Κόσμος

Ρωσία: Ελέγχουν βιβλία στα τελωνεία επειδή φοβούνται… προπαγάνδα!

Τα βιβλία από το εξωτερικό που έχουν παραγγελθεί σε διαδικτυακά καταστήματα, ελέγχονται στα τελωνεία στην Ρωσία για να διαπιστωθεί αν περιέχουν «προπαγάνδα συγκεκριμένων απόψεων»!

Στην Ρωσία φοβούνται την προπαγάνδα… απόψεων που απειλούν τις «ηθικές αξίες» αλλά και τα «οικονομικά συμφέροντα» της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τις αποκαλύψεις κάνει σημερινό δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant.

Τι… συμβαίνει στην Ρωσία;

Η εφημερίδα αναφέρει ως παράδειγμα το βιβλίο της δημοσιογράφου Μάσα Γκέσεν με τίτλο «The Future is History: How Totalitarianism Reclaimed Russia» ( Το μέλλον είναι η Ιστορία: Πώς ο ολοκληρωτισμός κατέκτησε και πάλι την Ρωσία), το οποίο κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ στην αγγλική γλώσσα και προβλημάτισε το τελωνείο Πουλκόφσκι, το οποίο και έστειλε για να το ερευνήσουν οι ειδικοί.

Η νομοθεσία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU), γράφει η εφημερίδα, πράγματι θέτει απαγορεύσεις στην «εισαγωγή εντύπων ή οπτικοακουστικών υλικών» που περιέχουν πληροφορίες «οι οποίες μπορεί να βλάψουν τα συμφέροντα των χωρών μελών της Ευρασιατικής Ένωσης (EAEU)». Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζονται ότι η διεθνής αυτή συμφωνία έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αναφορικά με τις δυσκολίες που ανέκυψαν με το βιβλίο της Μάσα Γκέσεν ενημέρωσε την εφημερίδα Kommersant ο δικηγόρος Σεργκέι Γκολουμπόκ, ο οποίος αγόρασε το βιβλίο από το διαδικτυακό κατάστημα της Amazon και θα το παραλάμβανε μέσω της DHL Express. Στο τελωνείο Πουλκόφσκι (στην Αγία Πετρούπολη) το βιβλίο έφθασε στις 14 Νοεμβρίου. Την ίδια ημέρα η DHL ζήτησε από τον κύριο Γκολουμπόκ να δηλώσει εγγράφως στο τελωνείο ότι το βιβλίο το οποίο παρήγγειλε « δεν περιέχει εκκλήσεις για εξτρεμισμό και τρομοκρατία». Σύμφωνα με τον κύριο Γκολουμπόκ, η εταιρεία του εξήγησε ότι πρόκειται για προληπτικό μέτρο, καθώς και σε άλλες περιπτώσεις η εταιρεία DHL αντιμετώπισε προβλήματα με το συγκεκριμένο βιβλίο στην Ρωσία.

Βιβλία και… λογοκρισία

Το βιβλίο της Ρωσίδας και Αμερικανίδας δημοσιογράφου και πρώην διευθύντριας του γραφείου του αμερικανικού ραδιοσταθμού Radio Liberty στην Μόσχα Μάσα Γκέσεν, «The Future is History: How Totalitarianism Reclaimed Russia», βραβεύθηκε με το αμερικανικό εθνικό βραβείο βιβλίων στην κατηγορία Non-Fiction. Στο βιβλίο της η Γκέσεν γράφει ότι η Ρωσία σταδιακά απόκτησε κατά την άποψη της γνωρίσματα ολοκληρωτισμού. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν γνωστός από την σειρά των συνεντεύξεων που έχει κάνει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε χαρακτηρίσει το βιβλίο αντιρωσικό.

Στις 19 Νοεμβρίου το τελωνείο Πουλκόφσκι ζήτησε εγγράφως μέσω της εταιρείας ταχυμεταφορέα εξηγήσεις για το «αν στο βιβλίο υπάρχουν ενδείξεις προπαγάνδισης συγκεκριμένων απόψεων, ιδεολογίας» ( αντίγραφό του αιτήματος έχει στην διάθεση της η εφημερίδα Kommersant). Η DHL μεταβίβασε το αίτημα το τελωνείου στον Σεργκέι Γκολουμπόκ, ο οποίος έγραψε στην απάντησή του : «Ο λόγος που γράφονται τα βιβλία είναι να εκθέσουν σε έναν ορισμένο κύκλο ατόμων « συγκεκριμένες απόψεις». Εκτός των άλλων το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει ακόμη και ως εκ τούτου δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα τι γράφει μέσα. Το βιβλίο αποτελεί ένα τεκμηριωμένο έργο, περιέχει την προσωπική εκτίμηση για διάφορα γεγονότα της νεότερης Ιστορίας της Ρωσίας. Οι διαφορετικές απόψεις, η δημόσια συζήτηση και η δημόσια έκφραση τους, συνιστούν σημαντικό γνώρισμα του δημοκρατικού κράτους, όπως είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα η Ρωσία».

Στις 20 Νοεμβρίου το τελωνείο έστειλε το βιβλίο της Μάσα Γκέσεν στους αρμόδιους για να αποφανθούν.

Σε σχετικό ερώτημα που έθεσε η εφημερίδα Kommersant για το συμβάν στο τελωνείο Πουλκόφσκι , οι εκπρόσωποι του δήλωσαν ότι ενεργούν με γνώμονα την νομοθεσία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης

Η ίδια η Μάσα Γκέσεν δήλωσε στην εφημερίδα Kommersant ότι δεν γνωρίζει άλλα περιστατικά που είχαν σχέση με τέτοια προβλήματα που αφορούσαν το βιβλίο της , λέγοντας ότι « δεν φανταζόμουν ότι θα υπήρχε άνθρωπος που θα παράγγελνε το βιβλίο μου μέσω του Ρωσικού ταχυδρομείου».

Εκτός των άλλων το βιβλίο μπορεί να το παραγγείλει κανείς στο διαδικτυακό κατάστημα του Οίκου Βιβλίου της Μόσχας, ο οποίος σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας Kommersant, αν αντιμετώπισε δυσκολίες με το εν λόγω βιβλίο κατά την παραγγελία του, δεν ήταν σε θέση να δώσει άμεση απάντηση.

Πηγή: Εφημερίδα Kommersant

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα