Κόσμος

Ρουμανία: Έφοδος των αρχών σε θυγατρική της Gazprom – Φέρεται να έστελνε απόρρητα στοιχεία στο Βελιγράδι

Οι αρχές στη Ρουμανία πραγματοποίησαν έφοδο στις εγκαταστάσεις μιας σερβικής πετρελαϊκής εταιρείας που ελέγχεται από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom, της NIS Petrol, στο πλαίσιο μιας έρευνας για την αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών, ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία.

Οκτώ εργαζόμενοι της θυγατρικής της Gazprom ανακρίθηκαν χθες, Δευτέρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Ερευνών για το Οργανωμένο Έγκλημα και την Τρομοκρατία στη Ρουμανία.

Έπειτα από αυτές τις ανακρίσεις, τέσσερις εργαζόμενοι βρίσκονται πλέον υπό έρευνα. Αφέθηκαν ελεύθεροι, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Φέρονται να διαβίβασαν στη μητρική τους εταιρεία στο Βελιγράδι εμπιστευτικές εκθέσεις σχετικά με κοιτάσματα πετρελαίου, στη χώρα αυτή που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εισαγγελείς κάνουν λόγο επίσης για «μη εξουσιοδοτημένη μεταφορά δεδομένων ηλεκτρονικών υπολογιστών».

Η επιχείρηση έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα Βουκουρέστι και στην Τιμισοάρα (δυτικά).

Η NIS Petrol δραστηριοποιείται στη Ρουμανία εδώ και αρκετά χρόνια και διαχειρίζεται έξι υπό παραχώρηση κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές Μπιχόρ και Τιμισοάρα, κοντά στα σερβικά σύνορα.

Η εταιρεία διαθέτει επίσης 19 πρατήρια καυσίμων της Gazprom σε ρουμανικό έδαφος.

Αυτή η πρώην κρατική εταιρεία ιδιωτικοποιήθηκε μερικώς στα τέλη της δεκαετίας του 2000, με τον όμιλο Gazprom να γίνεται τότε ο πλειοψηφικός μέτοχος. Το σερβικό κράτος εξακολουθεί να κατέχει σχεδόν το 30% των μετοχών της εταιρείας.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέκλεισε κάθε ευθύνη του σερβικού κράτους, εν μέσω ισχυρών εντάσεων στην Ευρώπη αναφορικά με την ενέργεια.

«Αυτό δεν έχει να κάνει με τον πόλεμο για την ενέργεια, είναι ένας πολιτικός πόλεμος και ένας πόλεμος κατασκοπείας ώστε να πειθαρχήσουν περισσότερο κάποιες (χώρες) που θεωρούνται ανυπάκουες», είπε σύμφωνα στο τηλεοπτικό δίκτυο N1.

Το Βελιγράδι έχει καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία στον ΟΗΕ, αλλά αρνείται να ευθυγραμμιστεί με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Υπήρχαν πτώματα παντού» λένε μάρτυρες του μακελειού με τους 11 νεκρούς στο Βανκούβερ - Δεν προκύπτει συσχετισμός με τις αυριανές Καναδικές εκλογές
Δεν υπάρχουν αναφορές για το αν η φονική παράσυρση στο Βανκούβερ σχετίζεται με τις επερχόμενες εκλογές της χώρας, ενώ η χώρα δεν έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση στο φεστιβάλ
Ιατροδικαστές της αστυνομίας του Βανκούβερ ερευνούν τη σκηνή ενός ύποπτου οχήματος και τα πτώματα των θυμάτων που κείτονται καλυμμένα στο έδαφος, αφού αυτό έπεσε πάνω στο πλήθος σε ένα πάρτι στο Λαπού Λαπού, στο οποίο, σύμφωνα με την αστυνομία, σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν πολλοί άνθρωποι, στο Βανκούβερ του Καναδά