Κόσμος

S.O.S εκπέμπουν τα Ηνωμένα Έθνη για το προσφυγικό

Ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να οικοδομήσει πάνω στην αύξηση της συμπάθειας για τους πρόσφυγες υιοθετώντας περιεκτικές πολιτικές ώστε να διευρυνθούν οι μεταναστευτικές δίοδοι.

Ο Ζέιντ Ραάντ αλ-Χουσέιν, σε ομιλία του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κάλεσε να σταματήσει η κράτηση και η κακομεταχείριση των αιτούντων άσυλο, ιδιαίτερα των παιδιών, που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις διώξεις σε χώρες όπως η Συρία.

“Χρειαζόμαστε διευρυμένες διόδους τακτικής μετανάστευσης και επανεγκατάστασης – δύο μέτρα που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τους θανάτους και να περιορίσουν την παράνομη διακίνηση”, είπε ο Ζέιντ ενώπιον του συμβουλίου το οποίο αποτελείται από 47 μέλη και συνεδριάζει στη Γενεύη.

Τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να “οικοδομήσουν πάνω σε αυτή την αύξηση των ανθρώπινων συναισθημάτων που προκλήθηκαν από τη δημοσίευση της φωτογραφίας του μικρού Σύρου Αϊλάν Κούρντι”.

Προχωρώντας σε μια κριτική που σπάνια ασκείται στις παγκόσμιες δυνάμεις, ο Ζέιντ εξέφρασε ανησυχία για τις προσπάθειες κυβερνήσεων όπως η Κίνα και η Ρωσία να φιμώσουν τους επικριτές τους. Επέκρινε την κράτηση και ανάκριση από την Κίνα περισσότερων από 100 δικηγόρων τους τελευταίους μήνες και τον “στιγματισμό” χρηματοδοτούμενων από το εξωτερικό οργανώσεων ακτιβιστών βάσει ενός νέου ρωσικού νόμου.

Χαιρέτισε τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις προκειμένου να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του, προσθέτοντας: “Απευθύνω έκκληση στο Ιράν να σημειώσει ανάλογη πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα”.

“Η όλο και μεγαλύτερη χρήση της θανατικής ποινής, ανησυχίες για το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη και η συνεχιζόμενη κράτηση δημοσιογράφων, μπλόγκερ και υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένουν κύρια αιτία ανησυχίας”, είπε ο Ζέιντ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ζελένσκι προτρέπει την ΕΕ να υποστηρίξει την πρόταση εκεχειρίας «από τον αέρα και τη θάλασσα» για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία
«Όλοι πρέπει να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία, ως η μοναδική πηγή αυτού του πολέμου, θα αποδεχθεί την ανάγκη να τερματισθεί» γράφει ο Ζελένσκι
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Επιδεινώθηκε η πνευμονοπάθεια της πριγκίπισσας της Νορβηγίας, Μέτε Μάριτ - «Όταν γίνεστε 50 ετών, καταλαβαίνετε ότι η ζωή δεν είναι αιώνια» είχε δηλώσει
Τον Οκτώβριο του 2018 ότι είχε διαγνωστεί με μια σπάνια μορφή πνευμονικής ίνωσης, μια ανίατη νόσος που προκαλεί ουλές στους πνεύμονες και δύσπνοια
Η πριγκίπισσα του θρόνου της Νορβηγίας Mette-Marit