Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πολλά στο κεφάλι του. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πολλές σκοτούρες. Άλλωστε Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι. Βέβαια μερικές φορές είναι εκτός τόπου και χρόνου. Σε πολύ σοβαρά ζητήματα.
Όπως για παράδειγμα το θέμα της επιβολής ή μη κυρώσεων στην Τουρκία. Μέσα σε ένα 24ωρο άλλαξε στάση. Το πρωί της Πέμπτης 18/07/2019 όταν ρωτήθηκε αν η Ουάσινγκτον εξετάζει αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για την παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400 είπε: «Όχι, δεν το εξετάζουμε αυτό αυτή τη στιγμή. Όχι», ήταν απάντηση που είχε δώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ερώτηση δημοσιογράφου που είχε γίνει στο Οβάλ Γραφείο
Λίγο, όμως, αργότερα ακολούθησε διευκρινιστική δήλωση, στην οποία ο πρόεδρος Τραμπ ξεκαθάρισε(;) το τοπίο, λέγοντας ότι ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να εξετάζει τις κυρώσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων). «Το εξετάζουμε. (Είναι) μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση για πολλούς λόγους. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε ορισμένα πολύ μεγάλα λάθη σε σχέση με την Τουρκία και αυτό είναι πολύ κακό. Επομένως το μελετούμε και θα δούμε τι θα κάνουμε. Δεν το έχουμε ακόμη ανακοινώσει».
Αυτή η απότομη αλλαγή θέσεων έγινε είτε γιατί ο Τραμπ αποφάσισε να μιλήσει αρχικά χωρίς να μιλήσει με τους συμβούλους του είτε γιατί παίζει παιχνίδια.
Πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ όπως και οι σύμβουλοί του δεν διαχειρίζονται με την σοβαρότητα που αρμόζει σε μια υπερδύναμη πολύ σοβαρά ζητήματα όπως για παράδειγμα οι σχέσεις με την Τουρκία. Η ακαταλληλότητα του συγκεκριμένου ανθρώπου να ηγείται των ΗΠΑ φάνηκε σχεδόν την ίδια ημέρα όταν για παράδειγμα όταν έγινε παγκοσμίως ορατή η άγνοια και η αδιαφορία του Ντόναλντ Τραμπ για σοβαρά ζητήματα.
Όπως συνέβη με τη Νάντια Μουράντ, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2018 και πήγε την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο για να ζητήσει από την αμερικανική κυβέρνηση να υποστηρίξει την υπόθεση της μειονότητας των Γεζίντι.
Η Μουράντ, μια από τις χιλιάδες γυναίκες και μικρά κορίτσια της μειονότητας των Γεζίντι που απήχθησαν και μετατράπηκαν σε σκλάβες του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), την περίοδο που η τζιχαντιστική οργάνωση καταλάμβανε αχανείς εκτάσεις του Ιράκ το 2014, πήγε στο Οβάλ Γραφείο μαζί με μια μικρή ομάδα ανθρώπων που επέζησε αυτού του ανελέητου θρησκευτικού διωγμού, προκειμένου να συναντηθεί με τον Τραμπ στο περιθώριο εκδήλωσης για τις θρησκευτικές ελευθερίες που οργάνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ενώ η Μουράντ αφηγούταν πως η μητέρα της και έξι αδέλφια της σκοτώθηκαν και διευκρίνιζε πως 3.000 Γεζίντι συνεχίζουν να αγνοούνται ως ακόμα και σήμερα, ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος τη διέκοψε: «Και πήρατε βραβείο Νόμπελ; Είναι απίστευτο. Για ποιον λόγο σας το έδωσαν;», ρώτησε.