Site icon NewsIT
15:14 | 18.11.24

Ρωσία για πυραύλους ATACMS: «Δεν θα μας πιάσουν απροετοίμαστους – Έχουμε απάντηση και θα είναι άμεση»

Ρωσία για πυραύλους ATACMS: «Δεν θα μας πιάσουν απροετοίμαστους – Έχουμε απάντηση και θα είναι άμεση»

8th United States Army/Handout via REUTERS/File Photo

Newsit Newsroom

Η Ουκρανία πήρε το «πράσινο φως» από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν και πλέον οι βαλλιστικοί πύραυλοι τύπου ATACMS μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον στόχων βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, γεγονός ωστόσο που έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις.

Αξιωματούχοι της Ρωσίας υποτίμησαν την σημασία που έχει η πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν, ενώ χώρες όπως η Πολωνία υποστήριξαν ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι θα έχουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου για την Ουκρανία.

Αρχικά, ο Αντρέι Καρταπόλοφ, ο πρόεδρος της επιτροπής άμυνας της κάτω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα (18.11.2024) στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ότι οι ATACMS δεν θα επηρεάσουν σε τίποτα την πορεία της επιχείρησης, απολύτως σε τίποτα και πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις αποστολές τους.

«Δεν θα μας πιάσουν απροετοίμαστους»

«Ο παράγοντας αυτός βεβαίως και θα ληφθεί υπόψη, αλλά οι στόχοι που ορίστηκαν από» τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία θα επιτευχθούν», συνέχισε. Ο ίδιος εξήγησε ακόμα πως η Ρωσία έχει την απάντηση για την αναχαίτιση και την αντιμετώπιση των πυραύλων ATACMS, λέγοντας πως θα πρέπει «να εμποδίσουμε την απογείωση αεροσκαφών».

«Επικεντρωνόμαστε ενεργά σε αυτόν τον σκοπό, βάζοντας στο στόχαστρο εντατικά την υποδομή αεροδρομίων. Αυτό είναι προτεραιότητα καθώς αν ένα αεροσκάφος δεν μπορεί να απογειωθεί, ο πύραυλος δεν θα εκτοξευτεί», υπογράμμισε.

Μολονότι οι Ουκρανοί «δηλώνουν ότι θέλουν να πλήττουν στρατιωτικούς στόχους, συχνά πλήττουν πόλεις και κατοικημένες περιοχές, πράγμα που συνιστά πραγματικό κίνδυνο», συνέχισε ο βουλευτής. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει ήδη πει τι θα σήμαινε αυτό για τους δυτικούς εταίρους μας», πρόσθεσε.

Άλλος Ρώσος βουλευτής, ο Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ, μέλος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της κάτω Βουλής είπε: «Πιστεύω ότι δεν θα μας πιάσουν απροετοίμαστους. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό». Στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Όμως πρόκειται για μια πρωτοφανή κίνηση. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την έναρξη του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, και οι Αμερικανοί το κάνουν υπό την ώθηση ενός ηλικιωμένου που αποχωρεί, ο οποίος δεν θα είναι πια υπεύθυνος για τίποτα σε δύο μήνες», συνέχισε ο Τζαμπάροφ, προειδοποιώντας ότι «η απάντηση της Ρωσίας θα είναι άμεση».

Η αντίδραση της Πολωνίας

Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, δήλωσε σήμερα (18.11.2024) ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικής κατασκευής πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας ενδέχεται να είναι μια καθοριστική στιγμή στον πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Αυτή η απόφαση ήταν πολύ απαραίτητη…Η Ρωσία βλέπει ότι η Ουκρανία απολαμβάνει μεγάλη στήριξη και ότι η θέση της Δύσης είναι ακλόνητη και καθοριστική. Είναι μια πολύ σημαντική και πιθανόν αποφασιστική στιγμή σε αυτό τον πόλεμο», είπε ο Ντούντα στους δημοσιογράφους.

Το Πεκίνο ζητάει κατάπαυση του πυρός

«Μια άμεση κατάπαυση του πυρός και μια πολιτική λύση είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών», δήλωσε κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου ο Λιν Τζιάν, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου γι’ αυτήν την αμερικανική απόφαση.

«Αυτό που επείγει πιο πολύ είναι να ενθαρρύνουμε μια άμβλυνση της κατάστασης το ταχύτερο δυνατό», σημείωσε.

Η Κίνα παρουσιάζεται ως ουδέτερη χώρα όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και διαβεβαιώνει ότι δεν πουλά φονικό οπλισμό στους εμπολέμους, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και άλλα δυτικά κράτη που υποστηρίζουν το Κίεβο.

Το Πεκίνο παραμένει ωστόσο σημαντικός οικονομικός και πολιτικός σύμμαχος της Μόσχας και δεν έχει καταδικάσει ποτέ την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

«Η Κίνα πάντα ενθάρρυνε και υποστήριζε όλες τις προσπάθειες που κατευθύνονται προς μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης», συνέχισε σήμερα ο Λιν, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο έχει τη βούληση «να συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο (…) με τον δικό του τρόπο» ως προς αυτόν τον σκοπό.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version