Σε εξέλιξη βρίσκονται τα δημοψηφίσματα σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας, Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, για την προσάρτησή τους στη Ρωσία, την ώρα που Ευρώπη και ΗΠΑ τα καταδικάζουν ως «απάτη» ενώ η Δούμα ετοιμάζει συζήτηση για την προσάρτηση των περιοχών την Πέμπτη (29.9.2022), 2 ημέρες μετά το τέλος της ψηφοφορίας.
Τα δημοψηφίσματα για την προσάρτηση στη Ρωσία ξεκίνησαν από την Παρασκευή (23.9.2022), προκαλώντας την αντίδραση όλου του δυτικού κόσμου. Ήδη έχουν γίνει καταγγελίες για νοθεία, όμως η διαδικασία συνεχίζεται… κανονικά μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.
Όλοι αναμένουν ότι θα γίνει μια νέα Κριμαία και οι πολίτες των περιοχών αυτών θα επιλέξουν την προσάρτηση στη Ρωσία, όπως έγινε το 2014 με ανάλογο δημοψήφισμα για την τύχη της ουκρανικής χερσονήσου. Όμως, υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο «ελεύθερα» ψηφίζουν οι πολίτες των περιοχών, αφού κυκλοφορούν βίντεο και μαρτυρίες ότι Ρώσοι στρατιώτες εισβάλλουν σε σπίτια και αναγκάζουν τους κατοίκους να ψηφίσουν υπέρ της προσάρτησης.
«Η οικογένειά μου μόλις αναγκάστηκε να ψηφίσει υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία», γράφει Ουκρανός χρήστης του Twitter. «Ένοπλοι έρχονται στο σπίτι σου και εσύ πρέπει μπροστά στα μάτια τους να επιλέξεις την προσάρτηση στο ψηφοδέλτιο ενώ βρίσκεσαι υπό την απειλή όπλου. Αν έχεις τάσεις αυτοκτονίας, μπορείς να επιλέξεις το “όχι”», γράφει ο Ουκρανός.
https://twitter.com/bayraktar_1love/status/1573333979490824192
Ουκρανοί πολίτες αποκαλύπτουν στο BBC ότι μερικοί στρατιώτες σημειώνουν ακόμη και την προφορική απάντηση των πολιτών είτε αυτή είναι «ναι» είτε «όχι».
https://twitter.com/maksymeristavi/status/1573356436091969536
Μια γυναίκα είπε, επίσης, ότι Ρώσοι στρατιώτες έφτασαν στο σπίτι των γονιών της και περίμεναν πάνω από το κεφάλι του ηλικιωμένου πατέρα της για να μάθουν την ψήφο του. Ο πατέρας επέλεξε το «όχι» και η μητέρα ρώτησε αν θα συμβεί κάτι εφόσον απάντησαν αρνητικά.
Αν και οι στρατιώτες απάντησαν αρνητικά, τα μέλη της οικογένειας δεν έχουν καθησυχαστεί. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αλλάξουν την επιλογή τους, όπως δήλωσε η κόρη τους. Επίσης, η επιλογή αφορά ολόκληρη την οικογένεια και η ερώτηση δεν έγινε σε κάθε μέλος.
Αλλά, όπως είναι φυσικό, ο τρόπος που οι Ρώσοι μαζεύουν ψήφους, πόρτα-πόρτα και ερώτηση για όλη την οικογένεια και όχι για το κάθε μέλος, για τον οποίο η Μόσχα ισχυρίζεται ότι γίνεται για «λόγους ασφαλείας», εγείρει ερωτήματα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας την ερχόμενη Τρίτη για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.
Την Πέμπτη η συζήτηση στη ρωσική Δούμα για την επικύρωση της προσάρτησης
Η ρωσική Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) ενδέχεται να θέσει προς συζήτηση την ερχόμενη Πέμπτη (29.9.2022) νομοσχέδια που ενσωματώνουν ρωσικά κατεχόμενα τμήματα της Ουκρανίας στη Ρωσία, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο μια ανώνυμη πηγή.
Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη.
Η Ουκρανία ανακατέλαβε περιοχή στο Ντόνετσκ εν μέσω δημοψηφίσματος
«Ο ουκρανικός στρατός κατέλαβε τη Γιατσκίβκα», ανακοίνωσε χθες στην τηλεόραση ο Ολεκσίι Γκρόμοφ, αξιωματούχος του Γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, για την ανακατάληψη περιοχής του Ντονέτσκ, η τύχη του οποίου θα κριθεί από το δημοψήφισμα.
«Οι Ουκρανοί έχουν επίσης αποκαταστήσει τον έλεγχό τους σε θέσεις νότια του Μπαχμούτ», μια πόλη-κλειδί στην περιοχή του Ντονέτσκ που αποτελεί στόχο για εβδομάδες ρωσικών επιθέσεων, είπε ο Γκρόμοφ χθες.
Η κατάσταση, πάντως, παραμένει τεταμένη 7 μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αυτού που η Ρωσία αποκαλεί ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Αν και, μετά την αρχική επέλαση των Ρώσων, το αποτέλεσμα φαινόταν προδιαγεγραμμένο, η ουκρανική αντεπίθεση έχει αλλάξει τόσο πολύ τις ισορροπίες, όπου πληροφορίες λένε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται «στα μαχαίρια» με τον στρατό του.
Οι αντιδράσεις της Δύσης
Για κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ καταδίκασε τη Ρωσία η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αντιδρώντας έτσι στα δημοψηφίσματα στις ουκρανικές περιοχές. «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την προσπάθεια της Ρωσίας να νομιμοποιήσει την παράνομη και βάρβαρη κατοχή ουκρανικών εδαφών», πρόσθεσε.
Με νέες κυρώσεις απείλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ «θα συνεργαστούν με τους συμμάχους και εταίρους (τους) για να επιβάλουν γρήγορα και αυστηρά επιπρόσθετα οικονομικά μέτρα στη Ρωσία» αν αυτή προσαρτήσει εδάφη της Ουκρανίας.
«Τα δημοψηφίσματα της Ρωσίας είναι απάτη, ψευδές πρόσχημα για να προσπαθήσουν να προσαρτήσουν δια της βίας τμήματα της Ουκρανίας», κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει ήδη επιβάλει ήδη πολλές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις στις ρωσικές αρχές.
Φυσικά, αντέδρασε έντονα και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας σε διάγγελμά του ότι «ο κόσμος θα αντιδράσει με τη μεγαλύτερη δικαιοσύνη στα ψευτο – δημοψηφίσματα» και ότι αυτά «θα καταδικαστούν κατηγορηματικά».
Παράλληλα, οι χώρες της G7 (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Βρετανία) κάλεσαν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, «όλες τις χώρες να απορρίψουν κατηγορηματικά αυτά τα πλασματικά δημοψηφίσματα», τα οποία συνιστούν «πλάνη» και «δεν έχουν ούτε νομική ισχύ ούτε νομιμότητα».
Χωρίς να προχωρήσει στην καταδίκη των δημοψηφισμάτων, η Κίνα, ο πιο στενός εταίρος της Μόσχας, ζήτησε από την πλευρά της τον σεβασμό της «εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών».
Φωτογραφίες: Reuters