Την έχουν χαρακτηρίσει "ανιχνευτή ψεύδους", στέκι του κάθε ...Καζανόβα και τιμωρό των ψευτών και στο διάβα του χρόνου κατάφερε, όχι μόνο να γίνει περισσότερο γοητευτική και ελκυστική, αλλά και να "δέσει" την ύπαρξή της με θρύλους που μετρούν αιώνες ζωής.
Ο λόγος για την γέφυρα των… ψεμάτων στην πόλη Σίμπιου της Ρουμανίας, μία από τις παλαιότερες κατασκευές στην καρδιά της μεσαιωνικής πόλης στο κέντρο της Ρουμανίας. Πώς όμως, κατάφερε να αναδειχθεί από μία απλή και λειτουργική πεζογέφυρα που εξυπηρετεί και διευκολύνει τη μετακίνηση των ανθρώπων, σε σημείο αναφοράς όχι μόνο της πόλης, αλλά και της Ρουμανίας προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες;
Τα γεγονότα
To 1859, η παλαιά ξύλινη πεζογέφυρα που βρισκόταν σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία της πόλης, πάνω στην οδό Ocnei, ανακατασκευάστηκε από την εταιρεία Friedrich Hutte. Ήταν η πρώτη γέφυρα από χυτοσίδηρο στη Ρουμανία και επίσης η πρώτη χωρίς πυλώνες. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, του εξαιρετικά καινοτόμου για την εποχή της τρόπου κατασκευής, η γέφυρα άρχισε να συνοδεύεται από αστικούς μύθους. Οταν μιλούσαν για τη γέφυρα έλεγαν ότι αυτή απλώς είναι… κρεμασμένη (lays), ρήμα που ορισμένες φορές στην εκφορά του λόγου δεν ακουγόταν σωστά, αλλά αντ΄αυτού ακουγόταν το ρήμα “ψεύδομαι” (lies). Ετσι, μ’ αυτόν τον τρόπο, η γέφυρα “απόκτησε” το όνομα “Γέφυρα των Ψεμάτων” (Bridge of Lies) που πέρασε από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά, δημιουργώντας θρύλους γύρω απ’ αυτήν.
Γέφυρα ανιχνευτής ψεύδους
Στα χρόνια που πέρασαν η γέφυρα όχι μόνο επιτελούσε το έργο για το οποίο κατασκευάστηκε, αλλά ήταν και ένας ιδιότυπος “ορός της αλήθειας”. Και αυτό διότι, ο θρύλος τη θέλει να ειναι σε θέση να “πει” εάν κάποιος λέει ψέματα. Πώς; Εάν κάποιος λέει ψέματα την ώρα που διασχίζει τη γέφυρα, αυτή κάνει έναν περίεργο θόρυβο σαν να προειδοποιεί τον ψεύτη ότι είναι έτοιμη να καταρρεύσει για να τον τιμωρήσει. Ο θρύλος αυτός έχει προκαλέσει εκατοντάδες πολίτες να δοκιμάσουν την τύχη τους, είτε διαψεύδοντας είτε επιβεβαιώνοντας τη γέφυρα.
Ο θρύλος του Καζανόβα…
Ως ένα από τα κεντρικά και ρομαντικά σημεία της πόλης, η γέφυρα που -εκείνη την εποχή- όμοια της δεν υπήρχε όχι μόνο στην πόλη αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, συγκέντρωνε το ενδιαφέρον των ερωτευμένων που ήθελαν να περπατούν πάνω της και να δίνουν όρκους αιώνιας αγάπης. Τα περισσότερα ζευγάρια στη γέφυρα έδιναν τα πρώτα τους ραντεβού και αξιωματικοί από τη στρατιωτική ακαδημία συναντούσαν νεαρές κοπέλες και τις έδιναν υποσχέσεις που, στη συνέχεια, αποδεικνυονταν, λόγια του… αέρα.
Και μία ιστορία τρόμου
Οι νεαρές κυρίες για τις οποίες η εποχή “πρόσταζε” ότι είχε φτάσει η εποχή να έλθουν “εις γάμου κοινωνίαν” πήγαιναν πάνω στη γέφυρα και ορκίζονταν αιώνια αγάπη στον σύντροφό τους, καθώς και ότι θα περιμένουν την πρώτη νύχτα του γάμου για να περάσουν στη νέα φάση της ζωής τους. Ο θρύλος λέει ότι εάν την πρώτη νύχτα του γάμου οι γαμπροί έβρισκαν πως οι νύφες δεν είχαν τηρήσει την υπόσχεσή τους, τις πετούσαν πάνω από τη γέφυρα για τιμωρία.
Ο έντιμος έμπορος
Ο θρύλος θέλει εμπόρους που ενδεχομένως κερδοσκοπούσαν να έχουν αποκαλυφθεί ενώπιον όλων των πολιτών στην άκρη της γέφυρας, με αποτέλεσμα στα χρόνια που πέρασαν, κανείς έμπορος όχι μόνο να μην τολμά να βγάλει περισσότερα χρήματα σε βάρος των πελατών του, αλλά ούτε καν να σκεφτεί κάτι τέτοιο. Μάλιστα, ακόμα και σήμερα, πολλοί έμποροι είναι αυτοί που αστειευόμενοι ζητούν από συναδέλφους τους να διασχίσουν τη γέφυρα για να δουν πως αυτή θα “αντιδράσει”, εάν θα καταρρεύσει ή όχι από το βάρος των… ψεμάτων που “κουβαλούν”.
Γέφυρα προς…αποφυγή
Αληθινοί ή όχι, οι θρύλοι γύρω από την πεζογέφυρα με το περίεργο και ενδεχομένως μοναδικό στον κόσμο όνομα, προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών της ρουμανικής πόλης, αφού τόσο ο οργανισμός τουρισμού, όσο και ταξιδιωτικά πρακτορεία όχι απλώς την προωθούν ως αξιοθέατο που πρέπει οπωσδήποτε να δει κάποιος που θα βρεθεί στο Σίμπιου, αλλά, ενισχύουν την “φήμη” της, αφού αναφέρουν πως ακομα και σήμερα οι κάτοικοι της πόλης αποφεύγουν να τη διασχίσουν, φοβούμενοι ότι θα καταρρεύσει από τα ψέματα που έχουν πει.