Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένας τους πολιτικούς ηγέτες που του αρέσει η καλή ζωή, ενώ τα μέτρα φύλαξής του δεν είναι απλά τεράστια, αλλά δρακόντεια και μάλιστα ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει συνδυάσει και τα δυο στο μυθικό και χλιδάτο παλάτι – κρησφύγετό του στην Μαύρη Θάλασσα, το οποίο περιλαμβάνει τα πάντα με όλη τη σημασία της λέξης.
Το παλάτι – κρησφύγετο του Βλαντιμίρ Πούτιν, που βρίσκεται στο Γκελέντζικ της Ρωσίας στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, μοιάζει με αληθινή πόλη. Το συγκρότημα καταλαμβάνει έκταση σχεδόν 60.000 τετραγωνικών μέτρων και η αξία του είναι αμύθητη, καθώς κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια. Και όπως είπαμε έχει τα πάντα.
Το παλάτι του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν διαθέτει μια μυθική έπαυλη, πισίνα, σπα, σάουνες, μπαρ, θέατρο, κινηματογράφο, κελάρι κρασιών, ξενώνα, παγοδρόμιο, μια εκκλησία και έχει ακόμα και ένα βενζινάδικο.
Φυσικά διαθέτει και ένα οχυρωμένο καταφύγιο που αντέχει ακόμα και σε πυρηνικό πόλεμο. Το καταφύγιο βρίσκεται 50 μέτρα κάτω από το έδαφος. Έχει οχύρωση με ατέλειωτους τόνους σκυροδέματος, έχει μια δαιδαλώδη σειρά από σήραγγες, ενώ έχει και πολλά δωμάτια (κρεβατοκάμαρες, σαλόνια, κουζίνες, αίθουσες συσκέψεων).
Οι σήραγγες του καταφυγίου που βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα συνδέονται με ανελκυστήρες και έχουν μήκος περίπου 40 και 60 μέτρα, ενώ το πλάτος τους είναι 6 μέτρα. Ο υπόγειος χώρος διαβίωσης έχει μέγεθος σχεδόν 2000 τ.μ.
Το καταφύγιο έχει φυσικά και τεράστιες προμήθειες σε νερό και τρόφιμα, ειδικά συστήματα καθαρισμού του αέρα, συστήματα θέρμανσης και ψύξης και συστήματα παραγωγής ενέργειας. Εκεί ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και το επιτελείο του μπορούν να ζήσουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε περίπτωση κρίσης, πολέμου κλπ.
Έχει προβλεφθεί και το ενδεχόμενο… δραπέτευσης
Ο μηχανικός Ταντέους Γκαμπριζέβσκι μίλησε στο «Βusiness Insider», το οποίο δημοσίευσε και τα σχετικά στοιχεία και τόνισε ότι το καταφύγιο του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα έχει τα πάντα, αλλά έχει προβλεφθεί και το ενδεχόμενο της… δραπέτευσης από εκεί αν στο σημείο γίνει κάποια εισβολή.
«Είναι μια κατασκευή, που έχει όλα τα είδη ασφάλειας. Πρόκειται για ένα καταφύγιο που μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει για να επιβιώσει αλλά και για να δραπετεύσει αν χρειαστεί», τόνισε ο μηχανικός.
Στο ερώτημα αν η εγκατάσταση μπορεί να αντέξει ή όχι από μια πυρηνική έκρηξη ο Ταντέους Γκαμπριζέβσκι υπογράμμισε ότι αυτό «εξαρτάται από το σκυρόδεμα και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί».
Αν και αυτό δεν είναι σαφές από τα σχέδια που διέρρευσαν, εκτιμάται πως οι κατασκευαστές ενός προεδρικού καταφυγίου θα έχουν προβλέψει και αυτό το ενδεχόμενο.
Η σημασία της γεωγραφικής θέσης του
Στο ρεπορτάζ γινόταν αναφορά και στο μέρος που επιλέχθηκε να χτιστεί το παλάτι – κρυσφύγετο του προέδρου της Ρωσίας. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακριά από τη Μόσχα και ορισμένοι αναλυτές ανέφεραν πως ενδεχομένως η επιλογή αυτή να έγινε ώστε να προστατευτεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν από μια πιθανή εσωτερική εξέγερση.
Όπως αναφέρουν, ο πρόεδρος της Ρωσίας, δημιουργεί ένα δίκτυο εγκαταστάσεων όσο το δυνατόν πιο μακριά από το κέντρο, από τη Μόσχα.
Ένας πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Michael C. Kimmage, εκτίμησε ότι «ο Πούτιν έχει πολύ άγχος για το εάν είναι ο απόλυτος ηγέτης της Ρωσίας».
«Γνωρίζοντας ότι η νομιμότητά του δεν διασφαλίζεται εξ ολοκλήρου με εκλογές, θα επιδιώξει να μεγιστοποιήσει την προσωπική του ασφάλεια μέσω ενός συγκροτήματος καλά προστατευμένων προσωπικών κατοικιών», αναφέρει. «Πρέπει να το δούμε αυτό ως μέρος μιας μακράς αντιπαράθεσης με τη Δύση που σημάδεψε τα τελευταία 13 ή 14 χρόνια της ζωής του Πούτιν», τόνισε ο Αμερικανός.