Κόσμος

Ρουμανία: Ο οικονομολόγος Φλόριαν Κίτσου πρωθυπουργός στη νέα τρικομματική κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις ανέθεσε την Τρίτη, 22.12.2020, στον Φιλελεύθερο οικονομολόγο Φλορίν Κίτσου τον σχηματισμό κυβέρνησης, μία ημέρα μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τρία φιλοευρωπαϊκά κόμματα.

Τα τρία κεντροδεξιά κόμματα, που διαθέτουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο μετά τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου πρότειναν τον Κίτσου για τη θέση του πρωθυπουργού, ανέφερε ο πρόεδρος σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. «Κατά συνέπεια αποφάσισα να αναθέσω στον κ. Κίτσου» τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, πρόσθεσε.

Ο Φλόριαν Κίτσου, 48 ετών, σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και εργάστηκε στον τραπεζικό τομέα

Εξελέγη γερουσιαστής το 2016 και ήταν υπουργός Οικονομικών στην απερχόμενη κυβέρνηση, από τον Νοέμβριο του 2019. «Η Ρουμανία βιώνει μια διπλή κρίση, υγειονομική και οικονομική. Ο ρόλος της κυβέρνησής μου θα είναι να ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους Ρουμάνους και να εξυγιάνουμε την οικονομία», δήλωσε ο ίδιος.

Το κοινοβούλιο ενδέχεται να κληθεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση ακόμη και αύριο το βράδυ.

Στην κυβέρνηση συνασπισμού εκτός από τους φιλελεύθερους (PNL) θα μετέχουν ακόμη το κεντροδεξιό κόμμα USR-Plus και το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας UDMR. Και τα τρία μαζί διαθέτουν 244 έδρες (σε σύνολο 465) ενώ μπορούν να υπολογίζουν και στους 18 βουλευτές άλλων μειονοτικών κομμάτων, εκτός του μαγυάρικου.

Πρώτο μέλημα της νέας κυβέρνησης θα είναι να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό της χώρας και να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι το Βουκουρέστι θα μπορέσει να μειώσει το έλλειμμα, το οποίο φτάνει φέτος το 10%.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Από τη μια γκάφα στην άλλη: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ διέρρευσε και σε άλλη συνομιλία απόρρητες πληροφορίες για την επίθεση στην Υεμένη
Στη δεύτερη συνομιλία συμμετείχε η σύζυγός του που είναι πρώην δημοσιογράφος, ο αδελφός του, ο δικηγόρος του και άλλα 10 άτομα - Οι κατηγορίες του Πενταγώνου και οι αντιδράσεις των Δημοκρατικών
Πιτ Χέγκσεθ 1
Συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο, ισχυρές εκρήξεις στη Μικολάιφ μετά το τέλος της εκεχειρίας
«Καλούμε τους κατοίκους της πόλης να μεταβούν αμέσως στα πλησιέστερα καταφύγια και να παραμείνουν εκεί μέχρι τη λήξη του συναγερμού», ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου
Συναγερμός σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας 1