Όχι μόνο δεν υπάρχει "αχτίδα" αποκλιμάκωσης αλλά φαίνεται πως τα πράγματα ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βρετανία θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη. Φάνηκε και από τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που προανήγγειλε απελάσεις διπλωματών και από την πλευρά της Μόσχας.
Βρετανία και Ρωσία βρίσκονται σε… “πόλεμο” με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκρίπαλ. Ο ίδιος και η κόρη του δηλητηριάστηκαν, στο Σάλσμπερι της Βρετανίας, με νευροπαραλητική ουσία που παρασκευαζόταν στη Ρωσία. Η ζωή τους είναι ακόμη σε κίνδυνο.
Την Τετάρτη, από το βήμα της Βουλής, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι θεωρεί τη Ρωσία ένοχη για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην κατασκόπου. Σε μια πρωτοφανή κίνηση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Βρετανία αποφάσισε να απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες και να διακόψει τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία.
Από την πρώτη στιγμή, η Ρωσία διεμήνυσε ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες. Και πως θα απαντήσει με δικά της αντίποινα.
Λαβρόφ: Θα διώξουμε κι εμείς διπλωμάτες
Η… προαναγγελία μέρους των μέτρων αυτών ήρθε την Πέμπτη (15.03.2018) από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Το παράδειγμα της Βρετανίας, θα το ακολουθήσει τη Ρωσία. Και θα διώξει κι εκείνη διπλωμάτες.
«Σίγουρα» θα απελαθούν Βρετανοί διπλωμάτες. Και σύντομα, είπε ο Λαβρόφ. Αλλά ως εκεί. Δεν δέχτηκε να πει περισσότερα. Γιατί είναι… ευγενής.
Σε μια ευθεία επίθεση στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ο Ρώσος υπουργός ειρωνεύτηκε πως εκείνος, ως ευγενής, πρώτα θα ενημερώσει τη Ρωσία για τις αποφάσεις του και μετά να τις ανακοινώσει.
«Καταλαβαίνετε ότι εμείς, ως ευγενικός λαός, πρώτα θα μεταφέρουμε την απάντησή μας στους Βρετανούς ομολόγους μας. Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο Λαβρόφ όταν ρωτήθηκε σχετικά με το RIA Novosti.
Και σε ακόμη ένα «καρφί» προς την Τερέζα Μέι πρόσθεσε πως η Μόσχα προτιμά να μη μιλά δημόσια για «αμφιβολίες και υποψίες» πριν αυτά συζητηθούν μέσω των επίσημων διαύλων επικοινωνίας.
«Αυτό είναι, κατά την άποψή μου, το να είσαι ευγενικός, έτσι συμπεριφέρονται οι κύριοι», τόνισε ο Λαβρόφ.
Λαβρόφ: Θέλουν να καλύψουν την ανικανότητά τους
Οι ενέργειες του Λονδίνου στην υπόθεση οφείλονται εν μέρει στην ανικανότητά του να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του σχετικά με το Brexit, είπε, επίσης, ο Ρώσος υπουργός, σύμφωνα με το Sputnik.
Είχε κι άλλο… φαρμάκι ο Λαβρόφ. Ένα… μεγαλύτερο σχέδιο συνωμοσίας κατά της Ρωσίας. Το κίνητρο πίσω από τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ πιθανόν να είναι η παρακώλυση της διεξαγωγής στη Ρωσία του Μουντιάλ τον Ιούνιο, είπε.
“Νομίζω ότι αυτή η υπόθεση αντανακλά την απελπισία της σημερινής βρετανικής κυβέρνησης, ειδικά ως προς το ότι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν την δέσμευσή τους προς τους πολίτες σε σχέση με την έξοδο από την ΕΕ”, είπε ο Λαβρόφ στην ομιλία του στο φόρουμ “Ρωσία-μια χώρα γεμάτη δυνατότητες”.
Ο Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα να αναρρώσει ο Σεργκέι Σκριπάλ ώστε να μπορέσει να ρίξει φως στην υπόθεση, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ρωσία: Δεν μας ενημέρωσαν
Λίγο νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε το Λονδίνο πως δεν συνεργάστηκε με τη Μόσχα. Και πως η Ρωσία ανησυχεί για τη… χρήση χημικών όπλων στη Βρετανία.
[read4more]
Κατά τη Ζαχάροβα, οι κατηγορίες της Μέι είναι “παρανοϊκές”. Όπως είπε, πολλές διπλωματικές νότες διαμαρτυρίας εστάλησαν στο Φορέιν Όφις από τη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο. «Είχαν στόχο να ξεκινήσουν έναν ενεργό διάλογο με τους αξιωματούχους στο Λονδίνο… Λάβαμε επίσημες και χωρίς νόημα απαντήσεις», σημείωσε η Ζαχάροβα και πρόσθεσε ότι συνολικά εστάλησαν τέσσερις νότες.
Κατηγόρησε δε τη Βρετανία πως «αρνείται να προσκομίσει βάσιμες πληροφορίες για την υπόθεση. Δεν υπάρχει καμία αναφορά, για παράδειγμα, της παράδοσης στη Ρωσία δειγμάτων της ουσίας που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος. Μπορώ να επιβεβαιώσω και πάλι ότι η Βρετανία δεν έχει δώσει στη Ρωσία πληροφορίες ή λεπτομέρειες που να μπορούν να ρίξουν φως στην κατάσταση». Και κατέληξε λέγοντας πως “η αλήθεια” για το περιστατικό αποκρύπτεται.
«Ξεσκονίζει» τους πλούσιους Ρώσους ο Μπόρις Τζόνσον
Όλα αυτά την ώρα που ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε στο BBC ότι στο στόχαστρο θα μπουν οι Ρώσοι… κροίσοι, φίλοι του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η βρετανική αστυνομία είναι πολύ πιθανόν ότι θα ερευνήσει υποθέσεις διαφθοράς Ρώσων που οφείλουν τον πλούτο τους στις σχέσεις τους με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε.
«Αυτό που θέλει να δει ο κόσμος είναι ορισμένοι πολύ πλούσιοι άνθρωποι που έχουν απευθείας σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν… που ο πλούτος τους μπορεί να αποδοθεί στη σχέση τους με τον Πούτιν, ίσως οι υπηρεσίες εφαρμογής του νόμου, η αστυνομία να μπορεί να διεξαγάγει έρευνες για ανεξήγητο πλουτισμό, να τους προσαγάγει στη δικαιοσύνη για διακεκριμένη διαφθορά», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.
Στηρίζουν τη Βρετανία η Γαλλία και οι ΗΠΑ
Η Βρετανία έχει στο πλευρό της, στον «πόλεμο» με τη Ρωσία τόσο στις ΗΠΑ (σ.σ. όσο κι αν η υποστηρικτική δήλωση από τον Ρεξ Τίλερσον έφερε την… απόλυσή του) αλλά και τη Γαλλία.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφωνεί με την εκτίμηση της Βρετανίας ότι η Ρωσία ευθύνεται για την επίθεση στον Σκρίπαλ και υποστηρίζει την απόφαση του Λονδίνου να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Η αμερικανική προεδρία θεωρεί ότι η επίθεση αυτή «ταιριάζει με τον τρόπο συμπεριφοράς» της Ρωσίας, η οποία «αψηφά τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες», «υπονομεύει την εθνική κυριαρχία και ασφάλεια χωρών σε όλο τον κόσμο» και «αποπειράται να ανατρέψει και να καταρρακώσει τους δυτικούς δημοκρατικούς θεσμούς και τις (δημοκρατικές) διαδικασίες», αναφέρει η ανακοίνωση.
Στο ίδιο μήκος και η Γαλλία. «Συμμερίζεται τη διαπίστωση του Ηνωμένου Βασιλείου πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την επίθεση» αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
«Από την αρχή της εβδομάδας, το Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώνει τη Γαλλία για τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τους Βρετανούς ερευνητές και για τα στοιχεία για την ευθύνη της Ρωσίας στην επίθεση», σημειώνεται.
«Η Γαλλία συμμερίζεται τη διαπίστωση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση και επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη της με τον σύμμαχό της», καταλήγει η ανακοίνωση. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στην Τερέζα Μέι και τον Εμανουέλ Μακρόν.
Με πληροφορίες από rt.com και ΑΠΕ – ΜΠΕ