Δεν έχει συμπληρωθεί καν ένας μήνας από την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους Su-24 από τουρκικά F-16 στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, ένα συμβάν που κόστισε τη ζωή στον πιλότο του μαχητικού και σε έναν πιλότο ελικοπτέρου που συμμετείχε σε επιχείρηση διάσωσης. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε, τότε, μιλήσει για πισώπλατη μαχαιριά, ενώ πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός της Ρωσίας το είχε χαρακτηρίσει casus belli, με τη Μόσχα να αποφασίζει την τελευταία στιγμή να μην κάνει… πόλεμο με την Τουρκία.
Σε αυτό το κλίμα και ενώ η Μόσχα έχει ήδη επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην Άγκυρα, με τις σχέσεις των δυο χωρών να είναι στο χειρότερο σημείο του, το πρωί της Κυριακής (13.12.2015), μόλις 22 χιλιόμετρα έξω από τη Λήμνο, σημειώθηκε ένα νέο θερμό επεισόδιο ανάμεσα στην Ρωσία και την Τουρκία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κατά την εκδοχή των Ρώσων, το ρωσικό αντιτορπιλικό Smetlivy έριξε προειδοποιητικά πυρά κατά τουρκικού αλιευτικού για να αποφύγει τη σύγκρουση και ενώ είχε προσπαθήσει να επικοινωνήσει με το τουρκικό πλήρωμα μέσω ασυρμάτου αλλά είχε ρίξει και φωτοβολίδες στον αέρα.
“Στις 13 Δεκεμβρίου, το πλήρωμα του ρωσικού σκάφους Smetlivy, που βρισκόταν 22 χλμ. (13,6 μίλια) από το ελληνικό νησί Λήμνος στο βόρειο Αιγαίο, απέφυγε μια σύγκρουση με ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος”, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στις 6:30 ώρα Γκρίνουιτς (08:30 ώρα Ελλάδας) το ρωσικό αντιτορπιλικό, που είχε ρίξει άγκυρα, παρατήρησε ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος, σε απόσταση περίπου χιλίων μέτρων, που πλησίαζε προς το μέρος του, από δεξιά. “Παρά τις πολλές προσπάθειες του Smetlivy, το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους δεν απάντησε ούτε στον ασύρματο ούτε στα οπτικά σήματα”, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Military attaché at the Turkish embassy in Moscow urgently invited to the Russian Ministry of Defence in connection with…
Posted by Ministry of Defence of the Russian Federation on Sunday, 13 December 2015
Έτσι, το πλήρωμα του ρωσικού πλοίου πυροβόλησε με ελαφρά όπλα όταν το σκάφος πλησίασε περίπου στα 600 μέτρα, “προκειμένου να αποφύγει μια σύγκρουση”. “Το τουρκικό σκάφος άλλαξε αμέσως πορεία και συνέχισε τον δρόμο του προσπερνώντας το Smetlivy σε απόσταση περίπου 540 μέτρων χωρίς καμία επαφή με το ρωσικό πλήρωμα”, προσθέτει το υπουργείο. Άμεσα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, κάλεσε τον Τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο στη Μόσχα για εξηγήσεις.
Η Τουρκία και η Ρωσία περνούν τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Όλα ξεκίνησαν στις 24 Νοεμβρίου, ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Από τότε η Ρωσία έχει ανακοινώσει αντίποινα σε βάρος της Τουρκίας τα οποία στοχεύουν κυρίως τους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των κατασκευών και της γεωργίας.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την περασμένη Παρασκευή (11.12.2015) τον ρωσικό στρατό να απαντήσει με “άκρα αυστηρότητα” σε κάθε δύναμη που θα τον απειλούσε στη Συρία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απηύθυνε έκκληση από την πλευρά του στη Ρωσία για “ηρεμία” προειδοποίησε, όμως, ότι η υπομονή της Άγκυρας έχει “όρια”.
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ