Οι τρεις υπερδυνάμεις «φρεσκάρουν» τους χώρους πυρηνικών δοκιμών τους! Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Κίνα αυξάνουν τη δραστηριότητα σε αυτούς τους χώρους, όπως δείχνουν δορυφορικές εικόνες που εξασφάλισε το CNN.
Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις και έχουν διανοίξει επιπλέον σήραγγες σε χώρους πυρηνικών δοκιμών τα τελευταία χρόνια, όπως δείχνουν δορυφορικές εικόνες που έφερε στο φως της δημοσιότητας το CNN.
Η αυξημένη δραστηριότητα σε αυτούς τους χώρους έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι εντάσεις μεταξύ των τριών μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, λόγω του εξελισσόμενου πολέμου στην Ουκρανία.
Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η Ρωσία, οι ΗΠΑ ή η Κίνα προετοιμάζονται για επικείμενη πυρηνική δοκιμή, οι εικόνες που επικαλείται το CNN και φέρονται να του παρασχέθηκαν από διακεκριμένο αναλυτή, απεικονίζουν πρόσφατες επεκτάσεις σε τρεις χώρους πυρηνικών δοκιμών.
Η ανάρτηση με τις αποκαλυπτικές δορυφορικές φωτογραφίες των πεδίων πυρηνικών δοκιμών των 3 υπερδυνάμεων:
— Bostonian (@edocent33) September 22, 2023
Πρόκειται για έναν κινεζικό χώρο στην αυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ όπου κατοικούν οι Ουϊγούροι, έναν ρωσικό σε αρχιπέλαγος του Αρκτικού Ωκεανού και έναν αμερικανικό στην έρημο της Νεβάδα.
Θα επαναληφθούν πυρηνικές δοκιμές;
Οι δορυφορικές εικόνες που έχουν συλλεχθεί τα τελευταία τρία έως πέντε χρόνια απεικονίζουν νέες σήραγγες κάτω από βουνά, νέους δρόμους και εγκαταστάσεις αποθήκευσης, καθώς και αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις τοποθεσίες, δήλωσε ο Τζέφρι Λιούις, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών «Middlebury».
«Υπάρχουν πραγματικά πολλές ενδείξεις για το ότι η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορεί να επαναλάβουν τις πυρηνικές δοκιμές», πρόσθεσε ο Λιούις, κάτι που καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει κάνει από τότε που οι υπόγειες πυρηνικές δοκιμές απαγορεύτηκαν με σχετική συνθήκη του 1996. Η Κίνα και οι ΗΠΑ υπέγραψαν τη συνθήκη, αλλά δεν την έχουν επικυρώσει.
Η Μόσχα έχει επικυρώσει τη συνθήκη, ωστόσο, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι θα διατάξει δοκιμή, αν οι ΗΠΑ κινηθούν πρώτες.
«Συνταγή για αφανισμό»
Μόλις τον Αύγουστο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε νέα έκκληση προς τις χώρες – κλειδιά να επικυρώσουν τη διεθνή συνθήκη που απαγορεύει τα πειράματα, τόσο για ειρηνικούς, όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.
«Φέτος, αντιμετωπίζουμε ανησυχητική αύξηση της παγκόσμιας δυσπιστίας και της διαίρεσης», δήλωσε ο Γκουτέρες.
«Σχεδόν 13.000 πυρηνικά όπλα είναι αποθηκευμένα σε όλο τον κόσμο και οι χώρες εργάζονται για τη βελτίωση της ακρίβειας, της εμβέλειας και της καταστροφικής τους ισχύος», υπογράμμισε ο Πορτογάλος επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποιώντας πως «πρόκειται για συνταγή αφανισμού».