Οι δηλώσεις που έκανε σήμερα (16.10.2024) ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχετικά με το «σχέδιο νίκης» απέναντι στην Ρωσία και τον ρόλο του ΝΑΤΟ, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Μόσχας.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, απάντησε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το «σχέδιο νίκης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα οδηγήσει την Μόσχα σε άμεση σύγκρουση με την Ρωσία
Η ίδια πρόσθεσε ακόμα ότι τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών που θέλει να εφαρμόσει ο Ουκρανός Πρόεδρος, θα τις πληρώσει ο ουκρανικός λαός. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ κάλεσε το Κίεβο «να ξεμεθύσει» και να καταλάβει όχι μόνο τη «ματαιότητα της πολιτικής του» αλλά και τις αιτίες που οδήγησαν στη σύρραξη.
Ο Πεσκόφ τόνισε στη συνέχεια ότι το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι προβλέπει ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Ρωσίας «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό», ενώ ακόμα πρόσθεσε ότι με τον καιρό το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο θα κατανοήσει πως οι τόσες δαπάνες υπέρ της Ουκρανίας είναι αχρείαστες.
Η αντίδραση του ΝΑΤΟ
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες του «σχεδίου νίκης» της Ουκρανίας και επισήμανε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για τα επόμενα βήματα.
Oleg Petrasiuk//Handout via REUTERS
Ο Γενικός Γραμματέας του NATO επανέλαβε ότι η διαδικασία του να γίνει η Ουκρανία μελλοντικά ένα μέλος του ΝΑΤΟ, ένα κύριο αίτημα του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι «μη αναστρέψιμη» και το «σχέδιο νίκης» επίσης περιλαμβάνει άλλα στοιχεία, που θα συζητηθούν με τα άλλα μέλη της Συμμαχίας.
«Η Ουκρανία δεν θα παραχωρήσει έδαφος»
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα (16.10.2024) ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραχωρήσει έδαφος ή να δεχθεί πάγωμα της γραμμής του μετώπου προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία, ενώ έκανε έκκληση στη Δύση να προσκαλέσει την Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
«Η Ρωσία πρέπει να χάσει τον πόλεμο απέναντι στην Ουκρανία. Δεν μπορεί να υπάρξει ‘πάγωμα’ (του μετώπου). Δεν μπορεί να υπάρξει ανταλλαγή αναφορικά με το έδαφος της Ουκρανίας ή την κυριαρχία της», είπε ο Ζελένσκι ενώπιον των Ουκρανών βουλευτών.
Στη συνέχεια, ο Ουκρανός Πρόεδρος κάλεσε τους συμμάχους του να «αναγκάσουν τη Ρωσία να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη και να ετοιμαστεί να βάλει τέλος στον πόλεμο», προκρίνοντας την ανάπτυξη εκ μέρους τους μέσων πυρηνικής αποτροπής στο ουκρανικό έδαφος.
Τέλος, ο Ζελένσκι απαίτησε, για ακόμα μια φορά, από τους δυτικούς συμμάχους να «άρουν τους περιορισμούς στη χρήση όπλων μακρού βεληνεκούς στο σύνολο του ουκρανικού εδάφους που κατέχεται από τη Ρωσία και στο ρωσικό έδαφος», καθώς και τη συνέχιση της βοήθειας για τον «εξοπλισμό των εφεδρικών ταξιαρχιών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων».