Το Ιζιούμ καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στην αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
Η Ρωσία εξαπέλυσε σήμερα (04.02.2025) καταστροφική επίθεση με πύραυλο εναντίον της πόλης Ιζιούμ στην βορειοανατολική Ουκρανία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε άνθρωποι να σκοτωθούν και πάνω από 30 άτομα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης Όλεχ Σινεχούμποφ υποστήριξε ότι η Ρωσία εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο, ο οποίος χτύπησε κεντρική συνοικία της πόλη, η οποία έχει βιώσει σε μεγάλο βαθμό την ρωσική επιθετικότητα από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία πριν τρία χρόνια.
Μεταξύ των τραυματιών ήταν ένα 15χρονο κορίτσι, ενώ τρεις άνθρωποι υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις μετά το πλήγμα, πρόσθεσε ο ίδιος.
«Αυτή η αγριότητα δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Πρέπει να ασκηθεί η μέγιστη πίεση στη Ρωσία, μέσω στρατιωτικής ισχύος, κυρώσεων και διπλωματίας, για να σταματήσει ο τρόμος και να προστατευθούν ζωές», δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτηση στο Χ.
Οι διασώστες συνεχίζουν να εργάζονται στο σημείο, πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Σινεχούμποφ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή. Ο πύραυλος έπληξε άμεσα το κτίριο διοικητικών υπηρεσιών και προκάλεσε ζημιές σε ένα ακόμα καθώς και σε πολυκατοικίες διαμερισμάτων, πρόσθεσε ο ίδιος.
Το Ιζιούμ καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στην αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και υπέστη εκτεταμένες καταστροφές. Μετά την απελευθέρωση της πόλης, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ανακάλυψαν ομαδικούς τάφους και κατηγόρησαν τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου, κάτι που η Μόσχα αρνείται.