Site icon NewsIT

Ρωσία – Βενεζουέλα: Υπέγραψαν συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους

15.11.2017 | 15:38
Συμφωνία Ρωσίας - Βενεζουέλας

Η Βενεζουέλα, που έχει κηρυχθεί σε καθεστώς ‘επιλεκτικής χρεοκοπίας’, πήρε οικονομική ανάσα 6 ετών από τη Ρωσία.

Η Ρωσία δηλώνει ότι θέλει με τον τρόπο αυτόν να στηρίξει την αποπληρωμή του υπέρογκου χρέους που βαρύνει το καθεστώς του Σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα.

Αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών της Βενεζουέλας Σίμον Ζέρπα έφθασε το πρωί (15.11.2017) στη Μόσχα. Υπέγραψε συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας προς τη Ρωσία, ύψους 3,15 δισεκ. δολαρίων. Ποσό που χορηγήθηκε το 2011 για την αγορά ρωσικών όπλων.

Ρωσία – Βενεζουέλα: Η συμφωνία

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, η συμφωνία προβλέπει ένα νέο 10ετές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής. Με ‘ελάχιστες’ πληρωμές για τα έξι πρώτα χρόνια.

«Η ελάφρυνση του βάρους του χρέους θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια που θα αποδεσμευθούν για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Θα βελτιώσει τη φερεγγυότητα του δανειολήπτη. Αλλά και θα αυξήσει τις πιθανότητες όλοι οι πιστωτές να ανακτήσουν τις πιστώσεις που έχουν ήδη συμφωνήσει».

Αυτή η ανάσα, ωστόσο, απέχει πολύ από το να αντιμετωπιστεί το μέγεθος των οικονομικών δυσκολιών του Καράκας. Προσπαθεί να αναδιαρθρώσει ένα χρέος που συνολικά υπολογίζεται γύρω στα 150 δισεκ. δολάρια.

Τα κεφάλαια που δανείστηκαν εταιρίες της Βενεζουέλας από τη Ρωσία, περιλαμβανομένης της πετρελαϊκής PDVSA, δεν εντάσσονται στη συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Βενεζουέλας Σίμον Ζέρπα. Οι όροι είναι αρκετά ευέλικτοι και ευνοϊκοί, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας για τα Οικονομικά Βιλμάρ Κάστρο Σοτέλντο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version