Κόσμος

Ρωσία: «Εγκαταλείπουμε το μορατόριουμ για την ανάπτυξη πυραύλων μικρής και μέσης εμβέλειας με τις ΗΠΑ – Δεν είναι βιώσιμο»

Η Μόσχα θέλει να απαντήσει στην ενίσχυση των δυτικών πυραυλικών δυνάμεων στην Ευρώπη

Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία συνεχίζεται, όχι μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο στην Ουκρανία αλλά και σε διπλωματικό, καθώς η Μόσχα φαίνεται ότι σκληραίνει την στάση της με αφορμή ενίσχυση των πυραυλικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί ότι θα αναπτύξουν από το 2026, προηγμένους πυραύλους cruise αλλά και υπερηχητικά όπλα με μεγαλύτερο βεληνεκές από τις τρέχουσες δυνατότητες που έχουν οι ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα την Ρωσία.

Για τον λόγο αυτό, η Μόσχα δηλώνει πως θα εγκαταλείψει ένα προτεινόμενο μορατόριουμ για την ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς από την στιγμή που οι ΗΠΑ πήραν την απόφαση να αναπτύσσουν τέτοια όπλα. Αυτό δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA και η οποία μεταδόθηκε σήμερα (29.12.2024).

«Αξιολογούμε την κατάσταση στη βάση μιας ανάλυσης των αποσταθεροποιητικών ενεργειών των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ στη στρατηγική σφαίρα και συνεπώς, την ανάπτυξη απειλών που απορρέουν από αυτές», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ πρόσθεσε στη συνέχεια: «Σήμερα είναι σαφές πως, για παράδειγμα, το μορατόριούμ μας για την ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς δεν είναι πλέον πρακτικά βιώσιμο και θα πρέπει να εγκαταλειφθεί. Οι ΗΠΑ αγνόησαν υπεροπτικά τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας και της Κίνας και στην πράξη μετακινήθηκαν προς την ανάπτυξη όπλων αυτής της κατηγορίας σε διάφορες περιοχές του κόσμου».

Υπενθυμίζεται πως οι πύραυλοι με βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων απαγορεύτηκαν μέχρι το 2019, βάσει της Συνθήκης INF για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκού, που υπέγραψαν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ της Σοβιετικής Ένωσης και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν το 1987.

Ήταν η πρώτη φορά που οι δύο υπερδυνάμεις συμφώνησαν να μειώσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια και να εξαλείψουν μια ολόκληρη κατηγορία όπλων. Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συνθήκη INF το 2019 λέγοντας ότι η Μόσχα παραβιάζει τη συμφωνία, επικαλούμενη την ανάπτυξη από τη Ρωσία του πυραύλου cruise τύπου «Novator». 

 

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Δανία σηκώνει το γάντι και απαντά στις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς από τη Γροιλανδία - «Δεν απευθύνονται έτσι σε συμμάχους»
«Η Δανία δεν έκανε καλή δουλειά για τον λαό της Γροιλανδίας» είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Δανού πρωθυπουργού
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς στη Γροιλανδία
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Η στιγμή που γυναίκα γεννά στον δρόμο
Σωστικά συνεργεία στα συντρίμμια κτιρίου στη Μπανγκόκ
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ