Χιλιάδες Ρουμάνοι αψήφησαν το κρύο και το χιόνι στο Βουκουρέστι και άλλες πόλεις της χώρας για να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς (DNA) Λάουρα Κοντρούτα Κόβεσι, το κεφάλι της οποίας θέλει η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.
«Κοντρούτα, μην το ξεχνάς, είμαστε στο πλευρό σου» και «Δικαιοσύνη, όχι Διαφθορά», φώναζαν οι διαδηλωτές, περί τις 3.000, σύμφωνα με το πρακτορείο Agerpres, που συγκεντρώθηκαν μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης στο Βουκουρέστι.
Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης στις πόλεις Τιμισοάρα, Κλουζ, Σίμπιου και Μπρασόβ.
«Η DNA πρέπει να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της, αντίθετα ο υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει να φύγει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ένας διαδηλωτής στο Βουκουρέστι.
Ο υπουργός Τουντόρελ Τόαντερ ξεκίνησε την Πέμπτη «διαδικασία ανάκλησης» της Λάουρα Κοντρούτα Κόβεσι, κατηγορώντας την ότι «παραβίασε» το Σύνταγμα και «έβλαψε την εικόνα της χώρας» στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τον νόμο, ανήκει στην αρμοδιότητα του προέδρου, του κεντροδεξιού Κλάους Γιοχάνις, που βρίσκεται σε διαμάχη με την κυβέρνηση, να λάβει την απόφαση του αποκεφαλισμού της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς.
Η δικαστικός, 44 ετών, είναι μία από τις δημοφιλέστερες προσωπικότητες της χώρας και έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια μέρους της πολιτικής τάξης εξαιτίας της πληθώρας των ερευνών που διεξάγονται από την Εισαγγελία Διαφθοράς κατά τοπικών αιρετών παραγόντων και βουλευτών.
Περισσότεροι από 87.000 πολίτες έχουν υπογράψει αίτημα στο Διαδίκτυο προς τον πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις να μην προχωρήσει στην αποπομπή της.
«Σας προσκαλούμε να ταχθείτε με την πλευρά της δικαιοσύνης και όχι με την πλευρά εκείνων που αισθάνονται απειλούμενοι από τον αγώνα κατά της διαφθοράς», αναφέρεται στο κείμενο.
Από την επιστροφή τους στην εξουσία τον Δεκέμβριο 2016, οι σοσιαλδημοκράτες, πολλοί από τους βουλευτές των οποίων ερευνώνται από τη δικαιοσύνη για διαφθορά, έχουν προσπαθήσει να αμβλύνουν την νομοθεσία κατά της διαφθοράς, προκαλώντας πρωτοφανές από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989 κύμα διαμαρτυρίας.