Τρίτη, 1 Οκτ.
19oC Αθήνα

Σαλάχ Αμπντεσλάμ – Ήθελε να ανατιναχθεί στο Stade de France – Τα περίεργα ταξίδια του στην Ευρώπη

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Θα μπορούσε κανείς να τον αποκαλέσει «ο τρομοκράτης που δεν θέλει να πεθάνει». Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο μοναδικός από τους δράστες της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου βρίσκεται πια στα χέρια των αρχών. Κι αν αρνήθηκε την έκδοσή του στη Γαλλία, δεν αρνήθηκε να μιλήσει… 

Όπως αποκάλυψε στις βελγικές αρχές, ο ίδιος επρόκειτο να είναι ανάμεσα στους καμικάζι αυτοκτονίας που έστειλαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους για να πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι στο Stade de France, όπου το βράδυ που αιματοκυλίστηκε η Γαλλία, φιλοξενούνταν φιλικός αγώνας ανάμεσα στην εθνική ομάδα της Γαλλίας και εκείνης της Γερμανίας. Στο γήπεδο βρισκόταν τόσο ο πρόεδρος της Γαλλίας όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φράντς Βάλτερ Στάινμαγερ.

«Ήθελε να ανατιναχθεί στο Stade de France» τη νύχτα των τρομοκρατικών χτυπημάτων, όμως άλλαξε γνώμη, δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού σε συνέντευξη Τύπου. «Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ κατά τη διάρκεια της ανάκρισης από τις αρχές επιβεβαίωσε ότι- και το επαναλαμβάνω: «Ήθελε να ανατιναχθεί στο Stade de France όμως υποχώρησε» επισήμανε ο Φρανσουά Μολέν σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ωστόσο ότι η αρχική κατάθεση του Αμπντεσλάμ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάθε επιφύλαξη.

Αποκάλυψε εξάλλου ότι είχε κάνει αρκετά ταξίδια σε περιοχές της Ευρώπης τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο κατά τη διάρκεια των οποίων μεταξύ άλλων είχε αναλάβει την μεταφορά προσώπων που συνδέονται με τις επιθέσεις. Ο Αμπντεσλάμ, όπως είπε ο εισαγγελέας, αγόρασε τους πυροκροτητές και το οξυγονωμένο νερό που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή των εκρηκτικών.

«Οι πρώτες του δηλώσεις, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε με επιφύλαξη, αφήνουν αναπάντητες σειρές ερωτημάτων για τα οποία ο Αμπντεσλάμ πρέπει να δώσει εξηγήσεις, ιδιαίτερα, για την παρουσία του στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού την 13η Νοεμβρίου στις 22.00» τοπική ώρα, υπογράμμισε ο εισαγγελέας.
«Θα πρέπει επίσης να εξηγήσει τους λόγους που αποφάσισε τελικά να εγκαταλείψει τη ζώνη του με τα εκρηκτικά» τόνισε ο Φρανσουά Μολέν.

Το Ισλαμικό Κράτος, που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, είχε επισημάνει κάθε μία από τις τοποθεσίες που διέπραξε χτυπήματα, μεταξύ αυτών το 18ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου δεν σημειώθηκε καμία επίθεση.

Ο Αμπντεσλάμ, που συνελήφθη το απόγευμα της Παρασκευής (18.03.2016) στο προάστιο Μόλενμπεεκ (“πρωτεύουσα” των τρομοκρατών στην Ευρώπη) του Βελγίου. Για να τον συλλάβουν οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Βελγίου, τον τραυμάτισαν στη γάμπα.

Αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, στη συνέχεια πρόκειται να οδηγηθεί στις φυλακές, μέχρι να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με την έκδοσή του, την οποία έχει ήδη ζητήσει η Γαλλία αλλά εκείνος αρνείται.

Ο Αμπντεσλάμ κατηγορείται επίσημα για συμμετοχή σε τρομοκρατική επίθεση και εγκληματική δράση, μαζί με έναν άλλον άντρα τον οποίο οι αρχές συνέλαβαν μαζί του, ανακοίνωσαν Βέλγοι εισαγγελείς. Ο δεύτερος άντρας, φέρεται να ονομάζεται Μονίρ Αχμέτ με το ψευδώνυμο Αμίν Τσουκρί. Τα δύο ονόματα εντοπίζονται σε πλαστά έγγραφα, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, ενώ ο ένας από τους συνεργούς του δράστη του μακελειού στο Παρίσι φέρεται να είχε περάσει στην Ευρώπη από τη Λέρο, στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ένας τρίτος άντρας που επίσης συνελήφθη επίσης την Παρασκευή, με το όνομα Αμπίντ Α., κατηγορείται ότι συμμετείχε σε τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και για υπόθαλψη εγκληματιών. Οι ίδιες κατηγορίες απαγγέλθηκαν και σε βάρος μιας γυναίκας, με το όνομα Ντζεμιλά Μ., αλλά αυτή, αφέθηκε ελεύθερη σύμφωνα πάντοτε με τις εισαγγελικές αρχές. Μία δεύτερη γυναίκα αφέθηκε επίσης, ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε