Πέμπτη, 12 Σεπτ.
31oC Αθήνα

Ρωσία: Σκληροπυρηνικοί καλούν τον Πούτιν να ξεκινήσει «περιορισμένο πυρηνικό πόλεμο»

Ρωσία: Σκληροπυρηνικοί καλούν τον Πούτιν να ξεκινήσει «περιορισμένο πυρηνικό πόλεμο»
REUTERS

Αυστηρό μήνυμα στη Ρωσία και συγκεκριμένα στον πρόεδρο της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να υιοθετήσει μία πιο κατηγορηματική στάση στα πυρηνικά έναντι της Δύσης έστειλε ο «ιέρακας» της εξωτερικής πολιτικής, Σεργκέι Καραγκάνοφ.

Μάλιστα, ο ίδιος άσκησε πίεση στη Ρωσία και στον Πούτιν να δηλώσει ξεκάθαρα την ετοιμότητά της για χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον χωρών που «υποστηρίζουν την επίθεση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία».

Η Μόσχα θα μπορούσε να εξαπολύσει ένα περιορισμένο πυρηνικό πλήγμα σε χώρα του ΝΑΤΟ χωρίς να προκληθεί ολοκληρωτικός πυρηνικός πόλεμος, ανέφερε συγκεκριμένα ο Σεργκέι Καραγκάνοφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kommersant.

Την ίδια στιγμή, κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως ψεύδονται όταν λένε πως εγγυώνται πυρηνική προστασία στους συμμάχους τους.

Ο κύριος στόχος του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας, όπως σημείωσε ο Καραγκάνοφ, «θα πρέπει να είναι να διασφαλίσει ότι όλοι οι σημερινοί και οι μελλοντικοί εχθροί είναι βέβαιοι πως η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».

Στα σχόλιά του, που δημοσιεύονται εβδομάδες αφού ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν τμήμα της ρωσικής περιφέρειας του Κουρσκ, από την οποία οι δυνάμεις της Μόσχας εξακολουθούν να δίνουν μάχη για να τις απωθήσουν, ο Καραγκάνοφ δήλωσε: «Είναι καιρός να δηλώσουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να απαντήσουμε με ένα πυρηνικό πλήγμα σε οποιαδήποτε μαζικά πλήγματα εναντίον του εδάφους μας. Αυτό ισχύει και για οποιαδήποτε κατάληψη εδάφους μας».

«Οι απόψεις του δεν αντιπροσωπεύουν επίσημη πολιτική»

Δυτικοί ειδικοί για την ασφάλεια παρακολουθούν στενά τις δηλώσεις του Καραγκάνοφ ως ένα δείκτη της ρωσικής σκέψης στην εξωτερική, την αμυντική και την πυρηνική πολιτική, σημειώνει το Reuters.

Το πρακτορείο προσθέτει πως οι απόψεις του Καραγκάνοφ δεν αντιπροσωπεύουν επίσημη πολιτική, όμως το Κρεμλίνο του έχει δώσει επανειλημμένα ευκαιρίες να τις εκφράσει σε φόρουμ με επιρροή και τις γνωστοποιεί απ’ ευθείας στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, ο Καραγκάνοφ είναι η κορυφαία δημόσια προσωπικότητα που καλεί για αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο η Μόσχα δήλωσε τώρα ότι θα αναθεωρήσει.

Σύμφωνα με το δόγμα που ισχύει σήμερα, η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση σε πυρηνική επίθεση από άλλη χώρα ή σε συμβατική επίθεση που απειλεί την ύπαρξη του ρωσικού κράτους.

Το δόγμα αυτό είναι ανεύθυνο, έως και αυτοκτονικό, δήλωσε ωστόσο ο Καραγκάνοφ, επειδή δεν αποτρέπει καταλλήλως τους εχθρούς της Ρωσίας και τους κάνει να πιστεύουν ότι δύσκολα θα υπάρξουν οι συνθήκες για να χρησιμοποιήσει η Μόσχα πυρηνικό όπλο.

Η Ρωσία οδεύει προς την καταστροφή, αν δεν επιτύχει να αλλάξει αυτή τη θεώρηση και να αποκαταστήσει την αποτροπή, δήλωσε.

Έπειτα από δυόμισι χρόνια πολέμου με την Ουκρανία, κινδυνεύει να αιμορραγήσει στο πεδίο της μάχης και να εξαντληθεί οικονομικά, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «παρακμή και πιθανόν ακόμα και κατάρρευση».

Φωνή με επιρροή

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Καραγκάνοφ απευθύνει κάλεσμα στη Ρωσία να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός προληπτικού πυρηνικού πλήγματος για να «συνεφέρει» τους εχθρούς της.

Αναλυτές στη Δύση λένε πως ο Καραγκάνοφ εκτελεί μία λειτουργία χρήσιμη για το Κρεμλίνο εκφράζοντας απόψεις που προκαλούν συναγερμό στη Δύση, ενώ κάνουν τον Πούτιν να φαίνεται συγκριτικά ήρεμος και μετριοπαθής.

Στη συνέντευξη, η δημοσιογράφος της Kommersant Έλενα Τσερνένκο ρώτησε τον Καραγκάνοφ πώς μπορεί να είναι σίγουρος ότι η πολιτική που υποστηρίζει δεν θα οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο.

«Ο ισχυρισμός ότι οποιαδήποτε περιορισμένη χρήση πυρηνικών όπλων θα οδηγήσει απαραίτητα σ’ ένα γενικό πυρηνικό Αρμαγεδώνα δεν αντέχει σε κριτική», δήλωσε.

«Σας διαβεβαιώνω πως όλες οι πυρηνικές δυνάμεις έχουν σχέδια για βαθμιαία χρήση πυρηνικών όπλων σε ορισμένα σενάρια».

Ο Καραγκάνοφ πρόσθεσε, «δεν καλώ να πάρουμε ένα επικίνδυνο μονοπάτι, καλώ να σώσουμε τον κόσμο και τη Ρωσία. Είτε νικάμε σ’ αυτό τον πόλεμο είτε διαλυόμαστε.

«Η Δύση μπορεί να πολεμάει ατελείωτα, αυτός ο πόλεμος είναι πολύ επωφελής γι’ αυτή. Και δεν καλώ καθόλου σε πυρηνικό πόλεμο, θα ήθελα πολύ να μην φθάσουμε σ’ αυτό, αλλά να σταματήσουμε πριν να πρέπει να κάνουμε μια τρομερή επιλογή».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις