- "Πόλεμος" ανάμεσα σε Ρωσία και Ισραήλ για την κατάρριψη στρατιωτικού αεροσκάφους στη Συρία - Η Μόσχα κατηγορεί το Τελ Αβίβ όχι χρησιμοποίησε το αεροσκάφος IL-20 ως "ασπίδα" για να πλήξει στόχους στη Λαττάκεια - «Μας ενημέρωσαν για την επίθεση των ισραηλινών F-16 ένα λεπτό πριν γίνει - Έχουμε κάθε δικαίωμα να απαντήσουμε!» - Κλήθηκε για εξηγήσεις ο Ισραηλινός πρέσβης στη Μόσχα - Το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από συριακό πύραυλο του συστήματος S-200
Τύμπανα πολέμου ηχούν στη Μεσόγειο, με “πρωταγωνιστές” αυτή τη φορά τη Ρωσία και το Ισραήλ. Όλα ξεκίνησαν από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν IL-20 είχε χαθεί από τα ραντάρ ενώ πετούσε στη Μεσόγειο, ανοιχτά των ακτών της Συρίας.
Από την πρώτη στιγμή η Ρωσία κατηγόρησε ανοιχτά το Ισραήλ πως έστειλε F-16 να κάνουν επίθεση στη Λαττάκεια και κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 15 Ρώσοι στρατιωτικοί.
Η Ρωσία κάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ στο υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις
Λίγες ώρες αργότερα, τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα, με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας να επιβεβαιώνει το θάνατο των 15 στρατιωτικών και να κατηγορεί το Ισραήλ. «Το Il-20 καταρρίφθηκε από το αντιπυραυλικό σύστημα S-200 του συριακού στρατού τη Δευτέρα γύρω στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα 15 μέλη του πληρώματος που επέβαιναν σε αυτό», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο.
Η Μόσχα κατηγορεί το Ισραήλ πως όχι μόνο δεν ενημέρωσε εγκαίρως για την αεροπορική επιχείρηση στη Λαττάκεια αλλά χρησιμοποίησε τόσο το ρωσικό αεροσκάφος όσο και μια γαλλική φρεγάτα ως “ασπίδα” απέναντι συριακή αεράμυνα!
Η Ρωσία κατηγορεί τους πιλότους των ισραηλινών F-16 ότι σκοπίμως έθεσαν σε κίνδυνο το ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος καθώς κρύφτηκαν πίσω από το σήμα ραντάρ του Il-20, βάζοντάς το με αυτό τον τρόπο στο στόχαστρο «των πυρών της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας».
«Τα ισραηλινά αεροσκάφη (σ.σ. τέσσερα F-16) πέταξαν σε πολύ χαμηλό ύψος και σκοπίμως δημιούργησαν μια επικίνδυνη κατάσταση για άλλα αεροπλάνα και πλοία στην περιοχή» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, εκτός από το ρωσικό αεροσκάφος, στην περιοχή εκείνη την ώρα έπλεε και η φρεγάτα του γαλλικού ναυτικού Auvergne.
https://youtu.be/YEioP7zJzMc
«Οι Ισραηλινοί πιλότοι χρησιμοποίησαν το ρωσικό αεροσκάφος ως “κάλυψη” για να προστατευθούν από την αεράμυνα της Συρίας», σημειώνεται. Κατά τους Ρώσους, το αεροσκάφος τους καταρρίφθηκε από πύραυλο, ο οποίος εκτοξεύτηκε από το συριακό αμυντικό σύστημα S-200.
Οι Ισραηλινοί θα ήξεραν ότι το ρωσικό αεροσκάφος πετούσε στην περιοχή. Αλλά αυτό, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η πλευρά της Μόσχας, δεν τους σταμάτησε από το να προκαλέσουν.
Η Μόσχα απειλεί με αντίποινα, κάνοντας ξεκάθαρα λόγο για «εχθρικές ενέργειες» στις οποίες έχει δικαίωμα να απαντήσει και κατηγορεί το Ισραήλ πως ενημέρωσε τη Ρωσία για τις επιχειρήσεις στη Λαττάκεια ένα λεπτό πριν το χτύπημα. «Το Ισραήλ ενημέρωσε τη Ρωσία μόλις ένα λεπτό πριν από το χτύπημα, γεγονός που δεν μας επέτρεψε να οδηγήσουμε το Il-20 σε ασφαλή εναέρια ζώνη» ανέφερε ο στρατηγός Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.
Οι επιχειρήσεις αναζήτησης του αεροσκάφους και των μελών του πληρώματός του συνεχίζονται, διαβεβαίωσε ο ρωσικός στρατός.
«Τη 17η Σεπτεμβρίου, περί τις 23:00 ώρα Μόσχας, η επικοινωνία με το πλήρωμα ενός ρωσικού αεροσκάφους Il-20 χάθηκε πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς το αεροσκάφος επέστρεφε στην αεροπορική βάση Χμέιμιμ, σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από τις ακτές της Συρίας», ήταν η πρώτη ανακοίνωση της Ρωσίας σχετικά με το Il-20. Νωρίτερα, δε, υπήρξε και η εκτίμηση πως ίσως οι πύραυλοι να είχαν εκτοξευτεί από τη γαλλική φρεγάτα, όμως το Παρίσι διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή.
Το Ισραήλ αρνήθηκε και να σχολιάσει την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Το (οργισμένο) τηλεφώνημα
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Αβίγκντορ Λίμπερμαν, στον οποίο ξεκαθάρισε τη θέση της Μόσχας, πως δηλαδή η ευθύνη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους ανήκει αποκλειστικά του Ισραήλ.
«Ο Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι “η ευθύνη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και τον θάνατο του πληρώματός του είναι αποκλειστικά στην ισραηλινή πλευρά”», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου. Ο Ρώσος υπουργός υπογράμμισε ότι οι ανεύθυνες ενέργειες της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας οδήγησαν στην τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε 15 Ρώσους στρατιώτες.
«Οι ενέργειες του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα της ρωσο-ισραηλινής συνεργασίας και διατηρούμε το δικαίωμα (να λάβουμε) περαιτέρω αντίμετρα», τόνισε ο Σόιγκου στη συνομιλία του με τον Λίμπερμαν. «Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ζητήσει επανειλημμένα από την ισραηλινή πλευρά να απέχει από επιθέσεις στο συριακό έδαφος, οι οποίες απειλούν την ασφάλεια των Ρώσων στρατιωτών», κατέληξε η ανακοίνωση του υπουργείου.
Και το Κρεμλίνο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το συμβάν. Ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Μόσχα εξετάζει την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι θα κάνει περισσότερες δηλώσεις αργότερα. Όμως πρόσθεσε ότι η θέση της Ρωσίας έχει ήδη παρουσιαστεί μέσω του υπουργείου Άμυνας.
Δυο οι νεκροί στη Λαττάκεια
Από την πυραυλική επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (17.09.2018) στη Λαττάκεια με στόχο αποθήκες με πυρομαχικά, σκοτώθηκαν δυο άνθρωποι, άγνωστο αν πρόκειται για στρατιώτες ή μαχητές πολιτοφυλακών που πολεμούν στο πλευρό του Άσαντ, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Εντοπίστηκαν δύο πτώματα», δήλωσε ο διευθυντής της ΜΚΟ Ράμι Αμπντελραχμάν. «Υπάρχουν τουλάχιστον δέκα τραυματίες, εκ των οποίων επτά Σύροι στρατιώτες», διευκρίνισε.
Τα πλήγματα είχαν στόχο «αποθήκες πυρομαχικών» του Ινστιτούτου Τεχνικών Βιομηχανιών, λίγο έξω από τη Λαττάκεια, προπύργιο του Άσαντ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. «Τα πυρά ήταν σφοδρά και διήρκησαν σχεδόν μισή ώρα», πρόσθεσε.
Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες που δείχνουν εκρήξεις. Συριακή στρατιωτική πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Sana, διαβεβαίωσε ότι ενεργοποιήθηκε η αντιπυραυλική άμυνα «για να αναχαιτίσει τους εχθρικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη θάλασσα».
Με πληροφορίες από rt.com και sputniknews