«Η συνθήκη που υπέγραψαν η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα τον περασμένο Ιούνιο, παρουσία των Βλάντιμιρ Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν είναι σαφής και προβλέπει την στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών σε όλους τους τομείς» δήλωσε σήμερα (15.10.2024) το Κρεμλίνο.
Ειδικότερα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφων για την στάση που θα κρατήσει η Ρωσία σε περίπτωση σε περίπτωση ανοικτής ένοπλης σύγκρουσης ανάμεσα στην Βόρεια και τη Νότια Κορέα, λέγοντας ότι η συνεργασία Μόσχας και Πιονγιάνγκ δεν χρειάζεται «διευκρίνιση».
Ο βορειοκορεατικός στρατός ανατίναξε με δυναμίτη σήμερα τμήματα της διαδρομής που χρησιμοποιείτο άλλοτε για διασυνοριακές ανταλλαγές με τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με τη Σεούλ που απάντησε με προειδοποιητικά πυρά, σε ένα νέο επεισόδιο αύξησης των εντάσεων μεταξύ των δύο εχθρικών χωρών.
Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα έχουν έρθει σημαντικά κοντά αφότου η Μόσχα εξαπέλυσε την επίθεσή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, σφυρηλατώντας μιας αντιδυτική συμμαχία. Μάλιστα, η Πιονγκγιάνγκ κατηγορείται ιδίως από τους Δυτικούς ότι παρέχει ποσότητες οβίδων και πυραύλων στον ρωσικό στρατό και από το Κίεβο ότι στέλνει εκεί στρατιώτες.
Η προσέγγιση αυτή καταδείχθηκε από την επίσκεψη στην Πιονγκγιάνγκ τον Ιούνιο του Ρώσου προέδρου, και την υπογραφή συνθήκης στρατηγικής συνεργασίας που προβλέπει στο άρθρο 4 «άμεση στρατιωτική συνδρομή» σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης.
«Το πιο σημαντικό είναι πως η συνθήκη αυτή προβλέπει στρατηγική συνεργασία σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας», υπογράμμισε σήμερα ο Πεσκόφ. Η συνθήκη δεν διευκρινίζει αν η Βόρεια Κορέα καλύπτεται από τη ρωσική πυραυλική ομπρέλα.
Ο Πούτιν, αναφερόμενος στην αναθεώρηση του ρωσικού δόγματος σχετικά με τους όρους χρήσης της ατομικής βόμβας δεν αναφέρθηκε στη Βόρεια Κορέα, αντίθετα με τη Λευκορωσία, μια άλλη γειτονική χώρα, η οποία αναφέρθηκε ρητά. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε επίσης πως η Μόσχα θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για μια συνθήκη που σχεδιάζεται με το Ιράν όταν αυτή ολοκληρωθεί.