Κόσμος

Ρωσία και Ινδία συζητούν για συμφωνία ελευθέρου εμπορίου

Την περίπτωση μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου συζητούν Ινδία κα Ρωσία, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών. Πρόκειται για μια κίνηση που θα ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς εμπορικές σχέσεις που έχουν ακμάσει μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Ινδίας Σ. Τζαϊσανκάρ δήλωσε σε εκδήλωση στο Νέο Δελχί ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε «προχωρημένο στάδιο συμφωνίας» για μια εμπορική συνθήκη, που σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ρωσίας Ντένις Μαντούροφ θα αποτελέσει εγγύηση για διμερείς επενδύσεις.

Η Ινδία δεν έχει επικρίνει ξεκάθαρα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία -την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”- και ζητά μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης μέσω διαλόγου.

Η Ρωσία, παραδοσιακός προμηθευτής αμυντικού εξοπλισμού, ξεπέρασε τον περασμένο μήνα το Ιράκ και έχει γίνει ο βασικός προμηθευτής αργού πετρελαίου της Ινδίας.

Η Μόσχα θέλει να αυξήσει τις εισαγωγές μηχανημάτων από την Ινδία για να βελτιώσει το εμπορικό ισοζύγιο, δήλωσε ο Μαντούροφ.

«Χρειάζεται να βρούμε ένα κομμάτι στα προϊόντα, που μπορεί να αντικαταστήσει η Ινδία», δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης. «Σε μη στρατιωτικού χαρακτήρα έργα χρειαζόμαστε συνεργασία που να είναι τόσο ευρεία όσο πριν από τις κυρώσεις».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς κατηγορεί για «κατάφωρη παραβίαση» της συμφωνίας το Ισραήλ που καθυστερεί την απελευθέρωση των Παλαιστινίων φυλακισμένων
Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ για "κατάφωρη παραβίαση" της συμφωνίας εκεχειρίας μετά την απόφαση του Ισραήλ να καθυστερήσει την απελευθέρωση...
Στιγμιότυπο από απελευθέρωση ομήρων