Τον λένε Σαντίκ Ουστούν και ήταν ο επικεφαλής της ΜΙΤ στις μυστικές αποστολές στην Λιβύη το 2011 αλλά και σήμερα. Ο άνθρωπος αυτός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αμπντουλάχ Μποζκούρτ είναι εκείνος που οργάνωσε το πραξικόπημα – μαϊμού κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 15 Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία.
Όπως αποκάλυψε το Nordic Monitor ο Ουστούν βοήθησε στην οργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος με εντολές του Ερντογάν και κατάφερε να «παγιδεύσει» στρατηγούς που δεν είχαν σχέση με το πραξικόπημα και επίσης δημιουργώντας αντιπερισπασμούς με πληροφορίες για τρομοκρατικές επιθέσεις κατάφερε να εμπλέξει ανώτατα στελέχη του στρατού στο «πραξικόπημα». Έτσι δημιούργησε μια κατάσταση που ενοχοποιούσε τον Γκιουλέν προκειμένου να τον αναδείξει σε νούμερο ένα εχθρό της δημοκρατίας στην Τουρκία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο ρόλος του Ουστούν υποτίθεται ότι θα ήταν μυστικός αλλά ένα κορυφαίο λάθος που έκανε ο ίδιος τον ξεμπρόστιασε. Όπως και οι μαρτυρίες των «πραξικοπηματιών» που αποκάλυψαν στις καταθέσεις τους τον ρόλο του ανθρώπου αυτού. Το λάθος του ήταν ότι έδειξε ως αρχηγό των πραξικοπηματιών το ανώτατο στέλεχος του Στρατού και μέλος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου τον πρώην διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας. Και μάλιστα τον κατονόμασε ενώ ο στρατηγός την ώρα που συνέβαιναν όλα ήταν στο σπίτι της κόρης του πέντε χιλιόμετρα μακριά από το υποτιθέμενο «στρατηγείο» των πραξικοπηματιών. Ο Ακίν Οζτούρκ δεν είχε καμία σχέση με το κίνημα Γκιουλέν και έπαιζε με τα εγγόνια του το βράδυ της 15ης Ιουλίου.
Μετά από όλα αυτά ο Ερντογάν έστειλε τον Ουστούν στην μακρινή Αυστραλία προκειμένου να μην καταθέσει και μάλιστα κατ’ αντιπαράσταση με τα θύματά του.
Άλλο ένα «μελανό σημείο» στο αφήγημα του Ερντογάν περί πραξικοπήματος ήταν ότι οι περισσότεροι στρατηγοί και ναύαρχοι είτε ήταν σε διακοπές, είτε ήταν καλεσμένοι σε γάμους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Ουστούν το βράδυ του πραξικοπήματος τηλεφώνησε στον καλό του φίλο διοικητή της πολεμικής αεροπορίας, Αμπιντίν Ουνάλ που ήταν σε έναν γάμο στην Κωνσταντινούπολη και του ζήτησε να πεί στον Ακιν Οζτούρκ να μεταβεί στην αεροπορική βάση Ακιντσί – το υποτιθέμενο στρατηγείο των γκιουλενιστών – για να δει τι συμβαίνει εκεί.
Ο Οζτούρκ εκεί συνάντησε το νυν υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρο οποίος τον ενημέρωσε ότι κάποιοι αξιωματικοί προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα και τον έπεισε να τον βοηθήσει να τους πείσουν να σταματήσουν.
Ο Οζτούρκ στην κατάθεσή του εξήγησε ότι ο Ακάρ ο ανώτατος διοικητής δεν ήταν όμηρος, σε τέθηκε σε περιορισμό και μπορούσε άνετα να διατάξει τους άνδρες του να σταματήσουν τα πάντα. Και αυτό θα ήταν πιο αποτελεσματικό από οτιδήποτε άλλο.
Του έκανε εντύπωση πως ολόκληρος διοικητής είχε αποστασιοποιηθεί από τα γεγονότα και ξαφνικά ο ίδιος βρέθηκε στην δίνη μιας υπόθεσης και έγινε εξιλαστήριο θύμα.
Δεν ήταν ένας και δυο οι μάρτυρες που κατέθεσαν ότι ο Οζτούρκ δεν είχε καμία σχέση με το πραξικόπημα αλλά αντίθετα προσπάθησε να σταματήσει τις εξελίξεις.
Κι ενώ αρχικά απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες με επίσημη ανακοίνωση αυτή εξαφανίστηκε και στην συνέχεια ο στρατηγός συνελήφθη και βασανίστηκε επί ημέρες. Έφτασαν στο σημείο να του κάψουν τα δάχτυλα με οξύ.
Έφτασαν στο σημείο μέσα από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu να τον χρίσουν ηγέτη του πραξικοπήματος. Η είδηση που μεταδόθηκε και στην συνέχεια ανακλήθηκε ήταν ότι υπέγραψε μια ψεύτικη ομολογία.
Και πίσω από όλα αυτά,όπως αποκάλυψε ο ίδιος μετά από χρόνια στην απομόνωση την 1η Μαρτίου 2019, ήταν η ΜΙΤ και ο Ουστούν, με συνεργό του τον διοικητή της πολεμικής αεροπορίας Ουνάλ.
Γιατί ο Ερντογάν ήθελε να απομονώσει τον Οζτούρκ
Ο Οζτούρκ έπρεπε να φύγει από τη μέση καθώς ήταν μαζί με άλλους στρατηγούς θερμός υποστηρικτής του ΝΑΤΟ και ο λόγος του περνούσε στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της χώρας ειδικά στο θέμα της Συρίας όπου ήθελαν να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Έτσι, το στημένο πραξικόπημα βοήθησε τον Ερντογάν να βγάλει από τη μέση όσους στρατηγούς είχαν αντίθετη άποψη με αυτόν.
πηγή: Nordic Monitor