Ένα χρυσό βραχιόλι που φοράει η Ιβάνκα Τραμπ αναδεικνύεται σε σύμβολο της σύγκρουσης συμφερόντων που πολλοί εκφράζουν φόβους ότι θα υπάρξει στη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.
Το βράδυ της Κυριακής, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την εκλογή του ως προέδρου στην εκπομπή 60 minutes. Παρούσα ανάμεσα στην οικογένεια ήταν η θυγατέρα του εκλεγμένου προέδρου, η Ιβάνκα Τραμπ, η οποία φορούσε ένα ωραίο χρυσό βραχιόλι που αναδείχθηκε μάλιστα από τις τηλεοπτικές κάμερες και το είδαν οι σχεδόν 20 εκατ. Αμερικανοί που παρακολούθησαν αυτή τη δημοφιλέστατη εκπομπή. Την επομένη, η εταιρεία κοσμημάτων της Ιβάνκα, η Ivanka Trump Fine Jewelry, έστειλε ένα email σε πολλούς δημοσιογράφους που ασχολούνται με τη μόδα. Και το ηλεκτρονικό μήνυμα διαφήμιζε το συγκεκριμένο χρυσό βραχιόλι που τιμάται 10.000 δολάρια, πωλείται από την εταιρεία και την προηγουμένη είχε διαφημιστεί δωρεάν σε 20 εκατ. καταναλωτές.
«Ο μπαμπάς εξελέγη πρόεδρος. Η κόρη βλέπει την ευκαιρία να πουλήσει περισσότερα κοσμήματα. Με λίγα λόγια: ένας πρόεδρος που χρησιμεύει για να βγάζεις χρήματα», έγραψε στο Twitter ο δημοσιογράφος των New York Times Έρικ Λίπτον.
Dad Elected President. Daughter Sees Opportunity Sell More Jewelry. Summary: President as a Money Making Vehicle.https://t.co/6DUQ39wel5 pic.twitter.com/EyexoRr2Tk
— Eric Lipton (@EricLiptonNYT) November 15, 2016
Ένας υπεύθυνος της εταιρείας της Ιβάνκα Τραμπ είπε στην αμερικανική εφημερίδα πως το διαφημιστικό email εστάλη «από υπάλληλο του μάρκετινγκ με καλές προθέσεις, ο οποίος ακολούθησε τη συνήθη διαδικασία και βρίσκεται ακόμη, όπως και πολλοί από εμάς, σε φάση μετεκλογικής προσαρμογής». Ο υπεύθυνος διαβεβαίωσε πως συζητείται η υιοθέτηση «νέων διαδικασιών».
Η Ιβάνκα Τραμπ, η οποία είναι αντιπρόεδρος του Trump Organization, της εταιρείας που συγκεντρώνει όλες τις επιχειρήσεις του πατέρα της, χρησιμοποιούσε ανέκαθεν τη δημόσια εικόνα της για να διαφημίζει τη μάρκα πρετ-α-πορτέ που διαθέτει. Και, σύμφωνα με την Washington Post, η υπόθεση με το χρυσό βραχιόλι δεν είναι η πρώτη: μετά την ομιλία της στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, το περασμένο καλοκαίρι, η μάρκα της έστειλε το εξής μήνυμα στο Twitter: «Αγοράστε το λουκ που είχε η Ιβάνκα Τραμπ κατά την ομιλία της στο συνέδριο». Μερικές ημέρες μετά, το στοκ του φορέματος είχε εξαντληθεί, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.
Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro σημειώνει πως ο νόμος δεν απαγορεύει σ’ έναν πρόεδρο να κατέχει ιδιωτικές επιχειρήσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων του όμως, εδώ και δεκαετίες, οι περισσότεροι από τους ενοίκους του Λευκού Οίκου αποφάσιζαν να θέτουν τα προσωπικά ενεργητικά τους σε «τυφλά καταπιστεύματα» (blind trusts) τη διαχείριση των οποίων ανέθεταν σε ανεξάρτητους διαχειριστές, ώστε να αποφεύγουν τις συγκρούσεις συμφερόντων. Ωστόσο ουδείς μέχρι σήμερα έχει φτάσει στο Οβάλ Γραφείο διαθέτοντας τόσα ενεργητικά όσα ο Ντόναλντ Τραμπ, εξ ου και ο άνευ προηγουμένου κίνδυνος. Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ως παράδειγμα την ξενοδοχειακή αυτοκρατορία του, που εκτείνεται από την Τουρκία μέχρι την Ουρουγουάη, περνώντας από τις Φιλιππίνες και τη Νότια Κορέα. Ο Τραμπ διαθέτει επίσης γήπεδα γκολφ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Ιρλανδία καθώς και στη Βρετανία.
Ο δισεκατομμυριούχος έχει ανακοινώσει πως πιθανόν να μεταφέρει στα παιδιά του την καθημερινή διαχείρηση των επενδύσεών του. Ωστόσο αυτό δεν λύνει τα ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων, λέει στο Reuters ο Κένεθ Γκρος, δικηγόρος στην Ουάσινγκτον, «διότι τα συμφέροντα της οικογένειάς του, αυτά των παιδιών του, συνυπάρχουν με τα δικά του».
Άλλωστε για ορισμένους η άρνηση του Τραμπ να λαμβάνει τον προεδρικό μισθό οφείλεται σ’ αυτό. Όπως εξηγεί ο ιστότοπος Politico, η προεδρική αμοιβή είναι «τόσο παλιά όσο και το πρώτο Κογκρέσο» και προβλέφθηκε ώστε «να εξασφαλίζει πως ο πρόεδρος υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι το αντίθετο».
Πηγή: Le Figaro, ΑΠΕ – ΜΠΕ