Site icon NewsIT

Ρωσία: Ποια εισβολή στην Ουκρανία; Την ένταση οξύνει η παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη

27.01.2022 | 16:33
Ρωσία: Ποια εισβολή στην Ουκρανία; Την ένταση οξύνει η παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη

Δυτικές χώρες, αλλά και μέσα ενημέρωσης, όπως οι New York Times, αναφέρουν πως το τελευταίο διάστημα η Ρωσία έχει μετακινήσει στρατεύματα και εξοπλιστικά συστήματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ετοιμάζοντας – όπως υποστηρίζουν – ακόμη και εισβολή στην όμορη χώρα.

Στον αντίποδα η Μόσχα μιλά για «δυτική υστερία» που «υποδαυλίζει» την ένταση με την Ουκρανία, διακηρύσσοντας – λεκτικά – πως δεν επίκειται καμία εισβολή.

Σ’ αυτές τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας έρχεται να προστεθεί η δήλωση του εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι ακόμη και η σκέψη ενός πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι «απαράδεκτη», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η απόσυρση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την Ανατολική Ευρώπη θα άμβλυνε τη στρατιωτική ένταση στην περιοχή

«Έχουμε ήδη επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα μας δεν προτίθεται να επιτεθεί σε κανέναν. Θεωρούμε απαράδεκτη ακόμη και τη σκέψη ενός πολέμου μεταξύ των λαών μας» δήλωσε ο Αλεξέι Ζάιτσεφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Η δήλωσή του αυτή συνιστά μια από τις τελευταίες μιας σειράς επίσημων δηλώσεων που αποσκοπούν να εξαλείψουν τους φόβους για μια επικείμενη ρωσική εισβολή.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η εβδομάδα που πέρασε έδειξε ότι η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας την οποία υποδαυλίζουν ορισμένες χώρες είναι μια τεχνητή σύγκρουση και πως η Μόσχα είναι πεπεισμένη ότι χωρίς τη «βοήθεια» της Δύσης η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα είχε διευθετηθεί εδώ και καιρό.

Παράλληλα ο Ζάιτσεφ, επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για το ενδεχόμενο να ενισχυθεί η παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγά του δημιουργούν ένα αρνητικό πεδίο για συνομιλίες στο θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας, δήλωσε ότι η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ανατολική Ευρώπη και ότι μια τέτοια κίνηση θα συνέβαλλε στη μείωση των στρατιωτικών εντάσεων στην περιοχή.

«Είναι σαφές ότι οι στρατιωτικές εντάσεις θα μειωθούν εάν το ΝΑΤΟ αποσύρει τις δυνάμεις του από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Αυτό ζητάμε, και αυτό είναι ένα από τα βασικά ζητήματα των προτάσεών μας στο ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας» δήλωσε ο Αλεξέι Ζάιτσεφ, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η Ρωσία, η οποία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014 και έχει υποστηρίξει μια εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία, έχει αναπτύξει δυνάμεις στο έδαφός της κοντά στην Ουκρανία καθώς και στη γειτονική Λευκορωσία.

Το Κίεβο απορρίπτει την εκδοχή της Ρωσίας ότι η σύγκρουση με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία είναι ένας εμφύλιος πόλεμος που δεν έχει καμία σχέση με τη Μόσχα, λέγοντας ότι η Ρωσία υποστηρίζει τους αυτονομιστές με μυστικές δυνάμεις που έχει στείλει στην περιοχή.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version