξε ένας διαδηλωτής.
Η λαϊκή οργή ήταν εμφανής στα πλακάτ των διαδηλωτών. «Πόσα θύματα υπάρχουν στ΄αλήθεια;», έγραφε ένα, ενώ ένα άλλο υπονοούσε ότι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι χρηματίστηκαν για να υπογράψουν για τα μέτρα ασφαλείας του εμπορικού κέντρου.
«Βόβα και Αμάν στη φυλακή!», έγραφε ένα άλλο πλακάτ, αναφερόμενο στον Πούτιν και στον τοπικό κυβερνήτη.
Η Νατάλια και ο Σεργκέι Αγκάρκοφ, τα δύο παιδιά των οποίων έχασαν τη ζωή τους μαζί με την γιαγιά τους στην πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο, στέκονταν στην πλατεία κρατώντας φωτογραφίες των αγαπημένων τους.
«Η Μάσα ήταν 10, ο Κόστια 8», είπε ο Σεργκέι στο Reuters. «Η Μάσα ήταν πολύ καλή αθλήτρια. Θα είχε τρέξει να βγει έξω αλλά ήταν κλειδωμένα τα πάντα. Τους αναγνώρισα χθες. Δεν είδα τον Κόστια, αλλά τον αναγνώρισα από τις μπότες του».
«Οι περισσότεροι υπάλληλοι έφυγαν και άφησαν τα παιδιά και τους γονείς τους στην τύχη τους… οι εργαζόμενοι εκείνοι, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του κόσμου, για την οργάνωση της επιχείρησης εκκένωσης, ήταν οι πρώτοι που το έβαλαν στα πόδια», συμπληρωσε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και rt.com