Κόσμος

Ρωσία: Η επιρροή του Ντούγκιν στον Πούτιν αυξήθηκε μετά την δολοφονία της κόρης του

Στο Κρεμλίνο τους τελευταίους μήνες προσκαλούνται συστηματικά για συζητήσεις ακραίοι συντηρητικοί φιλόσοφοι και ιστορικοί, μεταξύ των οποίων ο Αλεξάντρ Ντούγκιν, ο Αλεξάντρ Προχάνοφ και ο Μπαρντάν Μπαγκντασαριάν, γράφει ο ιστότοπος meduza επικαλούμενος πηγές που είναι κοντά στην διοίκηση της ρωσικής προεδρίας και την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία».

Οι εν λόγω πηγές λένε ότι με τους ιδεολόγους αυτούς συζητούν για το «ποιος είναι ο στόχος της Ρωσίας και τι η ίδια επιδιώκει». Στις συζητήσεις αυτές συμμετέχει και ο συντονιστής του Κρεμλίνου σε θέματα εσωτερικής πολιτικής και αναπληρωτής επικεφαλής της διοίκησης της προεδρίας Σεργκέι Κιριγιένκο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το Κρεμλίνο άρχισε να συμβουλεύεται επίσης τον ιδρυτή του τηλεοπτικού καναλιού «Τσαργκράντ» (η αρχαία ρωσική ονομασία της Κωνσταντινούπολης) και επιχειρηματία Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, ο οποίος όπως είχε γραφεί εμπλέκεται στη χρηματοδότηση των τμημάτων της λεγομένης φρουράς που συμμετείχε στην προσάρτηση της Κριμαίας και στην πρώτη φάση του πολέμου στο Ντονμπάς.

Σύμφωνα με τις πηγές του ιστότοπου Meduza, οι προσκείμενοι στο Κρεμλίνο, Μαλοφέγιεφ, Ντούγκιν, Προχάνοφ και Μπαγκντασαριάν πρέπει να βοηθήσουν το Κρεμλίνο «να αισθανθεί κάποιου είδους περιγράμματα μιας νέας ιδεολογίας». Οι απόψεις των τεσσάρων αυτών προαναφερθέντων προσωπικοτήτων διαφέρουν σε αποχρώσεις (ο Προχάνοφ είναι σταλινικός-ιμπεριαλιστής, ο Μαλοφέγιεφ είναι αντικομμουνιστής και υποστηρικτής της μοναρχίας, ο Ντούγκιν απορρίπτει ολοκληρωτικά τη Δύση και τις αξίες της), αλλά τους ενώνει το γεγονός ότι θεωρούν ότι ο σημερινός πόλεμος στην Ουκρανία είναι πρωτίστως μια αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης σε πολιτισμικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Meduza, το Κρεμλίνο υιοθετεί ορισμένες θέσεις των ακραίων ιδεολόγων στην ατζέντα του, όπως φαίνεται, για παράδειγμα, στις πρόσφατες ομιλίες του Κιριγιένκο στις οποίες μιλούσε για «λαϊκό πόλεμο».

Όπως γράφει ο ιστότοπος, η δολοφονία της κόρης του Ντούγκιν έπαιξε σημαντικό ρόλο στο γεγονός ότι ο Ντούγκιν προσκαλείται συχνότερα στο Κρεμλίνο. Η Ντάρια Ντούγκινα σκοτώθηκε τον Αύγουστο σε έκρηξη κοντά στη Μόσχα. Οι ρωσικές ανακριτικές αρχές κατηγόρησαν την Ουκρανία για τη δολοφονία. Σύμφωνα με τις πηγές του Meduza που βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο, μετά από την ενέργεια αυτή ο Πούτιν άρχισε να ενδιαφέρεται «σοβαρά» για την προσωπικότητα του Ντούγκιν. Ένα μήνα μετά το θάνατο της Ντάρια Ντούγκινα, στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Πούτιν χρησιμοποίησε έναν από τους αγαπημένους όρους του Ντούγκιν, τον όρο «Αγγλοσάξονες», για πρώτη φορά σε δημόσια του ομιλία.

Παλαιότερα, όπως ανέφερε μια από τις πηγές του Meduza, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και οι αναλυτές υπερέβαλαν όσον αφορά στην επιρροή του Ντούγκιν και των ιδεών του στο Κρεμλίνο, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει πράγματι αυξηθεί, και τώρα ο Ντούγκιν, όπως και ο Προχάνοφ, «συμβάλλει στη διαμόρφωση της ρωσικής ιδεολογίας κατ’ αρχήν». Ταυτόχρονα, οι πηγές διαβεβαιώνουν ότι ο ίδιος ο Κιριγιένκο και οι άνθρωποί του δεν συμμερίζονται τις ιδέες του Ντούγκιν, αλλά θεωρούν ότι είναι δυνατό να απευθυνθούν σε αυτόν υπό τις παρούσες συνθήκες: «Τώρα διεξάγεται πόλεμος και χρειαζόμαστε άτομα με μάχιμο πνεύμα».

Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν το τελευταίο διάστημα στις ομιλίες του ισχυρίζεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ανάλογος με τη «Ημέρα της Κρίσης» και ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει τον «Αντίχριστο» με τη μορφή της «συλλογικής Δύσης». Σε λιγότερο ριζοσπαστική μορφή, οι ίδιες ιδέες βρήκαν την έκφραση τους σε πρόσφατες δηλώσεις του Πατριάρχη Κύριλλου και στην ομιλία του ίδιου του Πούτιν με αφορμή την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα