Η εταιρεία ΙΚΕΑ ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει τα εργοστάσια της, θα κλείσει τα γραφεία της και θα μειώσει το εργατικό δυναμικό των 28.000 υπαλλήλων στη Ρωσία. Αυτή είναι η τελευταία κίνηση που κάνει η μεγαλύτερη μάρκα επίπλων στον κόσμο για να περιορίσει τις δραστηριότητές της μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Η κίνηση αυτή έγινε αφότου η ΙΚΕΑ έκλεισε πρόσφατα τα καταστήματά της και σταμάτησε τις προμήθειες στη Ρωσία, συμμετέχοντας στη μαζική εταιρική έξοδο καθώς οι δυτικές επιχειρήσεις έσπευσαν να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις της Δύσης εν μέσω απειλών του Κρεμλίνου ότι θα κατασχέσει τα ξένα περιουσιακά στοιχεία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η σουηδική εταιρεία συνέχισε να πληρώνει τους υπαλλήλους και θα συνεχίσει να τους πληρώνει έως τα τέλη Αυγούστου.
Τώρα, ανακοίνωσε ότι δεν βλέπει να υπάρχει καμία δυνατότητα να επαναλάβει τις πωλήσεις στη χώρα, στην οποία άνοιξε το πρώτο της κατάστημα το 2000, όταν το μέλλον ήταν προβλέψιμο.
Ως αποτέλεσμα, ο ιδιοκτήτης της μάρκας, Inter IKEA, που είναι επίσης υπεύθυνος για τις προμήθειες, ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει τώρα να αναζητά αγοραστές για τα τέσσερα εργοστάσιά του που διαθέτει στη Ρωσία, θα κλείσει μόνιμα δύο γραφεία αγορών και logistics στη Μόσχα και το Μινσκ και θα μειώσει το προσωπικό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ΙΚΕΑ έχει 15.000 εργαζόμενους στη Ρωσία, ενώ ο όμιλος Ingka Group που έχει όλα τα καταστήματα ΙΚΕΑ στη Ρωσία, έχει 12.500 άτομα προσωπικό σε αυτά.
«Δυστυχώς, οι συνθήκες δεν έχουν βελτιωθεί και ο καταστροφικός πόλεμος συνεχίζεται. Οι επιχειρήσεις και οι αλυσίδες εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό και δεν βλέπουμε ότι είναι δυνατόν να επαναλάβουμε τις δραστηριότητές μας σύντομα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο όμιλος Ingka.
Ακόμη, ο όμιλος Ingka, ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες στον κόσμο εμπορικών κέντρων, διατηρεί ανοιχτά 14 εμπορικά κέντρα στη Ρωσία με την επωνυμία «MEGA».
Η εταιρεία αναφέρει ότι θέλει να διασφαλίσει στον κόσμο την πρόσβαση σε βασικά αγαθά που χρειάζεται, όπως ρούχα, είδη διατροφής και προϊόντα που διατίθενται στα φαρμακεία, αλλά θα συνεχίσει να αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση.
Αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει τα σχέδιά της για τα 17 καταστήματά της που παραμένουν κλειστά, λέγοντας σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ότι «διερευνά διάφορες επιλογές».
Τα μέχρι στιγμής βήματα διαφέρουν από ορισμένες άλλες μεγάλες δυτικές εταιρείες, όπως η McDonald’s και η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault, οι οποίες πούλησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε τοπικούς αγοραστές και εγκατέλειψαν εντελώς τη χώρα.
Η επιχείρηση λιανικής πώλησης παραμένει σε παύση, δήλωσε η ΙΚΕΑ, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να ανοίξει τις πόρτες για τους Ρώσους για μια τελευταία φορά.
«Για να διασφαλίσουμε την αναγκαία επιχειρηματική διαδικασία, οργανώνουμε την πώληση οικιακών ειδών που είναι στις αποθήκες μας για τους υπαλλήλους και τους πελάτες. Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΙΚΕΑ, στην οποία επισημαίνεται ότι ενδέχεται να δωρίσει κάποια αποθέματα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Όμως, η πώληση πλεοναζόντων αποθεμάτων και η δημιουργία εσόδων, μπορεί να δημιουργήσει αμφιβολίες, δεδομένων των πιέσεων που ασκούνται δημοσίως και από πολιτικής απόψεως στις εταιρείες να μην κερδίζουν χρήματα από τη δραστηριοποίησή τους στη Ρωσία.
«Εξετάσαμε ένα ευρύ φάσμα επιλογών προτού λάβουμε την απόφαση να πουλήσουμε το απόθεμα και δεν υπήρχε άλλη βιώσιμη λύση», ανέφερε η εταιρεία στο ηλεκτρονικό μήνυμα.