Κόσμος

Ρωσία κατά Ευρωπαϊκής Ένωσης: Γίνεται υποτελής του ΝΑΤΟ

Η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την κατηγόρησε πως μετατρέπεται σε υποτελή του ΝΑΤΟ, μετά την υπογραφή κοινής διακήρυξης με την οποία οι δύο οργανισμοί δεσμεύονται να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στην διακήρυξη που υπέγραψαν σήμερα ΝΑΤΟ και ΕΕ επισημαίνεται: «Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη σοβαρότερη απειλή εδώ και δεκαετίες για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Ο θηριώδης πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ».

Επίσης ΝΑΤΟ και ΕΕ δεσμεύτηκαν να «οδηγήσουν την εταιρική μας σχέση στο επόμενο επίπεδο» για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες απειλές και προκλήσεις.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η κίνηση αυτή «επιβεβαιώνει την πλήρη υποταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα καθήκοντα του βορειοατλαντικού συνασπισμού, ο οποίος είναι ένα μέσο για να διασφαλίζει τα συμφέροντα των ΗΠΑ με την ισχύ».

Η ίδια είπε ότι οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν «την αξιοζήλευτη μοίρα ενός υποτελούς των Αμερικανών, χάνοντας τις θέσεις τους στην παγκόσμια πολιτική και οικονομία, πέφτοντας σε όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από την Ουάσινγκτον με κάθε βήμα».

Η δήλωση αυτή ήταν σύμφωνη με τις προσπάθειες της Μόσχας να παρουσιάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μέρος ενός υπαρξιακού αγώνα με τα δυτικά έθνη που, όπως λέει, έχουν βάλει στόχο την καταστροφή της Ρωσίας.

Αντιμέτωπος με πρωτοφανείς δυτικές κυρώσεις, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα εντείνει τη συνεργασία της με άλλους εταίρους, κυρίως με την Κίνα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ηγεμονία των ΗΠΑ και να σφυρηλατήσει αυτό που αποκαλεί «πολυπολικό κόσμο».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως αυτοκρατορική αρπαγή γης, ενώ η Ουκρανία έχει ορκιστεί να πολεμήσει μέχρι να εκδιωχθεί και ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης από το έδαφός της.

Οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει ότι μια σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προκαλέσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έσοδα ρεκόρ για το Χονγκ Κονγκ από τις συναυλίες των Coldplay που παρακολούθησαν 200.000 κόσμου
Το Χονγκ Κονγκ στοιχηματίζει σε εκδηλώσεις - υπερπαραγωγές, καθώς η πόλη είναι κορυφαίος ασιατικός προορισμός για συναυλίες παγκόσμιας κλάσης, αθλητικά τουρνουά και πολιτιστικά θεάματα
Ο τραγουδιστής των Goldplay Κρις Μάρτιν
Η αγκαλιά του Πάπα Φραγκίσκου στον μικρό Εμάνουελ που έκλαιγε για τον νεκρό άθεο πατέρα του
Το παιδί, που ονομάζεται Εμάνουελ προσπαθεί να κάνει μια ερώτηση στον Πάπα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην ενορία του Αγίου Παύλου του Σταυρού στη Ρώμη τον Απρίλιο του 2018
Ο Πάπας Φραγκίσκος αγκαλιάζει τον μικρό Εμάνουελ