Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

S.P.L. Sörensen: Το όνειρο για την Ιατρική, οι γυναίκες της ζωής του και η κλίμακα pH

S.P.L. Sörensen: Το όνειρο για την Ιατρική, οι γυναίκες της ζωής του και η κλίμακα pH

Η κλίμακα pH επινοήθηκε από το Δανό χημικό Sören Peter Lauritz Sörensen. Διαβάστε όσα δεν γνωρίζετε για τη ζωή και το έργο του.

Με ένα doodle τιμά σήμερα η Google τον Δανό Χημικό Σέρενσεν (Sören Peter Lauritz Sörensen). Ήταν αυτός που εισήγαγε για πρώτη φορά την κλίμακα pH (πε-χα). Η γνώση της οποίας είναι πρωταρχικής σημασίας στη βιομηχανία, αναλυτική χημεία, βιοχημεία και την Ιατρική…

Από την Ιατρική στη Χημεία και από τη ζυθοποιία στην κλίμα pH

Ο Sörensen γεννήθηκε το 1868 και ήταν γιος αγρότη. Σύμφωνα με την Independent, ο Sörensen ξεκίνησε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης σε ηλικία 18 ετών. Όνειρο του τότε ήταν να ακολουθήσει την καριέρα γιατρού. Αυτός όμως που τον έκανε να αλλάξει γνώμη λίγα χρόνια μετά ήταν η επιρροή του καθηγητή Χημείας SM Jorgensen. Αυτός ήταν που του άνοιξε τους ορίζοντες και τον έκανε να αγαπήσει την επιστήμη αυτή.

Μετά από την παρότρυνση του καθηγητή του, μελέτησε τη χημεία και κατάφερε να γίνει γρήγορα ένας καταξιωμένος χημικός. Λίγα χρόνια μετά, διετέλεσε διευθυντής στα εργαστήρια της ζυθοποιίας Carlsberg. Ήταν όμως το 1909 όταν εισήγαγε την κλίμακα pH (πε-χα) για το χαρακτηρισμό της οξύτητας ενός διαλύματος. Το επιστημονικό του έργο συμπεριλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη αναλυτικών τεχνικών, τη σύνθεση αμινοξέων και τη μελέτη της ζύμωσης.

To doodle για το pH και το πεχάμετρο

Τα διάφορα υγρά στον οργανισμό μας , όπως το αίμα, το γαστρικό υγρό κλπ. θα πρέπει να έχουν περίπου σταθερό pH ή να μεταβάλλονται σε αυστηρά καθορισμένα όρια pH. Επίσης στη βιομηχανία πολλές χημικές – βιοχημικές διεργασίες γίνονται σε καθορισμένο pH και τα παραγόμενα προϊόντα πολλές φορές ελέγχονται με βάση την τιμή του pH. Ο προσδιορισμός του pH γίνεται σε πρώτη προσέγγιση με τη βοήθεια δεικτών, ή ακριβέστερα με τη βοήθεια ενός οργάνου που λέγεται πεχάμετρο. Το πεχάμετρο είναι από τα πλέον δημοφιλή και απαραίτητα όργανα σε κάθε χημικό εργαστήριο.

Η ενεργός οξύτητα ή pH (προφέρεται πεχά) είναι ένας εύχρηστος τρόπος έκφρασης της συγκέντρωσης των ιόντων υδρογόνου πιο σωστά των κατιόντων υδροξωνίου (H3O+) σε ένα υδατικό διάλυμα. Πιο συγκεκριμένα, με «pH» συμβολίζεται ο αρνητικός δεκαδικός λογάριθμος της συγκέντρωσης των ιόντων υδροξωνίου (κατιόντα υδρογόνου) στο διάλυμα.

Στους 25 °C, η κλίμακα pH κυμαίνεται από 0 έως 14 και χρησιμοποιείται ευρέως για τον προσδιορισμό της οξύτητας ενός διαλύματος. Διαλύματα για τα οποία η τιμή του pH είναι μικρότερη από 7 χαρακτηρίζονται ως όξινα, ενώ διαλύματα με pH μεγαλύτερο από 7 χαρακτηρίζονται αλκαλικά. Tέλος, τα διαλύματα με pH=7 ονομάζονται ουδέτερα. Στο διπλανό πίνακα εμφανίζονται οι τιμές του pH για τα διαλύματα ορισμένων ουσιών που χρησιμοποιούνται συχνά.

Η γυναίκα με την οποία μοιράστηκε το πάθος και τη ζωή του

 

Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι ο Sörensen παντρεύτηκε δύο φορές, εκείνη όμως που άσκησε επίδραση τόσο στο ψυχή όσο και στο πνεύμα του ήταν η επιστήμονας Μαργκρέθ Χόρουπ Σόρενσεν. Γνωρίστηκαν στο εργαστήριο της Calsberg και από την πρώτη στιγμή μοιράστηκαν το πάθος τους για τις επιστήμες. Μαζί μελέτησαν τις λιποπρωτεΐνες και έκαναν έρευνες στο μονοξείδιο του άνθρακα και την αιμογλομπίνη.

Ο λαμπρός επιστήμονας πέθανε το 1939, το έργο του όμως αποτελεί παρακαταθήκη για την επιστήμη της χημείας και όχι μόνο…

Πηγή βίντεο: Rajamanickam Antonimuthu

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις