Η Ρωσία «βράζει» μετά το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν για την υποχρεωτική (μερική) στράτευση προκειμένου να αντιμετωπίσει η Ρωσία την αντεπίθεση της Ουκρανίας. Και καθώς η ανακοίνωση έχει προκαλέσει κύμα φυγής, η κυβέρνηση επιστρατεύει όσους… διαδηλώνουν ενάντια στις εξαγγελίες Πούτιν!
Χιλιάδες Ρώσοι, άνδρες στην ηλικία στράτευσης, αποφάσισαν να φύγουν άρον άρον με όποια πτήση, χωρίς επιστροφή, μπορούσαν. Οι επιλογές όχι πάρα πολλές γιατί πολλές χώρες, στο πλαίσιο των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν κλείσει τα σύνορά τους για τους Ρώσους πολίτες και όσοι έβρισκαν αεροπορικό εισιτήριο έπρεπε να πληρώσουν… μια περιουσία!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Άλλοι, που αποφάσισαν να μείνουν, βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν. Και αυτοί φαίνεται πως ήταν οι μεγάλοι χαμένοι. Από το βράδυ της Τετάρτης (21.09.2022) όταν έγιναν οι πρώτες συλλήψεις διαδηλωτών κατά της επιστράτευσης, υπήρξαν οι πληροφορίες πως σε κάποιους από τους συλληφθέντες επιδίδονταν χαρτιά στράτευσης.
«Δεν είναι παράνομο» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο γιος του οποίου έπεσε θύμα φάρσας γιατί δεν… ήθελε να καταταγεί! Ουσιαστικά, με αυτή τη φράση, ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε ότι ορισμένοι από τους συλληφθέντες στις διαδηλώσεις παίρνουν… χαρτί για το μέτωπο!
Ρωσία: Άλλος για τον πόλεμο; Και οι βουλευτές επιστρατεύονται για να «πέσει» η Ουκρανία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Πεσκόφ, παρά τις εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου με κόσμο στα σύνορα να φεύγει από τη Ρωσία, χαρακτήρισε «υπερβολικές» τις πληροφορίες για την έξοδο των ανδρών σε ηλικία στράτευσης από την Ρωσία μετά την κήρυξη της επιστράτευσης από τον Βλαντίμιρ Πούτιν!
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε εμμέσως τις πληροφορίες ότι σε ορισμένους από τους συλληφθέντες διαδηλωτές κατά της επιστράτευσης επιδίδονται έγγραφα στράτευσης: «Δεν είναι παράνομο», είπε.
Θα έχει αποτελέσματα η επιστράτευση;
Η επιστράτευση είναι μία ανακοίνωση σημαντική σε συμβολισμό, αλλά το αποτέλεσμά της δεν θα φανεί πριν από την παρέλευση μηνών και πιθανότατα θα αλλοιωθεί από τα χρόνια προβλήματα οργάνωσης της αλυσίδας διοίκησης, τροφοδοσίας και εκπαίδευσης που μαστίζουν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Η ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν αφορά αρχικά 300.000 εφέδρους.
Ο αριθμός μπορεί να φαίνεται σημαντικός συγκρινόμενος με την δύναμη των 220.000 Ρώσων στρατιωτών – περιλαμβανομένων των αντικαταστάσεων – που στάλθηκαν στο ουκρανικό μέτωπο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του James Rand, αναλυτή του βρετανικού Janes.
Δυτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι η απόσταση ανάμεσα στην εξαγγελία της Μόσχας και την εφαρμογή στο πεδίο της μάχης είναι μεγάλη. «Καμία επιστράτευση δεν είναι εφικτή από την μία ημέρα στην άλλη», διαβεβαιώνει ο James Rand και αναφέρεται στο ανελαστικό διάστημα των τριών μηνών ανάμεσα στην έκδοση της διαταγής και την αποστολή του εκπαιδευμένου στρατιώτη στην μάχη.
«Θα πάρει μήνες για να φανεί κάποια αλλαγή, αν υπάρξει αλλαγή», επιβεβαιώνει ο Christopher Miller, ειδικός για θέματα Ρωσίας του Ινστιτούτου Έρευνας για τις Διεθνείς Σχέσεις (FPRI) της Φιλαδέλφειας.
«Αυτό που έχουμε μάθει μέχρι σήμερα για τις στρατιωτικές εφεδρείες της Ρωσίας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στην επιστράτευση και την εκπαίδευση, καθώς και στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο μέτωπο με τον απαραίτητο εξοπλισμό».
Περίπλοκη η εκπαίδευση ενός στρατιώτη
Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, ο πρώην σοβιετικός στρατός έδειξε μεγάλες δυσκολίες συντονισμού μεταξύ των μονάδων και των διαφορετικών όπλων (Στρατός Ξηράς, Αεροπορία, Πολεμικό Ναυτικό), καθώς και οργάνωσης και ανάπτυξης της βασικής επιμελητειακής υποστήριξης για την διεξαγωγή των μαχών. Το ίδιο ισχύει για την κυκλοφορία των διαταγών του γενικού επιτελείου προς το μέτωπο ή για την μετάβαση των πληροφοριών από το μέτωπο προς το επιτελείο.
Κατά συνέπεια, η κινητοποίηση 300.000 ανδρών υποχρεώνει τον ρωσικό στρατό να αφιερώσει τεράστιες προσπάθειες στους τομείς αυτούς.
Ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι οι έφεδροι μπορούν να σταλούν γρήγορα για να συμπληρώσουν τις μονάδες που έχουν μερικώς καταστραφεί και για να εκτελέσουν απλές αποστολές όπως η οδήγηση φορτηγών ή η επάνδρωση περιπόλων παρακολούθησης.
Αντίθετα, η εκπαίδευση ενός στρατιώτη -και η διασφάλιση του φρονήματός του – στην μάχη είναι μια άλλη πολύ πιο περίπλοκη ιστορία. Κυρίως αν ο εξοπλισμός του είναι ο στοιχειώδης.
«Δεν υπάρχει επάρκεια χειμερινών στολών, ιατρικού εξοπλισμού και μερίδων φαγητού», λέει ο James Rand. Και η στελέχωση των δυνάμεων φαίνεται ανεπαρκής: «πώς θα επιστρατεύσουν αξιωματικούς και υπαξιωματικούς για την δύναμη αυτή;», αναρωτιέται επιμένοντας σε ορισμένες απαραίτητες ειδικότητες όπως είναι τα μέλη μονάδων αναγνώρισης ή οι πυροβολητές.
Στην πραγματικότητα, η επιστράτευση που κηρύχθηκε χθες μάλλον τονίζει την βούληση για την αύξηση της στρατιωτικής δύναμης παρά για την θεραπεία αδυναμιών.
«Ο ρωσικός στρατός ηττήθηκε στρατιωτικά», γράφει ο Γάλλος στρατιωτικός ιστορικός Cédric Mas στο Twitter. «Ομως η Ρωσία διαθέτει μεγαλύτερο στρατηγικό και δημογραφικό βάθος από τη Ουκρανία και υπολογίζει να νικήσει κατά βάρος».
Νεκροί, τραυματίες, λιποτάκτες
Εδώ και μία δεκαπενταετία, η Μόσχα περιόρισε τον χρόνο της στρατιωτικής θητείας στον έναν χρόνο και έριξε το βάρος στην συγκρότηση ενός κατά 80% επαγγελματικού στρατού. Η πραγματικότητα απέχει πολύ.
Οι κληρωτοί, σύμφωνα με τον ρωσικό νόμο, δεν είναι προορισμένοι για να σταλούν στο μέτωπο. Όμως το ρωσικό γενικό επιτελείο παράβλεψε τον νόμο και έφθασε μέχρι να αποσπά -κάτω από μικρότερη ή μεγαλύτερη πίεση – στην Ουκρανία την υπογραφή συμβολαίων από κληρωτούς που έγιναν από την μία ημέρα στην άλλη επαγγελματίες στρατιώτες, τουλάχιστον σε διοικητικό επίπεδο.
Σήμερα, αυτοί οι στρατιώτες είναι εγκλωβισμένοι από την διαταγή του Κρεμλίνου. «Το διάταγμα του Πούτιν απαγορεύει εξ ορισμού σε οποιονδήποτε να φύγει», δηλώνει ο ιστορικός Chris Owen, ο οποίος κάνει την εκτίμηση ότι ένας από τους στόχους της επιστράτευσης είναι «να σταματήσει η αποσάθρωση του ρωσικού στρατού, είτε πρόκειται για νεκρούς, για τραυματίες, για τραυματισμένους ψυχικά και λιποτάκτες».
«Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αποτελεσματικότητα στην μάχη καταρρέει αρκετά γρήγορα, έπειτα από 140 έως 180 ημέρες. Πολλοί σήμερα πολεμούν στο μέτωπο εδώ και 200 ημέρες», λέει.
Μόνο από στρατιωτικής πλευράς της σύρραξης, η ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν φέρνει λιγότερες βεβαιότητες και δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά. Και ένα δεδομένος θα βαρύνει στην ζυγαριά: κάθε ημέρα που περνά φέρνει τους στρατιώτες πιο κοντά στην τρομερή δριμύτητα του χειμώνα.
Οι επιθετικές επιχειρήσεις θα βρίσκονται σε αργή κίνηση. Τα δύο στρατόπεδα θα ακινητοποιηθούν επί εβδομάδες μέχρι το λιώσιμο των πάγων τον Φεβρουάριο-Μάρτιο», λέει ο Chris Owen. «Δεν είναι κακή στιγμή για αντικαταστάσεις», προσθέτει θεωρώντας ότι ο Πούτιν θα μπορέσει να ξεκουράσει και να αναδιοργανώσει τον εξαντλημένο σήμερα στρατό του κατά την διάρκεια της περιόδου του μεγάλου κρύου.
«Οι Ουκρανοί έχουν μία καλή ευκαιρία να ανακτήσουν επιπλέον εδάφη τις επόμενες εβδομάδες στο Ντονμπάς και στον νότο», εκτιμά ο Chris Miller.
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ