Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ρούτε τόνισεπως μπορεί να γεφυρωθούν οι διαφωνίες μεταξύ νότιων και βόρειων κρατών μελών της ΕΕ την ώρα που τα πυρά από Ιταλία και Ισπανία είναι πολλά.
Ο Ρούτε ανέφερε πως οι διαφωνίες μεταξύ νότιων και βόρειων κρατών μελών της ΕΕ για τον τρόπο απάντησης απέναντι στην υγειονομική κρίση του νέου κορονοϊού δεν είναι ανυπέρβλητες, καθώς η Ολλανδία δέχθηκε τα πυρά της Ιταλίας και της Ισπανίας για την εκλαμβανόμενη αναισθησία της στο χειρισμό της κρίσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την ίδια στιγμή ο Ρούτε προειδοποίησε πως τα εργαλεία εκτάκτων αναγκών της Ενωσης, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ επειδή «δεν μας έχουν μείνει τόσοι πολλοί άσοι στο μανίκι».
Οι ηγέτες της ΕΕ είχαν αυτή τη βδομάδα σειρά συνομιλιών σχετικά με τον τρόπο καταπολέμησης της εξάπλωσης της ασθένειας του νέου κορονοϊού και για την στήριξη της οικονομίας του μπλοκ, αλλά χθες στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής , νότια κράτη μέλη της Ένωσης εξαγριώθηκαν καθώς οι 27 ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μέτρα επιπλέον στήριξης ευρωπαϊκών οικονομικών που έχουν πληγεί από την ασθένεια.
Κατηγόρησαν για αναισθησία την Ολλανδία
Η Ολλανδία κατηγορήθηκε από την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία για αναισθησία, εμμένοντας στους αυστηρούς οικονομικούς όρους για τη χρήση των ταμείων έκτακτης ανάγκης σε περίοδο κρίσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Δεν παρατήρησα τίποτε τέτοιο χθες το βράδυ στη τηλεδιάσκεψη, υπήρξαν διαφορές απόψεων μεταξύ βόρειων και νότιων χωρών κατά μήκος των γνωστών διαχωριστικών γραμμών, αλλά τίποτα που δεν μπορεί να επιλυθεί», δήλωσε ο Ρούτε.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες υποφέρουν λόγω της κρίσης και απαιτείται να ληφθεί δράση, είπε.
«Μόνο, αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε μια συγκεκριμένη λογική μεταξύ μας για το πώς θα μπορούσαν να βοηθηθούν οι χώρες αυτές, αν το ήθελαν αυτό. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένο αίτημα», δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι οι Ολλανδοί δεν υποστηρίζουν την έκδοση ευρωομολόγων, ή συλλογικό χρέος που θα μοιράζεται το μπλοκ.
«Αυτό δεν ταιριάζει με το ευρώ και το ευρω-σύστημα, χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και άλλες το πιστεύουν, οπότε δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί».