Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Ρωσία: Συνεχίζει τους εκβιασμούς για τα σιτηρά – Έδωσε τρίμηνο «τελεσίγραφο» στον ΟΗΕ

Ρωσία: Συνεχίζει τους εκβιασμούς για τα σιτηρά – Έδωσε τρίμηνο «τελεσίγραφο» στον ΟΗΕ

Η Ρωσία συνεχίζει τους εκβιασμούς για τα σιτηρά και στο νέο επεισόδιο της υπόθεσης αυτής η Μόσχα διαμήνυσε σήμερα (19.7.2023) στον ΟΗΕ πως έχει τρεις μήνες για να εφαρμόσει τους όρους ενός μνημονίου που θα διευκόλυνε τις εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων.

Η Ρωσία τόνισε προς τον ΟΗΕ πως μόνο αν γίνουν δεκτοί οι όροι της, η Μόσχα θα επαναλάβει τις συνομιλίες ώστε να επιτραπεί η επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών.

Η Ρωσία δήλωσε προχθές Δευτέρα ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν από ένα χρόνο και επέτρεψε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, υποστηρίζοντας πως οι υποσχέσεις για διευκόλυνση των δικών της φορτίων τροφίμων και λιπασμάτων δεν έχουν τηρηθεί.

Οι Ρώσοι βρήκαν ως πρόφαση τους βομβαρδισμούς με drones στη γέφυρα της Κριμαίας την Δευτέρα (17.7.2023) για τους οποίους τόνισαν ότι τους έκανε η Ουκρανία με τη βοήθεια Βρετανίας και ΗΠΑ και έτσι αποχώρησαν από τη συμφωνία για τα σιτηρά.

Στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας

Η Ρωσία δέχτηκε πυρά από παντού μετά την απόφασή της για τα σιτηρά. Η διεθνής κοινότητα την έβαλε στο στόχαστρο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και άλλοι ξένοι ηγέτες καυτηρίασαν τη στάση της Ρωσίας.

Η απόφαση τη Ρωσίας να μην καθίσει στο τραπέζι για να συζητήσει για τη συνέχιση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας προκαλεί παγκόσμιο προβληματισμό, καθώς είναι ορατή μια επισιτιστική κρίση κυρίως σε χώρες του «τρίτου κόσμου», που είναι οι κύριοι αποδέκτες των σιτηρών.

Απάντησε με βομβαρδισμό στην Οδησσό, κατέστρεψε 60.000 τόνους σιτηρών

Η Ρωσία απάντησε με βομβαρδισμούς κατά της Οδησσού. Η κίνησή της δεν είναι τυχαία. Η Οδησσός είναι το κύριο λιμάνι από το οποίο φεύγουν τα σιτηρά. 

Από την άλλη υπήρχαν σενάρια που ανέφεραν ότι Τουρκία και Ουκρανία είχαν μυστικές συνομιλίες και η Άγκυρα δεσμεύτηκε μονομερώς να κάνει μεταφορές ουκρανικών σιτηρών.

Η Ρωσία έτσι θέλησε να το προλάβει αυτό και ξεκίνησε τους βομβαρδισμούς στην Οδησσό και φυσικά δεν ξέχασε και την τακτική των εκβιασμών.

Οι βομβαρδισμοί μάλιστα προκάλεσαν ήδη τεράστιες ζημιές και στις ποσότητες σιτηρών που ήταν αποθηκευμένες και στις υποδομές.

Ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Μίκολα Σόλσκι δήλωσε σήμερα ότι ένα «σημαντικό» μέρος των υποδομών όπου αποθηκεύονται σιτηρά προς εξαγωγή στο λιμάνι Τσερνομόρσκ, στην περιοχή της Οδησσού στην Ουκρανία, υπέστη ζημιές από την ρωσική επίθεση.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι από την επίθεση καταστράφηκαν 60.000 τόνοι σιτηρών που θα έπρεπε να φορτωθούν και να εξαχθούν με πλοία βάσει της Συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά πριν από 60 ημέρες.

«Η νυχτερινή επίθεση έθεσε εκτός λειτουργίας ένα σημαντικό τμήμα των υποδομών αποθήκευσης σιτηρών που εξάγονται από το λιμάνι Τσορνομόρσκ» δήλωσε ο Σόλσκι μέσω ανάρτησής του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Η Ουκρανία δήλωσε ότι επρόκειτο για σκόπιμη και εσκεμμένη επίθεση στους τερματικούς σταθμούς σιτηρών και στις λιμενικές υποδομές.

Γιατι έγινε η συμφωνία για τα σιτηρά

Η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας πέρυσι τον Ιούλιο προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης και στο να ξεπεραστούν επιπρόσθετα εμπόδια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Κίεβο και η Μόσχα είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο. Η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία σημαίνει πως η συναφής με αυτήν συμφωνία να διευκολυνθούν οι εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων έχει επίσης τερματιστεί, δήλωσε προχθές Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως εναπόκειται τώρα στον ΟΗΕ να εφαρμόσει τη ρωσική συμφωνία αν θέλει η Μόσχα να επιστρέψει σε ευρύτερες συνομιλίες γι΄αυτήν βοηθώντας στην αναβίωση των ουκρανικών εξαγωγών.

«Δώσαμε προειδοποίηση»

«Το ίδιο το μνημόνιο Ρωσίας – Ηνωμένων Εθνών αναφέρει πως η συμφωνία θα είναι σε ισχύ για τρία χρόνια, και πως σε περίπτωση που ένα από τα μέρη σκοπεύει να την καταγγείλει (είτε η Ρωσία είτε ο ΟΗΕ), θα πρέπει να δώσει προειδοποίηση τρεις μήνες πριν. Δώσαμε προειδοποίηση», δήλωσε η Ζαχάροβα σήμερα στο Radio Sputnik.

«Κατά συνέπεια, ο ΟΗΕ έχει ακόμη τρεις μήνες για να επιτύχει απτά αποτελέσματα. Συνεπώς, οι άνθρωποι δεν πρέπει να τρέχουν στα μικρόφωνα στη Γραμματεία του ΟΗΕ, αλλά να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους τρεις μήνες για να επιτύχουν απτά αποτελέσματα. Αν υπάρξουν απτά αποτελέσματα, θα επιστρέψουμε στη συζήτηση αυτού του (ευρύτερου) θέματος», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις