Site icon NewsIT

Ρουμανία: Δεν υπάρχουν “καλοί” και “κακοί” υπουργοί στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ

05.11.2013 | 01:10
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Πεδίο διαφοροποιήσεων μεταξύ μελών της κυβέρνησης της Ρουμανίας αποτέλεσαν οι συνομιλίες για τον προϋπολογισμό του 2014 με την αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που βρίσκεται στο Βουκουρέστι.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Πόντα, θέλοντας να αμβλύνει τις αντιθέσεις διαμήνυσε στους εκπροσώπους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος PSD, του οποίου ηγείται, ότι δεν προτίθεται να αποδεχθεί τον διαχωρισμό των υπουργών της κυβέρνησης στους “καλούς τύπους”, που δεν θα έλθουν σε συμφωνία με το ΔΝΤ και τους “κακούς τύπους” (που θα συμφωνήσουν). Στην κατεύθυνση αυτή παρείχε απόλυτη στήριξη στον υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ντανιέλ Χιτόιου, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του συγκυβερνώντος Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος, NLP.

“Ο φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών είναι εκείνος που ηγείται των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των διεθνών χρηματοπιστωτικών ινστιτούτων για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς” δήλωσε ο κ.Πόντα στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της κυβέρνησης.

“Έχουμε έναν φιλελεύθερο υπουργό Οικονομικών, τον εμπιστεύομαι απόλυτα και είμαι βέβαιος ότι θα παρουσιάσει τόσο στην παράταξή του, όσο και σε εμάς την καλύτερη δυνατή εκδοχή για τον προϋπολογισμό του 2014”

“Είναι φυσιολογικό, ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης να ηγείται αυτών των συνομιλιών, καθώς δεν επιθυμώ πλέον η κυβέρνηση να διαχωρίζεται στους καλούς, που δεν θέλουν να εξαρτόμαστε από το ΔΝΤ και είναι έτοιμοι να δώσουν χρήματα σε όλους, και τους κακούς, που φείδονται των χρημάτων. Συνεπώς, αν ο κ. Χιτόιου έχει τη δυνατότητα θα δίνει χρήματα, αν δεν μπορεί δεν θα το κάνει” ανέφερε ο κ.Πόντα. “Είναι εύκολο να μιλάμε στην τηλεόραση και μετά να λέμε ότι θα πρέπει να δοθούν χρήματα. Έχουμε έναν φιλελεύθερο υπουργό Οικονομικών, τον εμπιστεύομαι απόλυτα και είμαι βέβαιος ότι θα παρουσιάσει τόσο στην παράταξή του, όσο και σε εμάς την καλύτερη δυνατή εκδοχή για τον προϋπολογισμό του 2014” πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες με το ΔΝΤ συνεχίζονται και σήμερα και στη συνέχεια ο κ. Χιτόιου θα προβεί σε αντίστοιχη ενημέρωση του NLP. “Απόψε, θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό, που προφανώς θα καθορίσουν τις δημοσιονομικές προτεραιότητες για το επόμενο έτος, που επιθυμούμε να κατευθύνουμε περισσότερα χρήματα, που έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε και που όχι” τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το στόχο περιορισμού του ελλείμματος στο 3% πέτυχε η Ρουμανία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version