Βαθύτατη θλίψη έχει προκαλέσει στον δημοσιογραφικό κόσμο στην Ρωσία αλλά και στην ρωσική κοινωνία, η δολοφονία τη Δευτέρα το βράδυ των τριών Ρώσων δημοσιογράφων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Οι δημοσιογράφοι από την Ρωσία που δολοφονήθηκαν είναι ο Ορχάν Τζεμάλ 51 ετών, ο Αλεξάντρ Ραστοργκούγιεφ 47 ετών και ο Κιρίλ Ράντσενκο 33 ετών.
Τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και κορυφαίοι Ρώσοι δημοσιογράφοι εκφράζουν τη θλίψη τους και τα συλλυπητήρια τους προ τους οικείους τους, εξαίροντας το δημοσιογραφικό τους έργο.
Γιατί βρέθηκαν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία οι δημοσιογράφοι από την Ρωσία;
Παράλληλα, δεν σταματούν οι συζητήσεις για τους σκοπούς της αποστολής τους στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καθώς ρωσικά μέσα ενημέρωσης έγραψαν ότι γύριζαν ντοκιμαντέρ για μέλη της «Ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ» που εργάζονται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τα οποία είχαν σταλεί και στην Συρία.
[read4more]
Οι αναφορές αυτές, όπως και πλείστες άλλες, απασχόλησαν και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο έσπευσε να απαντήσει σ’ αυτές δια στόματος της επίσημου εκπροσώπου Μαρία Ζαχάροβα.
Αναφερόμενη στην παρουσία Ρώσων στρατιωτικών συμβούλων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την οποία επεσήμαναν πολλά μέσα ενημέρωσης, αλλά και στα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι δολοφονηθέντες δημοσιογράφοι έκαναν έρευνα για την παρουσία κάποιων ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών, η Ζαχάροβα είπε ότι δεν υπάρχει καμία είδηση στο ζήτημα αυτό.
Συνέστησε μάλιστα στους δημοσιογράφους να διαβάζουν την ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου τον Μάρτιο υπήρχε ανακοίνωση η οποία ανέφερε ότι στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής του ΣΑ του ΟΗΕ είχαν σταλεί πέντε Ρώσοι στρατιωτικοί και 170 εκπαιδευτές για εκπαίδευση των στρατιωτικών της χώρας.
Πού πήγαιναν και γιατί
Πρόσθεσε ότι «με βάση το σημείο που εντοπίσθηκαν οι σοροί, οι τρεις δημοσιογράφοι κατευθύνονταν σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη στην οποία εργάζονταν οι στρατιωτικοί εκπαιδευτές» και ότι «επιπλέον αγνόησαν την προειδοποίηση των τοπικών αρχών ότι εγκαταλείπουν την ζώνη η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τοπικών αρχών ασφαλείας».
Διερωτώμενη τέλος για τους σκοπούς της αποστολής τους, είπε ότι το ζήτημα αυτό παραμένει ανοιχτό, ενώ συνέστησε στους Ρώσους δημοσιογράφους που πραγματοποιούν αποστολές στο εξωτερικό, να ενημερώνουν το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να είναι σε θέση να τους παράσχει την απαραίτητη βοήθεια, σε περίπτωση που χρειαστεί. Παράλληλα τους συνέστησε να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή που εκπέμπει σήμα κινδύνου (λέγεται «Σύμβουλος στο εξωτερικό») εφόσον αντιμετωπίσουν κινδύνους κατά την διάρκεια της αποστολής τους.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters