Κόσμος

Ρωσία: «Η ανταρσία της Wagner απέτυχε χάρη στην αφοσίωση του στρατού», είπε ο Σεργκέι Σοϊγκού

Η ανταρσία της Wagner έπεσε στο κενό και απέτυχε χάρη στην «αφοσίωση του στρατού», υποστήριξε σήμερα (3.7.2023) ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, εκ των βασικών στόχων των στασιαστών, ο οποίος απευθύνεται δημόσια για πρώτη φορά από τα γεγονότα.

«Τα σχέδιά της απέτυχαν κυρίως διότι τα μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων επέδειξαν πίστη στον όρκο και το καθήκον τους», δήλωσε ο Σεργκέι Σοϊγκού περιγράφοντας την στάση της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης ως «απόπειρα αποσταθεροποίησης της Ρωσίας», η οποία «δεν επηρέασε» το έργο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία».

Ο αρχηγός της Wagner Γιεβγκένι Πριγκόζιν ξεκίνησε την ανταρσία (23-23 Ιουνίου) με στόχο την απομάκρυνση του υπουργού Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού και του διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία Βαλέρι Γκερασίμοφ ως «ανίκανων».

Η ανεμπόδιστη προέλαση των δυνάμεων της Wagner προς την Μόσχα διακόπηκε έπειτα από συμφωνία Πριγκόζιν – Κρεμλίνου με μεσολαβητή τον πρόεδρο της Ουκρανίας Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η εικόνα κανονικότητας και οι «εξαφανισμένοι»

Οι ρωσικές αρχές προσπαθούν να αποκαταστήσουν μία εικόνα «κανονικότητας» μετά την ανταρσία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πόζαρε μαζί με στρατιώτες ή είχε επανειλημμένες και απροσδόκητες επαφές με πλήθη ανά την Ρωσική Ομοσπονδία.

Την μεθεπομένη της ανταρσίας της Wagner η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες του Ρώσου υπουργού Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού κατά την διάρκεια επιθεώρησης ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Όμως, σύμφωνα με στρατιωτικούς blogger, το οπτικό αυτό υλικό είναι προγενέστερο της ανταρσίας.

Στην συνέχεια, ο Σεργκέι Σοϊγκού εμφανίσθηκε σε συνεδρίαση μαζί με τον Πούτιν. Μέχρι σήμερα, δεν είχε κάνει δημόσιες δηλώσεις.

Πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ωστόσο παραμένουν «εξαφανισμένοι μετά την ανταρσία της Wagner και δεν έχουν εμφανισθεί δημόσια.

Ανάμεσά τους ο στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ και ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, υποδιοικητής των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, τροφοδοτώντας τις φήμες ότι έχουν συλληφθεί ή παυθεί.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μαρίν Λε Πεν: Το καλοκαίρι του 2026 θα ανακοινωθεί η απόφαση του εφετείου για την καταδίκη της ηγέτιδας της γαλλικής ακροδεξιάς
Η απόφαση για την κατηγορία της κατάχρησης δημόσιου χρήματος από τη Μαρίν Λε Πεν αναμένεται πολλούς μήνες πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2027
Η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης, Μαρίν Λε Πεν εγκαταλείπει τα κεντρικά γραφεία του κόμματος του «Εθνικού Συναγερμού» την ημέρα της ετυμηγορίας της δίκης της
Forbes: Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερδιπλασίασε την περιουσία του στα 5,1 δισ. δολάρια – Πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη ο Έλον Μασκ με 342 δισεκατομμύρια
Ο Έλον Μασκ είναι και πάλι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη, έχοντας ξεπεράσει τον Γάλλο «τιτάνα» ειδών πολυτελείας, Μπερνάρ Αρνό
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δίπλα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Έλον Μασκ, στον Λευκό Οίκο στις 11 Μαρτίου 2025