Για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης στην Ρωσία νέων ιών, παρόμοιων με τον κορονοϊό SARS-CoV-2, πρέπει να περιορίσουμε στην χώρα μας το εμπόριο με ζωντανές νυχτερίδες ή και τμήματα των σωμάτων τους.
Την δήλωση έκανε διαπρεπής βιολόγος του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, Ιλία Αρτιούσιν, προσθέτοντας επίσης στην απαγορευτική λίστα και τα βαλσαμωμένα χειρόπτερα από τροπικές χώρες που χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά στοιχεία.
«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το εμπόριο χειροπτέρων στην Ρωσία υπάρχει. Αρκεί να επισκεφθεί κανείς ένα ηλεκτρονικό κατάστημα για να διαπιστώσει ότι υπάρχουν αγγελίες στην ενότητα ‘προϊόντα’ που σχετίζονται με τις νυχτερίδες. Όλα αυτά τα ζώα έχουν απαχθεί από την φύση και ως εκ τούτου συνιστούν ένα πρόσθετο κίνδυνο, παρότι δυσκολεύομαι να καταλάβω κάποιον που έχει σώας τα φρένας που θα τα ήθελε να τα χρησιμοποιήσει», λέει ο Αρτιούσιν.
Όπως επισημαίνει ο Ρώσος βιολόγος, για να ελέγχεται η μετάδοση νέων λοιμώξεων πρέπει τα χειρόπτερα να βρίσκονται υπό παρακολούθηση όπως και ο κύκλος που διανύουν οι ιοί στον πληθυσμό τους. Ο Ρώσος επιστήμονας θεωρεί μάλιστα ότι αυτή είναι η καλύτερη μέθοδος, καθώς οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι επιδημιολογικές υπηρεσίες, συνήθως στρέφονται στην καταπολέμηση των τρωκτικών, αλλά στην δεδομένη περίπτωση θα καταστούν επικίνδυνες για την ευημερία των νυχτερίδων.
«Δεν πρέπει να καθόμαστε και να φοβόμαστε, πρέπει διαρκώς να κάνουμε ανίχνευση, να περιορίσουμε την συχνότητα των επαφών μεταξύ ανθρώπων και χειροπτέρων, καθώς και να ελέγχουμε τους τρόπους με τους οποίους αποκτώνται και πωλούνται διάφορα τμήματα των σωμάτων από νυχτερίδες και όχι μόνο ρωσικών, αλλά και εισαγόμενων από το εξωτερικό. Από την Κίνα και τις τροπικές χώρες φέρνουν κοσμήματα από δέρματα, οστά και άλλα τμήματα του σώματος τους. Αυτή η στιγμή πωλούνται ελευθέρα στο διαδίκτυο και αυτό συνιστά κίνδυνο γι’ αυτούς που τα αγοράζουν», δηλώνει ο Αρτιούσιν, καλώντας στην ουσία τις επιδημιολογικές αρχές να στραφούν προληπτικά και προς αυτήν την κατεύθυνση.