Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα (19/11/24) ότι δέχθηκε επίθεση από την Ουκρανία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Πρόκειται για τους πυραύλους ATACMS.
Σύμφωνα με το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας η επίθεση έγινε στην περιοχή Μπριάνσκ το βράδυ της Δευτέρας με 6 πυραύλους ATACMS αμερικανικής κατασκευής. Η είδηση μεταδίδεται από τα ρωσικά ΜΜΕ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ανέφερε ότι τα συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν πέντε και κατάφερε να καταστρέψουν άλλον έναν, αλλά θραύσματα πυραύλων έπεσαν στο τεχνικό έδαφος της στρατιωτικής εγκατάστασης, προκαλώντας πυρκαγιά.
Σύμφωνα και με τα ουκρανικά ΜΜΕ το χτύπημα έγινε σε αποθήκη πυρομαχικών και πυραύλων στο Μπριάνσκ της δυτικής Ρωσίας σε απόσταση 115 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα.
Το βίντεο δείχνει τους Ουκρανούς να εκτοξεύουν τους πυραύλους ATCMS
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
BREAKING:
— Visegrád 24 (@visegrad24) November 19, 2024
Russia confirms that Ukraine has used ATACMS ballistic missiles donated by the U.S. to strike targets in Russia’s Bryansk region
This video shows the Ukrainians launching their first ATACMS against Russian territory on the 1000th day of the war pic.twitter.com/la1IgGuctf
Στη συγκεκριμένη αποθήκη στο Μπριάνσκ φέρεται ότι αποθηκεύονται μεταξύ άλλων οβίδες πυροβολικού, πυρομαχικά συμπεριλαμβανομένων βορειοκορεατικών πυραύλων και αντιαεροπορικοί πύραυλοι.
Russia’s Defence Ministry:
— MFA Russia (@mfa_russia) November 19, 2024
At 3.25 am Ukrainian forces fired 6 US-produced ATACMS missiles at Russia’s Bryansk region.
Five missiles were shot down by S-400 & Pantsir AA systems, one was damaged, its fragments fell in the technical zone of a military facility, causing a fire pic.twitter.com/Pew8n5wbvT
Ο Πούτιν υπέγραψε το νέο επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε σήμερα (19/11/24) το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα, λέγοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων εάν υποστεί συμβατική πυραυλική επίθεση εναντίον της που υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη.
Η απόφαση για αλλαγή του επίσημου πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας ήταν σε εξέλιξη εδώ και μήνες – αλλά η υπογραφή της από τον Πούτιν αυτή την εβδομάδα φαίνεται να είναι μια απάντηση στην κυβέρνηση Μπάιντεν που επιτρέπει στην Ουκρανία να εκτοξεύει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς βαθιά μέσα στο έδαφος της Ρωσίας.
Το επικαιροποιημένο δόγμα, το οποίο περιγράφει τις απειλές που θα έκαναν την ηγεσία της Ρωσίας να εξετάσει το ενδεχόμενο πυρηνικής επίθεσης, ανέφερε ότι μια επίθεση με συμβατικούς πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή άλλα αεροσκάφη θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πληροί αυτά τα κριτήρια.
Είπε επίσης ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ρωσίας από ένα κράτος που είναι μέλος ενός συνασπισμού (βλέπε ΝΑΤΟ) θα θεωρηθεί από τη Μόσχα ως επιθετικότητα εναντίον της από ολόκληρο τον συνασπισμό.
Λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ο Πούτιν διέταξε αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα για να πει ότι οποιαδήποτε συμβατική επίθεση στη Ρωσία με τη βοήθεια μιας πυρηνικής δύναμης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κοινή επίθεση στη Ρωσία.
Ο πόλεμος των 1.000 πλέον ημερών στην Ουκρανία πυροδότησε τη σοβαρότερη αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962 – που θεωρείται ότι είναι η πλησιέστερη που οι δύο υπερδυνάμεις του Ψυχρού Πολέμου ήρθαν στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου.
Το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει ότι η χρήση πυραύλων που παρέχονται από τη Δύση από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας θα μπορούσε να προκαλέσει πυρηνική απάντηση.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αποκάλυψε τη στάση της Μόσχας κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, καθώς ρωτήθηκε για τη σημασία των αλλαγών στο πυρηνικό δόγμα που ενέκρινε σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, είπε ότι το έγγραφο «αφορά το γεγονός ότι η Ρωσική Ομοσπονδία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης με τη χρήση συμβατικών όπλων εναντίον της», όπου αυτό θεωρείται ότι έχει δημιουργήσει «κρίσιμη απειλή για την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα».
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν η Ρωσία θα θεωρούσε τη χρήση δυτικών μη πυρηνικών πυραύλων από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ως μέρος μιας επίθεσης από ένα μη πυρηνικό κράτος με την υποστήριξη ενός πυρηνικού κράτους και εάν αυτό θα συνεπαγόταν την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, το Tass ανέφερε ότι απάντησε: «Ναι, αυτό συζητείται».
Σε ακόμα πιο υψηλούς τόνους το επονομαζόμενο και «σκυλί του πολέμου» του Πούτιν, ο αντιπρόεδρός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε:
«Το νέο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας σημαίνει ότι οι πύραυλοι του ΝΑΤΟ που εκτοξεύονται εναντίον της χώρας μας θα μπορούσαν να θεωρηθούν επίθεση από το μπλοκ στη Ρωσία. Η Ρωσία θα μπορούσε να ανταποδώσει με όπλα μαζικής καταστροφής εναντίον του Κιέβου και βασικών εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ, όπου κι αν βρίσκονται. Αυτό σημαίνει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος».