Site icon NewsIT

Ρωσικό ΥΠΟΙΚ: Χρειάζεται να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες

08.04.2014 | 22:59
Ρωσικό ΥΠΟΙΚ: Χρειάζεται να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες

Η Ρωσία χρειάζεται να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες της και να χαλαρώσει την αυστηρή δημοσιονομική της πολιτική προκειμένου να ξεπεράσει την οικονομική στασιμότητα, να ενισχύσει τις επενδύσεις και να αποτρέψει τις εκροές κεφαλαίων, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Κατά την παρουσίαση του νέου οικονομικού outlook, ο Andrey Klepach άσκησε κριτική σε αυτό που ίδιος χαρακτήρισε ως μη αναγκαίο αυστηρό δημοσιονομικό κανόνα, που περιορίζει τις δημόσιες δαπάνες και το έλλειμμα το προϋπολογισμού και οδηγεί τα όποια επιπλέον έσοδα από το πετρέλαιο σε ένα ταμείο για μια ώρα ανάγκης.

Όπως είπε, ο δημοσιονομικός κανόνας στην παρούσα μορφή του εμποδίζει απαραίτητες επενδύσεις σε μια οικονομία που διαρκώς στερείται επενδύσεων, εξαιρώντας τα επιπλέον έσοδα από το πετρέλαιο.

Ο τρέχον δημοσιονομικός κανόνας «έχει σχεδιαστεί για μια χώρα που δεν αντιμετωπίζει ποτέ κρίση» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι η παρούσα σφικτή δημοσιονομική πολιτική αποτελεί ένα «δρόμο προς την οικονομική αυτοκτονία, μια μορφή οικονομικού μαζοχισμού».

Το υπουργείο Οικονομικών, περιόρισε το outlook του για την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας στο 0,5% το 2014 από το 2,5% που εκτιμούσε τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, αν η οικονομία τονωθεί από την αύξηση των δημοσίων δαπανών και από την αύξηση των χρημάτων που θα παρασχεθούν στις τράπεζες από το ταμείο National Wellbeing, η ανάπτυξη μπορεί να αγγίξει το 1,1% φέτος.

Κατά τα προσεχή τρία χρόνια, η ανάπτυξη αναμένεται να είναι στο 2,4%, 2,2% και 3,1% αντίστοιχα, υπό την παρούσα αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, σε σύγκριση με το 2,6%, 2,6% και 3,7%, σε περίπτωση που υπάρχει χαλάρωση.

Οι εκροές κεφαλαίων αναμένεται να αγγίξουν τα 100 δις. δολ. φέτος ή ακόμη και τα 150 δις. δολ. αν συνεχιστεί η κρίση στην Ουκρανία. Ωστόσο, με την παροχή της κατάλληλης τόνωσης, οι εκροές θα περιοριστούν στα 40 δις. δολ. το 2015 και θα υποχωρήσουν στο μηδέν το 2016, ενώ το 2017 θα σημειωθούν εισροές ύψους 10 δις. δολ., αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, στο Outlook του.

Στην περίπτωση που η τρέχουσα δημοσιονομική πολιτική διατηρηθεί, οι εκροές κεφαλαίων θα συνεχιστούν και το 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί τη Ρωσία

Το “ξύλο της αρκούδας” στην Ουκρανική Βουλή! – Μπουνιές, κλωτσιές μεταξύ βουλευτών – Για εμφύλιο προειδοποιεί η Ρωσία

“Αόρατοι” οι νέοι βαλλιστικοί πύραυλοι της Ρωσίας

Νέα προειδοποίηση Ομπάμα σε Πούτιν: Καμία επέμβαση στην ανατολική Ουκρανία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version