«Η προγραμματισμένη απόσυρση της Ρωσίας από την επικύρωση της διεθνούς συνθήκης με την οποία απαγορεύονται οι πυρηνικές δοκιμές ότι σκοπεύουμε να κάνουμε πυρηνικές δοκιμές» δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Ρωσία επικύρωσε την Συνολική Συνθήκη Απαγόρευσης των Δοκιμών (CTBT) το 2000, αλλά η κάτω βουλή του κοινοβουλίου, η κρατική Δούμα, αναμένεται να ψηφίσει αύριο, Τρίτη, νομοσχέδιο για την απόσυρση της επικύρωσής της.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Δούμα προχωρά στο βήμα αυτό μετά τη δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος σημείωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η θέση της Ρωσίας όσον αφορά την συνθήκη θα πρέπει “να αντανακλά” αυτήν των ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον υπέγραψε, αλλά ποτέ δεν επικύρωσε τη συνθήκη.
“Η απόσυρση από την επικύρωση δεν υπονομεύει κατά κανέναν τρόπο την εποικοδομητική μας προσέγγιση όσον αφορά την CTBT και δεν σημαίνει ότι η χώρα μας σκοπεύει να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές”, σημείωσε ο επικεφαλής του τμήματος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για τη μη διάδοση και τον έλεγχο των όπλων Βλαντίμιρ Γερμάκοφ, σύμφωνα με δήλωσή του που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο Γερμάκοφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα μείνει προσηλωμένη σε μορατόριουμ των δοκιμών που κήρυξε το 1992. Η θέση της Ρωσίας, συνέχισε, ορίστηκε από τον Πούτιν τον Φεβρουάριο, όταν αυτός είπε ότι η Ρωσία θα πραγματοποιήσει δοκιμή μόνον αν οι ΗΠΑ το κάνουν πρώτες.
Καμία χώρα πέραν της Βόρειας Κορέας δεν έχει πραγματοποιήσει δοκιμή που να περιλαμβάνει πυρηνική έκρηξη αυτόν τον αιώνα. Αναλυτές για την ασφάλεια δηλώνουν ότι εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία μια επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών θα επιδείνωνε κι άλλο τις εντάσεις.
Ο Πούτιν δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι δεν είναι έτοιμος να πει αν είναι απαραίτητη ή όχι μια πυρηνική δοκιμή.