Τετάρτη, 14 Αυγ.
37oC Αθήνα

Ρωσία – Ουκρανία: Για σφυροκόπημα και νέα προώθηση στον πόλεμο μιλάει ο Ζελένσκι

Ρωσία – Ουκρανία: Για σφυροκόπημα και νέα προώθηση στον πόλεμο μιλάει ο Ζελένσκι

Η Ουκρανία συνεχίζει την στρατιωτική επιχείρηση στη Ρωσία, με τις συγκρούσεις να είναι συνεχείς. Ο πόλεμος μαίνεται και πλέον οι Ρώσοι προσπαθούν να αποκρούσουν την επίθεση που δέχονται.

Η Ουκρανία συνεχίζει την εκτεταμένη επίθεσή της στο ρωσικό έδαφος και υποστηρίζει πως οι δυνάμεις της έθεσαν υπό τον έλεγχό τους 74 οικισμούς στην περιφέρεια του Κουρσκ, βομβαρδίζοντας παράλληλα εντατικά τη γειτονική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, ο κυβερνήτης της οποίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για «δύσκολες και σφοδρές» μάχες στην περιφέρεια του Κουρσκ, που συνορεύει με την Ουκρανία και όπου οι δυνάμεις του Κιέβου εισέβαλαν στις 6 Αυγούστου, αιφνιδιάζοντας τα ρωσικά στρατεύματα. Πρόκειται για την πιο εκτεταμένη επιδρομή ξένου στρατού στο ρωσικό έδαφος από το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

«Υπάρχουν 74 οικισμοί υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας. Γίνονται εκεί επιθεωρήσεις και λαμβάνονται μέτρα σταθεροποίησης», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους. Διαβεβαίωσε επίσης ότι «εκατοντάδες» Ρώσοι έχουν αιχμαλωτισθεί.

Ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρ Σίρσκι δήλωσε ότι τα στρατεύματά του «προωθήθηκαν σε ορισμένες ζώνες κατά ένα έως τρία χιλιόμετρα» στη διάρκεια της ημέρας, εξασφαλίζοντας τον έλεγχο επιπλέον «40 τετραγωνικών χιλιομέτρων».

Από την πλευρά τους, οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως «απέκρουσαν» νέες ουκρανικές επιθέσεις στην περιφέρεια του Κουρσκ, όπου είπαν ότι έστειλαν ενισχύσεις και προκάλεσαν απώλειες στους αντιπάλους τους.

Στη γειτονική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, ο κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Η κατάσταση στην περιφέρειά μας του Μπέλγκοροντ παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και τεταμένη εξαιτίας βομβαρδισμών από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Σπίτια καταστράφηκαν, άμαχοι σκοτώθηκαν και τραυματίσθηκαν», έγραψε στο Telegram.

Οι αρχές των περιφερειών του Κουρσκ, του Βορόνεζ, του Νίζνι-Νόβγκοροντ και του Μπριάνσκ ανακοίνωσαν επίσης ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη προερχόμενα από την Ουκρανία καταρρίφθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα.

Έπειτα από μια εβδομάδα ταχείας προώθησης των δυνάμεών του, ο στρατηγός Σίρσκι ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες του έχουν καταλάβει περισσότερα από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Ρωσία. Οι ρωσικές αρχές, από την πλευρά τους, παραδέχθηκαν τη Δευτέρα την απώλεια 28 οικισμών και ουκρανικά εδαφικά κέρδη σε μια ζώνη πλάτους 40 χιλιομέτρων και βάθους 12 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζονται σε ρωσικές πηγές, στοιχεία από τις οποίες διαθέτει το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν καταλάβει 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέσα στην περιφέρεια του Κουρσκ.

Ως μέτρο σύγκρισης, η Ρωσία έχει καταλάβει από την 1η Ιανουαρίου φέτος 1.360 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους, σύμφωνα με την ανάλυση του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις