Τετάρτη, 2 Οκτ.
24oC Αθήνα

Ρωσία: «Δεν υπάρχει λόγος να συζητήσουμε για τα πυρηνικά όπλα με τις ΗΠΑ»

Ρωσία: «Δεν υπάρχει λόγος να συζητήσουμε για τα πυρηνικά όπλα με τις ΗΠΑ»
REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo

Η Ρωσία ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσει σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα, με την εκπρόσωπο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα να επιρρίπτει την ευθύνη στην αμερικανική πλευρά και στο NATO.

Η ίδια δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Δεν βλέπουμε κανένα νόημα στον διάλογο για τα πυρηνικά όπλα με τις ΗΠΑ χωρίς τον σεβασμό των θεμελιωδών συμφερόντων της Ρωσίας. Πρώτα απ’ όλα, πρόκειται για το πρόβλημα της επέκτασης του ΝΑΤΟ στον μετασοβιετικό χώρο, το οποίο δημιουργεί απειλές για την κοινή ασφάλεια».

Χθες Τρίτη (02.10.2024), ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα συζητήσει την υπογραφή μιας νέας συνθήκης με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντικαταστήσει την συμφωνία New START, η οποία θέτει όρια στα στρατηγικά όπλα της κάθε πλευράς και η οποία εκπνέει το 2026, καθώς πρέπει να διευρυνθεί και να επεκταθεί για να καλύψει και άλλα κράτη.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται ότι η Μόσχα θα οριστικοποιήσει σύντομα τις αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της, με τον Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν να αναφέρει ότι με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές, η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν πληγεί με συμβατικούς πυραύλους και πως θα θεωρήσει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της που υποστηρίζεται από μία πυρηνική δύναμη ως κοινή επίθεση.

Οι αλλαγές θεωρούνται ευρέως ως προσπάθεια του Πούτιν να χαράξει μια «κόκκινη γραμμή» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στέλνοντας το μήνυμα ότι η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαντήσει με πυρηνικά όπλα αν επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά μέσα στο έδαφος της Ρωσίας με δυτικούς πυραύλους μακρού βεληνεκούς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις