Κόσμος

Ρωσία: Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν εγκαταστάσεις ανάπτυξης και παραγωγής πυραύλων – Τι εκτιμούν αναλυτές

Η Ρωσία έχει θέσει εφαρμογή τα τελευταία χρόνια την ανάπτυξη νέων πυραυλικών συστημάτων με τον Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν να εισάγει ένα καινούργιο «πυρηνικό δόγμα» με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ολική αντιπαράθεση με την Δύση.

Τις προγραμματικές δηλώσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων για την κατασκευή και ανάπτυξη νέων πυραύλων στην Ρωσία, αποδεικνύουν νέες δορυφορικές εικόνες, που αποκαλύπτουν την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων και υποδομών.

Στις συγκεκριμένες δορυφορικές εικόνες, που δημοσίευσε το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS), φαίνονται μεγάλες επεκτάσεις σε πέντε συγκροτήματα όπου η Ρωσία κατασκευάζει κινητήρες πυραύλων στερεού καυσίμου, υποδεικνύοντας ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει να ενισχύσει σημαντικά την παραγωγή.

Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Ο Fabian Hinz, ερευνητής στο IISS, εντόπισε τα συγκροτήματα χρησιμοποιώντας αναφορές ρωσικών ΜΜΕ και αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου που απαριθμούσαν εγκαταστάσεις, όπου η Σοβιετική Ένωση παρήγαγε κινητήρες πυραύλων στερεού καυσίμου.

Οι τοποθεσίες βρίσκονται στη Σιβηρία, στο Ροστόφ της νότιας Ρωσίας, σε περιοχές έξω από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη αλλά και στο Περμ, στη δυτική Ρωσία.

Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τη Maxar Technologies τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, δείχνουν εκτεταμένες νέες κατασκευές δίπλα σε κτίρια που ο Hinz προσδιόρισε ως εγκαταστάσεις έρευνας και παραγωγής στερεών καυσίμων.

REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo

«Οι δορυφορικές εικόνες υποδηλώνουν ότι η ικανότητα παραγωγής κινητήρων πυραύλων στερεού καυσίμου φαίνεται να είναι ένα επίκεντρο αυτής της προσπάθειας», έγραψε ο Hinz στην έκθεσή του.

Η επέκταση της παραγωγής κινητήρων πυραύλων στερεού καυσίμου θα μπορούσε να βοηθήσει το Κρεμλίνο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του πολέμου χωρίς να χρειάζεται να υπολογίζει σε εξωτερικούς προμηθευτές, όπως η Βόρεια Κορέα ή το Ιράν.

Οι πύραυλοι στερεού καυσίμου είναι συχνά ευκολότεροι και ασφαλέστεροι στη λειτουργία τους, ειδικά στο πεδίο της μάχης. Είναι επίσης φθηνότεροι, αποθηκεύονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και απαιτούν λιγότερη υλικοτεχνική υποστήριξη.

Οι ρωσικοί πύραυλοι και τα εμπόδια στην παραγωγή

Ο Hinz σημείωσε ότι οι δορυφορικές φωτογραφίες δεν παρέχουν ενδείξεις για τα είδη κινητήρων πυραύλων στερεού καυσίμου των οποίων η παραγωγή μπορεί να ενισχύσει η Ρωσία, δηλαδή αν θα πρόκειται για συμβατικούς ή πυρηνικούς πυραύλους.

Η Ρωσία κατασκευάζει ένα εκτεταμένο φάσμα πυραύλων στερεού καυσίμου, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων για τα συστήματα Grad και Uragan, αντιαρματικούς πυραύλους, προηγμένους πυραύλους αεράμυνας S-300 και S-400 και βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας Iskander-M.

Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Μόσχας περιλαμβάνει επίσης διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στερεών καυσίμων, όπως τον Topol-M και τον εκτοξευόμενο από υποβρύχιο Bulava.

Ο ερευνητής του IISS δήλωσε ότι οποιοδήποτε σχέδιο του Κρεμλίνου να ενισχύσει την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σημαντικά εμπόδια.

Η Δύση θα επιβάλλει περισσότερες κυρώσεις για να μειώσει την παραγωγική ικανότητα της Μόσχας και θα είναι δύσκολο, λόγω των ελέγχων εξαγωγών, να βρεθούν μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας και βασικές πρώτες ύλες που απαιτούνται για στερεά καύσιμα.

Επίσης, η Ρωσία αντιμετωπίζει έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, επειδή πολλοί νεότεροι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για να γλιτώσουν τη στράτευση, ενώ άλλοι είναι ήδη στο στρατό.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα