Συμπληρώνεται το παζλ των συμμετεχόντων από Ρωσία και ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Ουκρανίας που θα γίνουν αύριο Τρίτη (18/02/25) στην Σαουδική Αραβία.
Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι ο Μάρκο Ρούμπιο θα έχει για συνομιλητή του τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με το Γαλλικό εκτός από τον Λαβρόφ παρών στις συνομιλίες θα είναι και ο σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσάκοφ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κι ενώ τα νέα αυτά έγιναν γνωστά λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας (17/02/25) ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται σήμερα για μια έκτακτη σύνοδο κορυφής για να συζητήσουν τα σχέδια του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, εν μέσω φόβων ότι θα μείνουν έξω από τις διαπραγματεύσεις.
Ο στόχος είναι να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική για να αντιμετωπίσουν τον Τραμπ, μεταξύ άλλων για το τι μπορούν να του προσφέρουν και για το ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της Ευρώπης σχετικά με την απρόκλητη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Ηγέτες από τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Δανία αναμένεται να συμμετάσχουν σε συνάντηση στο Παρίσι, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ανακοινώθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν οργάνωσε τη συνάντηση για να αρχίσουν διαβουλεύσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία και τις προκλήσεις για την ασφάλεια στην Ευρώπη, αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι η διαδικασία μπορεί να συνεχισθεί με άλλα σχήματα.
Η συνάντηση οργανώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα το σαββατοκύριακο στη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Διπλωμάτες έχουν δηλώσει πως το ζήτημα του τι μπορεί να συνεισφέρει η Ευρώπη σε μια ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία θα συζητηθεί επίσης στο Παρίσι, αφού οι ΗΠΑ κάλεσαν την Ευρώπη να συνεισφέρει περισσότερο.
Η επιτάχυνση της διπλωματίας σχετικά με την Ουκρανία σημαίνει πως η Ευρώπη χρειάζεται να κάνει περισσότερα και με καλύτερο τρόπο, δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας ενόψει των σημερινών συνομιλιών.
«Πιστεύουμε ότι, ως αποτέλεσμα της επιτάχυνσης του ζητήματος της Ουκρανίας, καθώς επίσης ως αποτέλεσμα αυτών που λένε αμερικανοί ηγέτες, είναι ανάγκη οι Ευρωπαίοι να κάνουμε περισσότερα, καλύτερα και με πιο συγκροτημένο τρόπο για τη συλλογική μας ασφάλεια», δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.
«Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι μια ευκαιρία με την έννοια ότι μπορούν να βοηθήσουν να επιταχυνθεί ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά προφανώς χρειάζεται να συμφωνήσουμε και να δούμε με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να επιτευχθεί το τέλος του πολέμου», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Κατά τις συνομιλίες, πρόσθεσε, θα εξετασθούν «οι εγγυήσεις ασφαλείας που μπορούν να δοθούν από τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, μαζί ή χωριστά».
Μερικές χώρες έχουν δυσαρεστηθεί για το γεγονός ότι στη συνάντηση συμμετέχουν μόνο επιλεγμένοι ηγέτες και δεν είναι μια πλήρης σύνοδος κορυφής της ΕΕ, λένε ευρωπαίοι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το Ρόιτερς. Ο αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας δήλωσε ότι η συνάντηση θα διευκολύνει μελλοντικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ. «Όλοι θα πρέπει να μπορούν να πάρουν μέρος στη συζήτηση», δήλωσε.
Οι χώρες της ΕΕ και η Ουκρανία ανησυχούν για την προοπτική οι ΗΠΑ και η Ρωσία να επιδιώξουν διμερώς μια ειρηνευτική διευθέτηση, ιδιαίτερα αφού ο Τραμπ μίλησε την περασμένη εβδομάδα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Για να επιταχυνθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τη Μόσχα, η κυβέρνηση Τραμπ παρουσίασε ένα σχέδιο που αποκλείει ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία και κλείνει την πόρτα στη συμμετοχή των ΗΠΑ σε μελλοντικές επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης. Στους ευρωπαϊκούς διαδρόμους της εξουσίας εκτιμάται ότι με τους όρους αυτούς η Ουάσινγκτον γυρίζει την πλάτη στους συμμάχους της για να κάνει συμφωνία με τον Πούτιν.